16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiecte premiate în cadrul Anualei de Arhitectură

Proiecte premiate în cadrul Anualei de Arhitectură

Ordinul Arhitecților din România – filiala Oltenia (OAR Oltenia) a găzduit ieri, la sediul din Bazarul Craiovei, Anuala de Arhitectură, un eveniment organizat pentru a face cunoscute publicului proiecte de arhitectură interesante din județele Gorj, Mehedinți, Olt și Dolj.
45 de lucrări ale arhitecților din județele amintite s-au reunit într-o expoziție, pentru a fi jurizate de mai mulți specialiști în domeniu. Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, Ștefan Ghenciulescu (revista de arhitectură Zepelin), Zachi Arpad (revista de arhitectură Arhitext), Emil Ivănescu (dublu câștigător al amenajării Pavilionului României la Bienala de la Veneția) și Radu Radoslav, președintele Registrului Urbaniștilor din România – Regiunea de Vest au evaluat și premiat lucrările arhitecții participanți.
„E foarte interesant să vezi aduse la un loc ceea ce se contruiește sau se plănuiește a fi construit. Ceea ce se expune este însă o prea timidă reprezentare a unui astfel de spațiu.
Am fost extrem de interesanți de lucrurile care s-au realizat, cu dificultatea enormă de a vorbi de ceva care există fără a-l atinge, fără a fi la fața locului. Este extrem de dificil, chiar imposibil să te exprimi doar privind niște panouri fără să pășești în casele respective, chiar să vorbești cu oamenii care folosesc acele spații.
Altă mare dificultate pe care am avut-o este legată de zestrea contextuală, căci în aceste panouri nu se identifică împrejurimile, tipul de structură urban în care se inserează propunerile. Din păcate, lucrul acesta se vede și în oraș“, a precizat lect. dr. arh. Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România.
Cu toate dificultățile, juriul a decis să premieze două proiecte: Centrul Spa din Craiova, autor arhitect Vlad Beșteleu, și restaurarea Casei Mitrică din Caracal, care se datorează arhitectului Severică Mitrache.
Și printre proiectele-studii au existat două care au atras atenția juriului și au dus la premierea lor. „Pentru simplitate, claritate, consecvență spațială și volumetrică“, premiul a fost adjudecat de Casa P, proiect datorat arhitectului Mihai Trif. Pentru valența calității gândirii pentru spațiul public, proiectul Pavilion Multifuncțional al arhitectului Liviu Buzec a avut câștig de cauză în fața celorlalte lucrări.
După înmânarea premiilor, participanții la eveniment au poposit la Muzeul de Artă pentru o discuție pe tema „Arhitect în societate“, pentru a încerca să pună bazele unei noi relații între arhitecți (independenți și organizații), autorități și cetățeni. „Ne dorim să venim în întâmpinarea autorității, societății civile cu anumite oferte, în încercarea de a spori calitatea arhitecturii de comun acord“, a precizat președintele OAR Oltenia, Radu Ionescu. În acest sens, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Oltenia a inițiat, cu titlu experimental, un concurs intern, alegând un punct din oraș, fără să fie bazat pe un plan de investiții. S-au oprit la cea de-a doua intrare în Muzeul de Artă, dinspre strada Romul, unde arhitecții vor încerca amenajarea unei piețe publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS