13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea mitei pentru plecarea Scorpionilor în Afganistan

Povestea mitei pentru plecarea Scorpionilor în Afganistan

La sfârșitul lunii ianuarie, în centrul municipiului Craiova, a fost organizată o ceremonie militar-religioasă cu ocazia plecării militarilor Batalionului 20 Infanterie în Afganistan
La sfârșitul lunii ianuarie, în centrul municipiului Craiova, a fost organizată o ceremonie militar-religioasă cu ocazia plecării militarilor Batalionului 20 Infanterie în Afganistan

Deși „verificările amănunțite“ ale Corpului de control din cadrul Ministerului Apărării Naționale nu au găsit militari craioveni care să fi dat șpagă ca să plece în misiuni în Afganistan, o anchetă a procurorilor anticorupție a arătat exact contrariul. În cursul anului 2013, mai mulți „Scorpioni“ au dat câte 1.000 de euro șpagă pentru a pleca în ultima misiune în Afganistan, însă, în final, au rămas cu banii dați și au stat acasă.

La începutul lunii octombrie, anul trecut, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunța că ministrul Mircea Duşa „a dispus efectuarea unor verificări amănunţite ale Corpului de control şi inspecţie şi Direcţiei de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor din MApN. Controlul a constat în verificarea unor posibile nereguli în organizarea şi desfăşurarea selecţiei militarilor pentru încadrarea detaşamentelor ce vor fi dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan în perioada următoare“. Asta, după ce, la jumătatea anului 2013, în presă au apărut informații despre faptul că mai mulți militari craioveni s-au plâns la minister despre faptul că se obișnuia să se dea șpagă pentru plecarea în Afganistan.
În urma anchetei, MApN nu a găsit însă nici măcar un militar care să fi dat șpagă pentru a pleca în misiune în Afganistan. „În urma cercetărilor, din totalul celor peste 850 de militari chestionaţi, nici unul nu a afirmat ca i-ar fi fost solicitate sau că a oferit foloase necuvenite, sub formă de sume băneşti sau diverse cadouri ori avantaje“, a comunicat MApN pe 2 octombrie 2013.

Șpaga pentru generalul de la București

La sfârșitul anului trecut și începutul anului acesta, la numai câteva luni după încheierea anchetei MApN, mai mulți militari craioveni s-au plâns procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că au fost păcăliți cu câte 1.000 de euro de către o femeie din Craiova – Gabriela Cică, soția unui fost ofițer din cadrul MApN, care le promisese că, în schimbul banilor, le pune o „pilă“ pentru a pleca în Afganistan. În alte cazuri, femeia a cerut bani pentru a angaja diverse persoane în cadrul Jandarmeriei Române.
Femeia a fost trimisă în judecată la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, iar pe 14 iulie a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență pentru că și-a recunoscut faptele și a înapoiat banii păgubiților.
Magistrații Tribunalului Dolj au reținut că, „în perioada iulie-septembrie 2013, a pretins în mod repetat, în baza unei rezoluții infracționale unice, sume de bani ce totalizează 11.000 de euro, din care a primit efectiv 9.500 de euro de la martorii denunțători (11 persoane, dintre care șase militari craioveni – n.r.), prevalându-se de relații apropiate cu generali din armată și lăsându-i să creadă că poate interveni pe lângă aceștia în scopul angajării denunțătorilor în cadrul acestor instituții ori în scopul trimiterii acestora într-o misiune externă de luptă în Afganistan“.
Mai exact, femeia susținea că știe un general de armată din București, fost coleg de serviciu și de școală militară cu soțul său, care, în schimbul sumei de 1.000 de euro, poate angaja o persoană în Jandarmerie sau poate aranja trimiterea unor militari în Afganistan. Anchetatorii au stabilit că femeia i-a păcălit pe doritorii de misiuni în Afganistan sau de posturi în Jandarmerie, pentru că nu a existat un astfel de general. „Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că inculpata nu a întreprins efectiv nici un demers în scopul angajării în jandarmerie și trecerii pe statul de misiune în Afganistan a martorilor denunțători, folosind suma de bani pe care a pretins-o și a primit-o de la aceștia, în scopuri personale“, au reținut judecătorii de la Tribunalul Dolj.

1.000 de euro, plecarea în Afganistan

Potrivit anchetatorilor, povestea în acest dosar începe în luna august, anul trecut, când Gabriela Cică s-a dus la un bărbat, prieten de familie, la un parastas. Din vorbă în vorbă, cumnata bărbatului s-a plâns Gabrielei Cică despre faptul că un nepot al său, angajat la o unitate militară din Craiova, nu a fost desemnat să participe la misiunea din Afganistan, care urma să înceapă în februarie 2014, dar și că doi nepoți nu aveau un loc de muncă și ar fi vrut să se angajeze într-o instituție militară. „Ca urmare a acestor discuții, inculpata a precizat că cunoaște personal un general din cadrul MApN, care își desfășoară activitatea în București, afirmând că acesta poate determina înscrierea lui B.I. pe statul de misiune pentru Afganistan, în schimbul remiterii sumei de 1.000 de euro. De asemenea, inculpata, prevalându-se de relațiile apropiate cu generalul, a susținut că îl poate determina pe acesta să influențeze angajarea martorilor B.I.A. și B. F.A. în cadrul MApN și Jandarmeriei, în schimbul remiterii a câte 1.000 de euro pentru fiecare“, au mai reținut magistrații doljeni.
Instanța a consemnat în fiecare caz cum a primit Gabriela Cică banii de la militari și alte persoane. Astfel, în cursul lunii iulie, anul trecut, B.I. a primit o comunicare oficială de la MApN, conform căreia militarii unei unități din Craiova urma să participe la o selecție pentru o misiune de luptă în Afganistan, începând cu luna februarie 2014.
Cei care au plecat în Afganistan în februarie, anul acesta, sunt militarii Batalionului 20 Infanterie, cunoscuţi ca „Scorpionii Negri“. Colegii lor, „Scorpionii Roșii“, au plecat în același teatru de operații în decembrie 2013.
Militarul a participat la examenele de evaluare, pe care le-a promovat, însă nu a fost selectat pe statul de misiune. Ulterior, bărbatul a fost sunat de mătușa sa, care i-a explicat că știe o persoană, pe Gabriela Cică, „care i-a adus la cunoștință că inculpata cunoaște un general din cadrul MApN, de la București, care poate decide cu privire la trecerea acestuia pe statul de misiune din Afganistan, în situația în care este dispus să remită suma de 1.000 de euro“, au consemnat judecătorii în hotărârea prin care au condamnat-o pe inculpată.
În urma discuției directe cu femeia, militarul a aflat că generalul de la București poate aranja să plece în Afganistan pe o funcție de mentenanță, în condițiile în care ar exista cinci posturi pentru mentenanță și patru posturi pentru evacuare. „Cu această ocazie, inculpata i-a cerut lui B.I. să mai identifice și alți militari care ar fi interesați să plece în Afganistan pentru restul posturilor disponibile, care îndeplinesc condițiile și au promovat examenele, urmând ca fiecare să plătească câte 1.000 de euro, sume ce aveau să ajungă la general“, au consemnat judecătorii doljeni.
După discuția cu Gabriela Cică, militarul i-a spus unui coleg de această „ofertă“, iar în final, cei doi militari s-au întâlnit cu inculpata și i-au dat câte 1.000 de euro. Sumele de bani au fost băgate în câte un plic pe care militarii și-au scris numele, prenumele și numărul de telefon, iar plicurile i-au fost date Gabrielei Cică în apropierea Pieței Centrale din Craiova.
În final, cei doi militari și-au dat seama că au fost păcăliți și nu vor pleca în Afganistan, astfel că, pe data de 20 decembrie 2013, respectiv 10 ianuarie 2014, au depus denunțuri împotriva femeii.

Unii s-au împrumutat pentru a pleca în misiune

În alte cazuri, militarii nu au putut face rost destul de repede de cei 1.000 de euro ceruți drept șpagă pentru plecarea în Afganistan, așa că s-au împrumutat la rude sau prieteni. Când au încercat să dea șpaga în… rate, Gabriela Cică i-a luat la rost.
Astfel, în cursul lunii august 2013, alt militar care a fost declarat admis la testele fizice, medicale și teoretice, însă nu a fost desemnat să participe la misiunea din Afganistan, a fost sunat de un coleg care deja dăduse 1.000 de euro inculpatei.
Bărbatul a fost de acord să dea șpaga, însă a explicat că nu are decât 2.000 de lei și poate da restul de bani după ce va pleca în misiune.
„Reacția inculpatei a fost vehementă, precizând că generalul nu acceptă plata în rate, că vrea toți banii odată și că toți ceilalți colegi ai martorului plătiseră în integralitate suma de 1.000 de euro. Inculpata a susținut, de asemenea, că trebuie să-i trimită generalului de la București lista cu militarii care doreau să plece în Afganistan, precum și suma dată de fiecare dintre aceștia, solicitând martorului P.V.P. să precizeze numele său complet și gradul militar, în scopul de a-l menționa pe această listă“, au mai reținut judecătorii de la Tribunalul Dolj.
Procurorii anticorupție au adunat probe care arată că în același fel a procedat femeia și cu cele cinci persoane care au dat câte 1.000 de euro pentru a se angaja în cadrul Jandarmeriei.

Condamnată definitiv

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au ținut cont de faptul că inculpata, care și-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai blândă, a înapoiat toți banii păgubiților, iar pe 14 iulie au condamnat-o la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.
Gabriela Cică a făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, dosarul fiind trimis magistraților de la Curtea de Apel Craiova la începutul lunii septembrie. Instanța a amânat luarea unei hotărâri pentru miercuri, 12 noiembrie, când a respins ca nefondat apelul inculpatei. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS