16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPropagandă electorală cu proiecte locale: Ponta plagiază și minciuna

Propagandă electorală cu proiecte locale: Ponta plagiază și minciuna

Istoria laudelor neîntemeiate prin panourile publicitare se repetă în Bănie. La un an după ce primarul Craiovei se mândrea cu realizările sale – preluate de la fosta administrație – prin intermediul unor afișe gigantice, acum, cu câteva zile înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, au început să apară prin oraș noi panouri. Prin acestea se transmite mesajul că împreună cu Victor Ponta, candidatul PSD la președinție, se modernizează spitalele, se reface Centrul Istoric, se construiește noul stadion sau se aduce a doua conductă pentru apă de la Izvarna. Majoritatea lor nu au legătură cu Guvernul României sau sunt încă la stadiul de promisiuni.

O nouă serie de afișe electorale a început să împânzească Bănia. În cartierele Brazdă, Craiovița Nouă sau în centrul orașului, cetățenii pot observa, de câteva zile, mai multe afișe gigantice în care este transmis mesajul că Victor Ponta, candidatul PSD la președinție, ajută la realizarea mai multor proiecte care sunt în desfășurare sau care ar urma să fie începute în Craiova, alături de mesajul „Mândri că suntem olteni!“.

Victor Ponta aduce a doua conductă de la Izvarna, dar proiectul nici măcar nu este scris

În zona centrală, la Universitate, craiovenii pot vedea două afișe. Este vorba despre unul pe care este scris mesajul „Cu Victor Ponta aducem a doua conductă Izvarna“. Pentru a explica situația, trebuie menționat că aducerea celei de-a doua conducte de la Izvarna este realizată pe fonduri europene, lucru în care candidatul PSD nu are nici o implicare, mai ales că de-abia acum se va decide cine va realiza acest proiect. Conform reprezentanților Companiei de Apă Oltenia, beneficiarul contractului, în prezent sunt în evaluare ofertele pentru asistența tehnică, adică urmează să fie desemnat câștigătorul care va scrie acest proiect. Contractul „CS06 – Asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dolj în perioada 2014-2020“ este inclus în faza a doua a masterplanului de apă și canalizare.

„Construim noul stadion“ când nici nu e demolat

Alt afiș poziționat în zona centrală este cel în care ni se transmite: „Cu Victor Ponta construim noul stadion“. Trebuie spus, pentru lămurirea cetățenilor, că banii pentru stadion ar urma să vină de la Compania Națională de Investiții, implicit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în subordinea căruia funcționează aceasta. Însă, stadionul rămâne, momentan, la stadiul de promisiune. Licitația care ar fi trebuit lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice de către Compania Națională de Investiții nu a fost încă postată, deși, conform unor declarații ale primarului Lia Olguța Vasilescu, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple la sfârșitul săptămânii trecute. Nu a fost lansată nici procedura de demolare a stadionului „Ion Oblemenco“, acesta fiind încă în faza de evaluare a costurilor pentru demolare. Nu în ultimul rând, trebuie amintit că nu se știe concret din ce bani va fi făcut acest stadion, având în vedere că, pentru anul 2015, nu există nici măcar un proiect de buget.

PSD se laudă iar cu Centrul Istoric al lui Solomon

În cartierul Craiovița Nouă, zona Orizont, există încă un astfel de afiș, de data asta pentru domeniul sănătății din Bănie. Acesta transmite: „Cu Victor Ponta modernizăm spitalele craiovene“. Într-adevăr, au fost realizate investiții în spitalele din Bănie subordonate municipalității, însă banii au provenit de la bugetul local, din taxele și impozitele contribuabililor. Dintre investițiile realizate, putem aminti 4,2 milioane de lei pentru Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, cele cinci milioane de lei pentru Spitalul de Neurospihiatrie sau cele 2,2 milioane de lei pentru maternitatea Spitalului Municipal „Filantropia“.
Nu în ultimul rând, unul dintre afișele în care se exagerează cel mai mult este cel privind Centrul Istoric. Pe acesta apare mesajul „Cu Victor Ponta refacem Centrul Vechi“. Nimic mai eronat. Proiectul „Amenajare și revitalizare Centrul Istoric al Municipiului Craiova“ aparține administrației Antonie Solomon, fiind scris și accesat de echipa fostului primar. Pe lângă acestea, proiectul este finanțat european, cu o valoare de 11 milioane de euro.

BEJ: „Poate să fie scris acolo că mănâncă oameni, noi nu putem interveni“

GdS a solicitat un punct de vedere privind aceste aspecte din partea Biroului Electoral Județean (BEJ) Dolj, însă reprezentanții acestuia au spus că nu sunt în măsură să interpreteze mesajele electorale care nu țin de audiovizual. Ca un exemplu, BEJ Dolj a admis plângerea formulată de Alianța Creștin-Liberală Dolj în ceea ce privește pliantele cu mesaje precum „Klaus Iohannis vrea să îți taie pensia!“, „Doar Ponta protejează pensiile“, prin care s-a constatat că acestea contravin ordinii de drept. Mai departe, însă, Biroul Electoral Central (BEC) a întors decizia BEJ Dolj, admițând contestația formulată de Alianța PSD-UNPR-PC la această decizie. Printre motivele invocate de BEC se regăsește și faptul că „în mod eronat, Biroul Electoral Județean Dolj nr. 17 cu încălcarea dispozițiilor art. 42, alin. (1), din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, analizând cerința corectei desfășurări a campaniei electorale, a procedat la interpretarea conținutului materialului de propagandă electorală ce a făcut obiectul plângerii, ceea ce excedează competenței Biroului Electoral Județean Dolj nr. 17“. Ciudat este că legea amintită este ambiguă și nu reglementează în vreun fel mesajele vizuale, ci doar cele audiovizuale, doar pentru radiodifuzori existând o încadrare în lege (art. 38). În concluzie, „poate să fie scris acolo că mănâncă oameni, noi nu putem interveni. La europarlamentare ni s-a permis să intrăm pe mesaje, dar de la europarlamentare până acum s-a schimbat BEC-ul“, au declarat, pentru GdS, reprezentanți ai BEJ Dolj.
GdS a solicitat un punct de vedere și de la Reprezentanţa Comisiei Europene în România privind corectitudinea folosirii proiectelor pe fonduri europene în cadrul campaniilor electorale, însă până la încheierea ediției, instituția nu a transmis nici un răspuns.

ACL Dolj: „Este definitoriu pentru acest guvern să se laude cu ce au făcut alții“

Copreședintele ACL Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a comentat, legat de proiectele pe fonduri europene amintite, că „este definitoriu pentru acest guvern să se laude că a tăiat panglică la ceea ce au început celelalte guverne. Să luați cifrele să vedeți ce era contractat în aprilie 2012 (înainte de alegeri – n.r.) și ce e contractat acum. Creșterea absorbției de fonduri europene s-a făcut pe celelalte guverne. Nu cred că este normal să se folosească acest lucru. Sunt bani europeni care sunt aduși în țară. Indiferent cine îi pune în operă, sunt bani pentru populație“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS