22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBurse Rotary Probitas pentru elevii care învață

Burse Rotary Probitas pentru elevii care învață

Rotary Club Probitas Craiova susține cu burse de merit liceenii cu rezultate bune la școală. Mai mulți elevi din Craiova au fost selectați să primească burse lunare în cuantum de 300 de lei pe durata întregului an școlar pentru a se pregăti astfel încât să-și urmeze cariera pe care și-o doresc. Criteriul de selecție al tinerilor a vizat, în primul rând, media de la clasă. Profilurile la care aceștia figurează sunt variate: de la liceeni care studiază în domeniul tehnic la liceeni de la clase de uman sau real. Cei mai mulți își doresc să devină medici, avocați, poliţiști și cercetători.

Elevii selectați să beneficieze de bursa Rotary Club Probitas Craiova sunt în clasele X-XII și provin de la Colegiile Naționale „Elena Cuza“, „Carol I“, „Frații Buzești“, de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ și Liceul „Henri Coandă“ din Craiova. Au aptitudini diferite, dar au în comun încrederea că prin rezultate bune la școală pot reuși să aibă o carieră de succes. Nu au renunțat niciodată la planurile lor chiar dacă au întâmpinat diverse dificultăți.
Camelia Marina Cârligelu este elevă la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, la profilul filologie, și este o fire comunicativă și ambițioasă. „Îmi place foarte mult domeniul acesta al comunicării. La un moment dat m-am înscris și la Palatul Copiilor din Craiova la cursuri de jurnalism care se finalizau cu un certificat de acest gen. Nu am ajuns să finalizez aceste cursuri pentru că exact în acel an a decedat tatăl meu. A fost un moment greu pentru mine. Am reușit să mă reabilitez emoțional și am continuat să fiu aceeași elevă pregătită la clasă. Am obținut mereu medii peste 9,50 și sper să pot să am o carieră de succes. Acum aș vrea să profit de acest domeniu al comunicării, care mie îmi este drag, și să-l fructific, însă ca avocat. Și voi face carieră în România, pentru că este țara unde vreau să trăiesc“, a povestit adolescenta. Camelia sau Camy, cum îi spun prietenii, a participat la olimpiada de limba română și anul acesta își dorește să participe la olimpiada de istorie, altă disciplină preferată din cele pe care le studiază la clasă. Tot anul acesta și-a propus să obțină certificatul ECDL pentru competențe în domeniul informaticii și permisul auto. Bursa Rotary o impulsionează să meargă mai departe. „Îmi dă putere să învăț și să cred că voi reuși ceea ce mi-am propus“, a spus Cami.

Își dorește să fie cercetător în Elveția

Alt elev cu rezultate bune este Alexandru Jega, tot de la Colegiul Național „Elena Cuza“. Adolescentul este în clasa a XI-a la specializarea matematică-informatică și este pasionat de fizică și astronomie.
„Am descoperit că îmi place fizica încă din primul an de studiu. Spre deosebire de matematică, fizica are și o parte aplicată, care mă atrage foarte mult. La fel și astronomia pe care am descoperit-o prin cursuri organizate de Palatul Copiilor din Craiova. Am și participat la olimpiade și o să mai particip. La astronomie am ajuns până la faza națională, la fizică am fost premiat numai la nivel județean. Voi continua să studiez aceste discipline și chiar să fac carieră. Îmi doresc să continuu studiile superioare în străinătate, în Elveția sau pe aproape, pentru că acolo este acceleratorul de particule“, a spus Alexandru. Tânărul este pasionat însă de robotică și de informatică și programare. Cu aptitudinile pe care le are și în aceste domenii s-a afirmat la concursurile județene.
„Am fost la un concurs de istorie și societate în dimensiune virtuală, unde am creat un site despre Imperiul Bizantin și am fost și premiat. Am mai participat la concursul «Infoeducația», care presupunea crearea unui site cu teste și am luat premiul III“, a povestit elevul. Bursa Rotary Probitas îl va ajuta pe Alexandru să-și continue pregătirea. „Prin această bursă mi se recunosc meritele și o voi investi în materiale care să mă ajute să mă pregătesc pentru cariera pe care mi-o doresc“, a afirmat adolescentul.

Se pregătesc pentru cariere în cadrul MAI sau la medicină

Alte exemple de tineri care luptă pentru viitorul lor se găsesc la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Andreea Enuca este una dintre cele patru eleve selectate de la acest colegiu să beneficieze de bursa Rotary Probitas. Adolescenta este înscrisă la specializarea filologie și a participat la concursuri de specialitate și la olimpiada de religie. Pentru carieră va alege însă Academia de Poliție.
„Vreau să urmez cursurile Academiei de Poliție. Mă ajută bursa pentru pregătire și să cred în visul meu. Am nevoie de bursă pentru cărți și pentru dosarul de înscriere, care ajunge să coste 1.000 de lei. Sper să reușesc să fiu unul dintre profesioniștii de care țara are nevoie“, a spus tânăra. La fel de atractiv pentru liceeni a rămas și domeniul medical. Andreea Ilie, elevă în clasa a XI-a la clasa de științele naturii de la Liceul „Henri Coandă“ din Craiova, se pregătește pentru a deveni studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.
„Anul trecut am avut media generală 9,86 și mereu am obținut medii mari. Îmi doresc să urmez Universitatea de Medicină, nu știu exact și ce domeniu. Mă voi hotărî atunci când o să fiu studentă acolo. Nu m-a influențat nimeni în această alegere. Pur și simplu asta îmi doresc și asta cred că mi se potrivește. Îmi place să ajut oamenii și vreau  să fiu un medic model, adică nu numai un bun profesionist, ci și un prieten al pacienților. Îmi doresc să fac carieră în România pentru că și aici este nevoie de noi. Bursa din partea Rotary Probitas îmi confirmă acest lucru“, a spus eleva. Sara Al -Yousef Fatimah este în clasa a XII-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ şi își dorește să urmeze aceeași facultate.
„Sunt elevă la specializarea matematică-informatică bilingv franceză. Îmi doresc să urmez Medicină Generală pentru că pur și simplu nu mă văd să fac altceva din punct de vedere profesional. Pentru mine, Medicina este un mod de viață. Voi folosi toate resursele în acest scop, inclusiv bursa pe care am primit-o ca o recunoaștere a rezultatelor școlare“, a spus adolescenta.

Elevii din domeniul tehnic au demonstrat că pot face performanță

Un model de pregătire riguroasă este și Georgiana Boboc, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova, la specializarea electrician-electronist auto. Face și performanță în domeniu. „Suntem două fete la clasa respectivă, restul sunt băieți. Este un profil care pe mine, personal, m-a ajutat să învăț și altceva decât oferă liceele teoretice. Am fost și la olimpiada județeană de tehnologii anul trecut și am obținut mențiune. Am reușit să fac și un stagiu de practică în Cipru“, a spus adolescenta. Pentru carieră însă, bursiera Rotary Probitas are alte planuri. Vrea să urmeze cursurile Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ de la Câmpina. Aceștia sunt doar o parte dintre tinerii care beneficiază de bursă. Anul acesta, 17 elevi primesc această recompensă pentru rezultate la învățătură.
„Este al treilea an în care acordăm Bursele Rotary Probitas pentru elevii cu rezultate foarte bune la învățătură și cu un potențial ridicat de dezvoltare. În procesul de selecție au prioritate elevii excepționali, dar cu posibilități financiare reduse. Bursele se acordă pe durata întregului an școlar. Bursierii beneficiază și de mentoring din partea membrilor clubului. Pornim de la un chestionar prin care încercăm să aflăm planurile de viitor ale elevilor și încercăm să îi sprijinim în orice fel posibil: stagii de practică în anumite companii, facilitarea unor discuții cu profesioniști dintr-un domeniu, consiliere cu privire la aplicarea pentru alte burse“, a precizat Leonard Macsut, președintele Rotary Club Probitas Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS