7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu cât sunt taxați părinții de grădinițele și școlile din Craiova?

Cu cât sunt taxați părinții de grădinițele și școlile din Craiova?

Părinții sunt taxați cu sume cuprinse între 100 și 150 de lei pentru rechizitele pe care trebuie să lucreze preșcolarii la grădinițe
Părinții sunt taxați cu sume cuprinse între 100 și 150 de lei pentru rechizitele pe care trebuie să lucreze preșcolarii la grădinițe

Chiar dacă Ministerul Educației a transmis clar că nu se mai acceptă achiziționa-rea de materiale didactice auxiliare în unitățile de învățământ, în realitate, părinții sunt taxați în continuare pentru caiete, creioane și fișe. La grădinițe, sumele  pornesc de la 100 de lei la grupa mică și ajung la 150 de lei la grupa mare. La școli nu se mai dau bani pentru caiete, ci pentru concursuri.

Învățământul preșcolar este important pentru formarea și dezvoltarea cognitivă și afectivă a copiilor cu vârste cuprinse între trei și șase ani. Aceștia fac exerciții de matematică, limbă și comunicare, dar și activități practice. Pentru acumularea cunoștințelor, cadrele didactice spun însă că e nevoie de diverse materiale pe care, în mod normal, Ministerul Educației nu le asigură, și că este nevoie să apeleze la sprijinul părinților, care trebuie să scoată din buzunar, sub formă de donații, sume ce variază între 100 și 150 de lei. „Din acești bani se iau acuarele, caiete, fișe. Sumele nu sunt obligatorii. De altfel, părinții care vor să achiziționeze singuri materialele au acest drept. Nimic nu este obligatoriu“, a declarat Laura Ușurelu, directoarea Grădiniței cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova. Tipurile de caiete speciale care se folosesc la clasă sunt prezentate cadrelor didactice la consfătuiri. „Editurile prezintă la consfătuiri materialele didactice, iar noi le prezentăm mai departe părinților, care decid“, a explicat Carmen Șerban, responsabil al Comisiei Metodice din cadrul grădiniței. Nu sunt însă singurele cheltuieli pe care le au părinții cu copiii lor, la grădiniță. În unele cazuri, dau bani și pentru locul de joacă din curtea unității de învățământ. „Înainte de a avea un loc de joacă făcut de primărie, prin inițiativa părinților s-au făcut donații pentru un astfel de loc de joacă. S-au dat între 5 și 50 de lei“, a mai declarat directoarea Laura Ușurelu.

Sumele se stabilesc
la ședințele cu părinții

Banii care trebuie dați pe astfel de achiziții se stabilesc la ședințele cu părinții. În unele cazuri, reprezentanții unităților de învățământ spun că se discută doar despre rechizitele necesare. „În cazul nostru, la începutul anului s-au prezentat caietele, acuarelele necesare pentru fiecare copil. Nu le avem la nivel de unitate și trebuie cumpărate și aduse. Caietele pe care le-am cerut anul acesta au costat aproximativ 40 de lei. Le-au luat din magazine“, a spus educatoarea Marinela Didu, de la Grădinița „Otilia Cazimir“ din Craiova, responsabil al comisiei metodice. Părinții spun însă că s-au strâns bani și la nivelul clasei. „La grupa mică eu am dat 100 de lei, nu știu cum a fost la restul“, a spus unul din părinții care își așteptau copiii la prânz. Cadrele didactice susțin însă că aceasta a fost dorința strictă a părinților. „Poate au vrut să-și cumpere la comun. Se organizează cum doresc“, a mai spus responsabilul comisiei metodice.

Taxele pentru concursuri, mascate
de culegeri

La învățământul primar apar însă alte cheltuieli. Părinții trebuie să cumpere caiete auxiliare pentru disciplinele de bază. La limba română și matematică, caietele ajung și la 15-20 de lei bucata. Acestora li se adaugă și cheltuielile de la concursuri. Chiar dacă Ministerul Educației a interzis ca în școli să se promoveze concursurile cu taxă, se face acest lucru în continuare, atât la colegii, cât și la unitățile primare și gimnaziale din Craiova. „Anul acesta am plătit 50 de lei pentru două concursuri, «Fii inteligent» și «Comunicare și ortografie»“, a declarat o elevă de clasa a IV-a de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova. La alte clase, pentru aceleași concursuri s-au strâns 32 de lei. „Nu am plătit concursul, ci culegerea pentru concurs. A fost 16 lei pentru «Fi inteligent» și 16 lei pentru cel de comunicare și ortografie care urmează să se desfășoare“, a spus alt elev. Un alt concurs organizat cu bani este „Lumina Math“. „Am plătit 20 de lei pentru acest concurs“, a spus unul din părinții elevilor de la Școala Gimnazială „Decebal“ din Craiova.
În școli mai este însă promovat și concursul de matematică „Arhimede“. „La concursul «Arhimede» sunt mai multe etape de selecție și pe lângă taxă mai plătim și cartea. E 16 lei pentru elevii din clasele primare“, a spus un părinte de la Școala „Traian“ din Craiova. Un alt concurs care s-a desfășurat în școli este „Euroșcoala“. „Concursul este pe 27 noiembrie și am dat câte 16 lei“, au declarat părinții de la Școala „Gheorghe Țițeica“ din Craiova. Un alt concurs la care participă elevii este „Cangurul“, cu o taxă fixă de 19 lei, plătită de fiecare elev din clasele I-IV.

ISJ Dolj: Cadrele didactice nu se ocupă
de strânsul banilor

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj susțin că au spus directorilor la ședințe să nu mai promoveze concursurile cu taxe la nivelul unităților de învățământ. „În școli trebuie organizate doar concursuri și olimpiade prevăzute în calendarul Ministerului Educației Naționale, care sunt fără taxă. Restul concursurilor sunt interzise“, a declarat Mihăiță Stoica, purtător de cuvânt al ISJ Dolj. Cât despre auxiliarele didactice din grădinițe și școli, acestea există, însă inspectorii școlari spun că nu trebuie achiziționate de cadrele didcatice sau de conducerea unității. „De auxiliarele didactice nu se mai ocupă cadrele didactice, nici conducerea unităților. Chiar dacă recomandă că ar fi bune anumite auxiliare pentru completarea cunoștințelor, acestea nu se cumpără prin implicarea celor din școală“, a mai spus Mihăiță Stoica. Chiar dacă reprezentanții ISJ Dolj susțin că nu există implicare din partea unităților de învățământ, banii strânși de părinți sunt păstrați de angajați ai acestora, cum ar fi casierii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS