12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapă de gunoi în canalul împotriva inundațiilor

Groapă de gunoi în canalul împotriva inundațiilor

Canalul de protecție împotriva inundațiilor din partea de nord a orașului Craiova a ajuns groapă de gunoi. Atât locuitorii de pe străzile Mălinului și Carpenului, cât și persoane străine de zonă aruncă aici „tot ce se poate arunca“. Zona se transformă încet, dar sigur într-un focar de infecție.

Ca și când nu ar fi fost suficient canalul de pe bulevardul Râului – altă cloacă a orașului, canalul care traversează Bariera Vâlcii devine cu fiecare zi care trece groapă de gunoi. Canalul pleacă din zona cunoscută ca Drumul Muntenilor, însoțește străzile Mălinului și Carpenului și ajunge până în zona cimitirului de Nord.
Canalul a fost construit cu scopul de apărare împotriva inundațiilor, dar, în timp, odată cu extinderea imobilelor în cartierul periferic Bariera Vâlcii, s-a transformat în groapa de gunoi a localnicilor.
Nu că aceștia nu ar avea contracte cu firma de salubritate a orașului, SC Salubritate Craiova. Vinovați că acest loc, care se întinde pe o lungime de kilometri buni, se transformă într-un focar de infecție nu sunt numai locuitorii de pe cele două străzi, ci și persoane străine de locație.
„Toate resturile de pe străzi, când se asfaltează, se face canalizare, se pun aici, la noi. Aruncă și cei de pe stradă. În plus, oameni care nu sunt din zonă vin cu mașinile și aruncă gunoiul direct în canal. Cică este un canal strategic, dar nu se ocupă nimeni nici cu curățenia, nici cu modernizarea lui. Nu servește la nimic. Este groapă de gunoi“, a spus Dumitru Cioabă, localnic pe strada Carpenului.
Oamenii se plâng că din cauza gunoiului este plin de șobolani și câini. „Canalul ăsta este de pe vremea lui Ceaușescu. Acum aruncă lumea gunoiul. Este un focar de mizerie, sunt șobolani, șoareci. Dacă unuia îi moare o găină, o aruncă aici. Ia uitați cum mișună câinii“, arată Valentin Dumitrescu, localnic din Bariera Vâlcii

Gunoi și cu roaba, și cu raba

Pe lângă gunoiul de tot felul, în fostul canal este aruncat și moloz. Basculante întregi sunt răsturnate din marginea străzii în canalul adânc de patru-cinci metri. Cei care locuiesc aici se plâng de mizeria din fața porților, dar închid ochii atunci când vecinul își deșartă roaba cu gunoi. Puțini sunt cei care le arată obrazul, dar o fac pe riscul lor.
„Toată lumea aruncă gunoiul aici. Este al nimănui. Primarul a zis că nu este al primăriei. S-a făcut curat atunci înainte de alegeri și după…. Eu am avut și un incident când am atras atenția cuiva să nu mai arunce gunoiul. S-a luat cu furca după mine. Nu știu la ce mai este necesar acest canal. Să-l astupe ori să-l îngrijească“, a explicat Florea Ungureanu, localnic.
Singurii care au mai trecut pe aici sunt muncitorii de la Salubritate, care au curățat zona. Numai că nu au putut ține pasul cu cetățenii care confundă ghena cu domeniul public. „Acel canal a fost făcut în trecut, cu un anumit scop. Acum, din păcate, este transformat în groapă de gunoi de populația din zonă, și nu numai. Noi am intervenit chiar în vara acestui an aici, de patru-cinci ori am făcut curat în acest canal. Nu este ușor. Trebuie să intervenim cu oameni, cu utilaje pentru a debarasa mizeria de aici. Dar populația din zonă aruncă în continuare“, a declarat directorul tehnic al SC Salubritate Craiova SRL, Sorin Ciobanu.

Trebuie astupat

Reprezentanții Adminis-trației Bazinale de Apă (ABA) Jiu spun că acest canal nu-și mai are rostul și că ar trebui acoperit. „El nu-și mai are rostul. A fost făcut în trecut pentru a prelua apele care vin de pe dealurile din zonă. Acum, aici s-a construit foarte mult și nu mai există acest pericol de inundații. Canalul se găsește în administrarea Primăriei Craiova. Recomandarea ar fi ca el să fie acoperit pentru că se transformă în timp în groapă de gunoi“, a afirmat Marin Tălău, reprezentant ABA Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS