10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacturile umflate la căldură, anulate de instanță

Facturile umflate la căldură, anulate de instanță

Preşedintele Asociaţiei Dacia, Constantin Cioplea
Preşedintele Asociaţiei Dacia, Constantin Cioplea

Situaţie fără precedent la Drobeta Turnu Severin. O asociaţie de proprietari a câştigat în instanţă dreptul de a nu achita facturi ale Societăţii de Termoficare, considerate umflate. Decizia a fost luată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în cazul unei facturi din octombrie 2013, pe care oamenii au contestat-o întrucât era prea mare, având în vedere că au ţinut caloriferele închise pentru a face economii. Chiar dacă decizia Judecătoriei Drobeta Turnu Severin nu este definitivă, ea creează un precedent.

În noiembrie 2013, mii de locatari din Drobeta Turnu Severin au privit șocați facturile la energia termică pe care le-au primit pentru luna precedentă, deşi au ţinut caloriferele închise tocmai pentru a nu plăti. Oamenii din şapte blocuri ce aparţin Asociaţiei Dacia, în majoritate pensionari, spun că nu au dat drumul la căldură în apartament ca să facă economii. Cu toate astea, s-au trezit cu facturi de 200 – 250 de lei.
„Ne-a venit de plată în noiembrie anul trecut, fără încălzire, că nu am dat drumul la căldură, 200 de lei numai ţevile. Mult, foarte mult. Au zis atunci că sunt pierderi multe în beci“, a spus un locatar al Asociaţiei Dacia, care nu a fost mulţumit de răspunsul reprezentanţilor Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), când s-au cerut explicaţii cu privire la factura la energia termică.
„Am avut de achitat pe luna noiembrie anul trecut numai ţevile, coloanele, 200 de lei. N-am dat drumul deloc la căldură şi am făcut atunci reclamaţie. Foarte bine dacă am câştigat, să ne scadă anul ăsta că ne-au luat prea mult atunci, fără căldură în casă“, a declarat Constantin Mladin, un locatar care a avut probleme de sănătate în perioada respectivă pentru că a îndurat frigul în apartament.

Bloc din cadrul Asociatiei Dacia
Bloc din cadrul Asociatiei Dacia

„Mi-am anvelopat blocul şi am zis, dacă am băgat 4.000 de lei acolo, să mă scot din partea cealaltă, şi când a venit factura – 250 de lei. Înțeleg să îmi bage până la 100 de lei conductele, coloanele care trec pe la mine, că se încălzeşte cât de cât, dar nu 250 de lei…“, a spus alt bărbat.
Locatarii celor şapte blocuri de la Asociaţia Dacia au cerut explicaţii de la primărie și de la RAAN, dar nimeni nu i-a lămurit de ce au primit acele facturi dacă au ţinut caloriferele închise. În cele din urmă, au făcut front comun şi au dat în judecată Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.
„S-a acţionat în judecată RAAN. Reprezentanții regiei au pus avocaţi, au făcut recursuri şi avem proces pe 22 noiembrie. Am stat de vorbă cu o contabilă foarte bună care ne-a susţinut şi avem șanse mari să câștigăm“, a declarat preşedintele Asociaţiei Dacia, Constantin Cioplea.

Judecătoria Drobeta Turnu Severin a decis anularea cheltuielilor nejustificate din factura în valoare de aproximativ 8.600 de lei. Procesul a fost dificil pentru că asociaţia a fost nevoită să facă expertize tehnice ca să demonstreze că facturile au fost umflate.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociaţia de Proprietari Dacia în contradictoriu cu RAAN Turnu Severin – Sucursala Romag Termo şi, în consecinţă, dispune anularea parţială a facturii nr. 1345508/31.10.2013 în ceea ce priveşte suma de 8617,47 lei. Admite în parte cererea cu privire la cheltuielile de judecată şi obligă pârâta la plata sumei de 400 de lei onorariu avocat“, se arată în soluţia magistraţilor postată pe portalul instanţei. Cheltuielile pe care trebuie să le achite asociaţia reprezintă onorariul pentru avocatul din oficiu întrucât oamenii nu şi-au permis să apeleze la servicii de avocatură. Acum, RAAN a făcut recurs şi se aşteaptă ultima decizie a magistraţilor.
Hotărârea emisă de Judecătoria Drobeta Turnu Severin creează un precedent, care poate determina şi celelalte asociaţii de proprietari să-şi găsească dreptatea în instanţă cu furnizorul unic de agent termic în Drobeta Turnu Severin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS