16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițistul Dinu face pușcărie

Polițistul Dinu face pușcărie

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-l condamne la doi ani și patru luni de închisoare pe agentul-șef Marian Dinu, acuzat că a cerut o șpagă de 700 de lei unui șofer pentru a-i înapoia permisul de conducere.
Agentul-șef Marian Dinu, de la Postul de Poliție din comuna Castranova, a fost arestat preventiv la sfârșitul lunii iulie anul acesta, fiind acuzat de luare de mită, fals intelectual și uz de fals. Ulterior, în septembrie, polițistul Dinu a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, procurorii doljeni au reținut că în seara de 16 iulie, Dinu a cerut mită 700 de lei unui șofer căruia îi reținuse permisul de conducere pentru a-i îna-poia documentul. În plus, polițistul Dinu i-a mai cerut șoferului 100 de lei, bani care ar fi trebuit să acopere cheltuielile făcute pentru a-i înapoia permisul. Șoferul a hotărât să-l denunțe pe polițist, care a fost prins în flagrant când primea ultima tranșă din mita cerută. „Inculpatul a primit de la denunțător banii pretinși în două tranșe, după cum urmează: 500 de lei în seara de 16 iulie, iar diferența de 200 de lei în seara de 24 iulie. Cu aceeași ocazie, pe 24 iulie, inculpatul a primit de la denunțător și suma de 100 de lei, reprezentând contravaloarea benzinei pe care a susținut că a folosit-o în deplasările pe care le-a făcut pentru a rezolva problema permisului denunțătorului“, au reținut anchetatorii.
Inculpatul a fost judecat destul de repede, pentru că acesta și-a recunoscut faptele pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară. Pe 30 octombrie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-l condamne pe polițist la doi ani de închisoare pentru luare de mită, la opt luni pentru falsificarea unui înscris oficial (procesul-verbal de contravenţie seria Cp nr.4942864 din 16 iulie, prin care i-a reținut permisul denunțătorului) și la patru luni de pușcărie pentru uz de fals. Instanța a contopit pedepsele și la cei doi ani de închisoare a adăugat un spor de patru luni, astfel că Marian Dinu trebuie să execute doi ani și patru luni de închisoare. De asemenea, instanța a mai hotărât ca inculpatul să rămână în arest. Vineri, 7 noiembrie, Marian Dinu a formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Reclamat la IPJ Dolj

În ediția din 30 ianuarie, GdS făcea publică povestea agentului-șef Marian Dinu („Şeful de post care a speriat Doljul“), care fusese reclamat superiorilor de mai multe persoane, printre care se afla și edilul din comuna doljeană Lipovu. Astfel, un bărbat din comuna doljeană Secu s-a plâns GdS despre „apucăturile“ şefului de post din localitate. „Este vorba de poliţistul Dinu Marian Cristi, care, de-a lungul timpului, s-a făcut remarcat prin mita luată de la cei care încalcă legea şi de la hoţii de lemne. A împrumutat sume mari de bani de la cetăţenii de bună-credinţă, sub pretextul unor boli şi probleme personale şi nu i-a mai dat înapoi. Toţi şoferii maşinilor de distribuţie care vin în zonă sunt obligaţi să-i plătească tribut – de preferat bani, dar primeşte şi produse“, a sesizat cititorul GdS. Acesta a mai povestit că agentul Dinu a mai fost cercetat în trecut pentru fapte asemănătoare, însă singura sancţiune primită a fost mutarea de la un post de poliţie la altul. Aşa se face că agentul-şef Dinu a trecut în ultimii ani pe la posturile de poliţie din Leu, Sopot, Lipovu şi Secu, iar anul acesta a ajuns la Castranova. Și primarul din comuna Lipovu, Dumitru Dobrescu, s-a numărat printre „victimele“ polițistului Dinu. Edilul a povestit că i-a împrumutat lui Dinu 7.800 de lei și 200 de euro, însă polițistul i-a înapoiat numai 5.600 de lei. „Nu mi-a mai dat banii şi nu cred că îi mai văd vreodată. Dacă face aşa şi la Secu înseamnă că nu şi-a terminat vila de la Leu, pentru că pentru casă se tot împrumuta atunci când lucra la noi. De la Cioroianu Eugen a luat 3.500 de lei şi un porc de peste 100 de kilograme şi nu i-a mai dat datoria şi nici banii pe porc. De la Constantin Ioana, tot 3.500 de lei a împrumutat, după care i-a prins fiul cu o motocicletă neînmatriculată prin sat. I-a confiscat-o şi după aceea a spus că i-a fost furată de la post. Lui Ghiţă Gheorghe i-a cerut 2.000 de euro împrumut ca să-l ajute cu permisul de conducere, pentru că îi fusese suspendat, dar nu i-a mai văzut. Când a plecat din comună a mai lăsat datorie 1.100 de lei la magazinul lui Popescu Vali. Astea sunt cele de care îmi amintesc, dar numai el ştie câte mai sunt“, a declarat pentru GdS primarul Dumitru Dobrescu. La acea vreme, reprezentanții IPJ Dolj au precizat că, la rândul lor, au sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS