12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZugrăveli lângă copiii din salon

Zugrăveli lângă copiii din salon

FOTO: imagini trimise de părinţi
FOTO: imagini trimise de părinţi

De două zile de când cadrele medicale au aflat că ministrul sănătăţii va veni să viziteze unităţile spitaliceşti din Craiova a fost agitaţie. Cu copiii în saloane, angajaţii au trecut la o igienizare rapidă. Nu a scăpat nici un colţişor de la intrarea în curtea spitalului şi până la toalete. S-a meritat însă. Bănicioiu a împărţit felicitări în stânga şi în dreapta. Concluzia? Spitalele din Craiova arată minunat, de bani nu duc lipsă şi chiar urmează să apară altul.

Întreaga activitate a angajaţilor Secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia“, din Craiova (de lângă Parcul „Nicolae Romanescu“, n. r.) a fost ieri dată peste cap. Părinţii internaţi cu copii bolnavi în saloanele acestui spital s-au trezit miercuri cu echipe de muncitori dornici de muncă. De la poarta spitalului, la holuri, saloane, băi era agitaţie mare pentru ca totul să arate ca la carte. În timp ce părinţii încercau să îşi liniştească micuţii cu febră, cu infecţii diferite din cauza răcelii sau a altor probleme medicale, muncitorii au dat buzna în saloane gata să igienizeze pereţii şi să remedieze multe probleme. Revoltaţi, părinţii au asistat neputincioşi la tot acest proces de curăţenie. Au reuşit însă să filmeze cu telefoanele mobile cum muncitorii vopseau pereţii din saloanele în care micuţii lor se aflau internaţi.
„M-am internat cu copilul de câteva zile. Am venit cu febră foarte mare, cu o răceală puternică, iar în ciuda medicamentaţiei, copilul se simte încă rău. Miercuri, la vizita de dimineaţă, asistenta medicală care a venit să administreze tratamentul copiilor era extrem de agitată, emoţionată că aşteptau o vizită «importantă». Am întrebat despre ce este vorba şi mi-a spus că li s-a comunicat că joi trebuie să vină ministrul sănătăţii, moment până la care spitalul trebuie să arate impecabil“, a povestit una dintre femeile internate în acest spital, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, având în vedere că micuţul său are nevoie de tratament de lungă durată.

Nu mai primează pacientul, ci imaginea unei instituţii

Părinţii povestesc că, din acel moment, s-a dat startul mobilizării. „Nu mai conta faptul că este asistentă sau femeie de serviciu, tâmplar sau instalator, tot personalul spitalului s-a pus dintr-o dată pe treabă. Ne revoltă faptul că e nevoie de vizita unui ministru, al unui oficial, pentru ca lucrurile să fie aşa cum ar fi firesc. Cel mai mult ne intrigă că din acel moment nu mai primează pacientul, fie el copil de trei, şase luni sau un an jumate, ci primează imaginea unei instituţii în care s-a investit enorm şi care ar fi trebuit să arate impecabil. Am rămas şocaţi când ne-am trezit cu muncitori în saloane. Au venit cu cutii de vopsea lavabilă, cu soluţii de curăţare… Ca orice părinte, prima reacţie a fost să întrebăm unde ne mută copilul, în ce salon. Am aflat însă cu stupoare că vom rămâne în aceleaşi saloane, că, practic, nu au unde să ne mute din cauza faptului că oricum toate saloanele sunt ocupate, că sunt părinţi care aşteaptă pe scaun eliberarea unui pat pentru a sta internaţi cu copiii lor“, a povestit altă femeie.

„Tot personalul spitalului parcă era în sevraj!“

Toată ziua de miercuri, potrivit părinţilor internaţi alături de copiii lor în acest spital, a fost dedicată vopsirii pereţilor. „Am rămas fără cuvinte când muncitorii au venit şi au mutat pătuţurile la câţiva centimetri de zid şi au început să vopsească. Cum este posibil ca să admită conducerea acest lucru. Mulţi copii au afecţiuni respiratorii, sunt sub antibiotice puternice, sunt mici şi pot dezvolta alergii la aceste produse. Într-un salon un copil se auzea tuşind cumplit, avea o criză de astm, iar grija a cadrelor medicale era să monitorizeze curăţenia“, a adăugat altă mămică. Părinţii susţin că s-au trezit în saloane până şi cu tâmplari hotărâţi să repare dulapurile şi pătuţurile, neţinând cont de faptul că mulţi părinţi de abia reuşiseră să îşi liniştească din plâns copiii.
„Până miercuri, nu aveam nici lumină la baie, nu existau becuri. Astăzi însă (ieri – n.r.) au venit şi le-au schimbat. Au schimbat până şi bateriile de la chiuvetă pentru ca apa să nu mai curgă încontinuu. A fost o mobilizare de forţe. Până şi în curtea spitalului au apărut echipe de muncitori care au asfaltat toate gropile, au tăiat iarba… Tot personalul spitalului parcă era în sevraj! Până în urmă cu câteva zile, noi, părinţii, ştergeam praful din saloane. De două zile femeile de serviciu au venit să şteargă, însă lustruiesc doar partea din pervaz care e la vedere, de după jaluzelele verticale. Nu s-au obosit însă să ia păianjenii de pe pereţi sau linguriţele sau bucăţile de tifon aruncate între tocăria geamurilor şi pervaz. Astăzi (joi – n.r.), când era aşteptată vizita domnului ministru, au venit să ne roage chiar şi cu lenjerii curate. Până atunci, fiecare ne-am descurcat cu ce am avut, am adus lenjerii de acasă. Nu s-au oprit însă aici, imediat după vizita de dimineaţă, în sala de primire din spital nu s-au mai făcut consultaţii, toţi părinţii au fost trimişi în policlinica spitalului, unde s-au format cozi interminabile…“, a adăugat alt părinte.

Bănicioiu vede la superlativ spitalele craiovene

Şi a ajuns şi ministrul… În plină campanie electorală, Nicolae Bănicioiu a făcut un tur al spitalelor craiovene, însoțit de primarul Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda şi Radu Preda.
Prima oprire, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“. Oficialitățile au avut grijă să prezinte toate investițiile făcute în această unitate, dar nu au uitat nici să facă în continuare un pomelnic de promisiuni.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Adina Manda, nu a venit cu lista de necesități în fața ministrului sănătății, ci cu un șir de mulțumiri. Programele naționale merg bine, iar bolnavii nu au de ce să se plângă, spun oficialii. Finanțarea a crescut chiar de patru ori, încât managerul Spitalului de Boli Infecțioase nu mai știe cum să cheltuiască banii.
„Pentru programul de tuberculoză a fost o surpriză să primim bani mai mulți. Și acum ne chinuim să îi terminăm până la sfârșitul anului. Chiar a fost o surpriză și noi nu eram pregătiți“, a spus Adina Manda. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumofti­ziologie „Dr. Victor Babeș“ este dotat acum cu tot ce trebuie. Fiecare lucru schimbat în spital a fost bine punctat pentru ca ministrul să reţină că în spitalele din Craiova s-a investit. Pentru a reliefa cât de dezastruoase erau saloanele înainte, primarul Olguța Vasilescu a făcut o comparație. „La fel de bine arată toate saloanele de la etaj, acum au și televizoare. Mâine vin și frigiderele. Înainte arătau ca la pușcărie. Până la urmă nu știm cum e pe acolo, sperăm să nici nu aflăm…“, a spus primarul Lia Olguța Vasilescu, cu zâmbetul pe buze.
Subfinanțarea, saloanele insalubre, lipsa medicamentelor par să nu mai fie problemele acute ale spitalelor doljene, iar ministrul sănătății promite să vindece toate bubele care au mai rămas. Ministrul nu a tras pe nimeni de urechi, ba, din contră, a împărțit felicitări atât managerilor, cât și primarului. „Încerc să aduc un aer de optimism și sper să-l puteți resimți și dumneavoastră cât de curând“, a fost mesajul transmis de Bănicioiu.

Spitalul de Urgență Craiova nu e văzut cu ochi buni de minister

Dacă tot a ajuns la Craiova, Nicolae Bănicioiu s-a gândit să vorbească totuşi şi despre Spitalul de Urgență Craiova. A văzut cu ochii lui situaţia critică în care se află această unitate. Şi a găsit şi soluţia. Nu mai are rost să investească în această gaură neagră. Mai bine construieşte un spital nou. Numai contează faptul că aici sunt trataţi mii de olteni, însă a garantat că noul spital va avea maximum 1.000 de paturi. „E nevoie de foarte mari investiții acolo. Din păcate, nu s-a făcut nimic de zeci de ani. Spitalul a fost inclus în programele noastre pentru a suplini finanțarea, dar lucrurile nu au cum să continue așa. Trebuie construit un spital regional și, practic, tot ce este în Spitalul Județean trebuie mutat în noul spital. Ne-ar costa mai mult reabilitarea lui decât investiția nouă“, a spus ministrul sănătății.
Din vorbe sună bine, însă Bănicioiu nu a prezentat nici un plan concret de investiţii, nici măcar locul unde s-ar putea construi. „În sfârșit, negocierile cu Comisia Europeană s-au încheiat. Acordul de parteneriat s-a semnat, iar din februarie putem demara licitații“, a subliniat Bănicioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS