10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEdilul din Samarineşti nu dă stâna pe primărie

Edilul din Samarineşti nu dă stâna pe primărie

 Marian Ardeiu, edilul comunei gorjene Samarineşti, nu renunţă la oierit
Marian Ardeiu, edilul comunei gorjene Samarineşti, nu renunţă la oierit

Primarul comunei gorjene Samarinești, Marian Ardeiu, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Curtea de Apel din Craiova a respins contestaţia depusă de primarul din Samarineşti împotriva unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate, care a stabilit că edilul Marian Ardeiu s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât deţine o întreprindere individuală. Primarul are o fermă de creştere a ovinelor, iar în luna martie a acestui an, Agenţia Naţională de Integritate a decis că edilul se află în incompatibilitate începând cu 15 februarie 2012, „întrucât deține, simultan, atât funcția de primar al comunei Samarinești, cât și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al Ardeiu Marian Întreprindere Individuală, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003“, conform deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate.
Marian Ardeiu a contestat decizia instituţiei respective la Curtea de Apel din Craiova, însă magistraţii nu au fost de acord cu solicitarea primarului. Nemulţumit de hotărârea magistraţilor, Ardeiu declară că mai degrabă va renunţa la primărie decât la activitatea de creştere a oilor. „Aş vrea să se aducă îmbunătăţiri legii, să se vadă cum trebuie să funcţioneze corect această lege. Activitatea de creștere a animalelor nu este incompatibilă cu activităţile consiliului local. Am o mică fermă, am vreo şapte-opt hectare. Nu mai am 200 de animale, ci mai puţine, dar asta e viaţa. Merg mai departe. Eu sunt inginer zootehnist. Asta e meseria mea de bază. Am făcut facultatea la Bucureşti şi nu pot să renunţ la această activitate. Este activitatea mea de bază şi nu am cum să rămân fără ea. Primăria este sau nu este. Eu nu pot să renunţ la fermă. Sper să câştig la Bucureşti şi sper să se aducă modificările necesare la lege. Dacă voi pierde, eu ştiu ce o să am de făcut, mă întorc la meseria mea de bază, dar sper să fie îndreptată legea“, a menţionat edilul comunei Samarineşti.

Speră să câştige la instanţa supremă

Şeful Primăriei din Samarineşti a mai spus că nu înţelege de ce este incompatibil dacă practică păstoritul, având în vedere că nu a concesionat nici un fel de teren de la consiliul local sau de la vreo instituţie publică. „Nu am nici un conflict de interese. Nu am nici un fir de iarbă luat de la consiliul local. Nu ştiu nici cine a făcut sesizarea. O fi fost vreo reclamaţie. Şi la Curtea de Apel din Craiova verdictul era cam clar. Sper să fie altfel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De ce îmi interzice mie cineva să muncesc în agricultură? Pot să merg la arat noaptea“, a mai declarat Marian Ardeiu, primarul comunei gorjene Samarineşti. Edilul-şef mai are o şansă să scape de starea de incompatibilitate şi de o posibilă interdicţie de a mai candida, în urma recursului pe care îl va depune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aproximativ 30 de primari din judeţul Gorj au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate, majoritatea făcând parte la un moment dat din consilii de administraţie sau din adunările generale ale acţionarilor ale unor servicii publice de apă şi canalizare. În ciuda faptului că speţele au fost similare, doar doi dintre primarii incompatibili au câştigat procesele cu Agenţia Naţională de Integritate. Este vorba de Spiridon Dănuț Bălu din Fărcășești și Maria Dumitrașcu din Berlești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS