12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii veterinari din Dolj cer schimbarea legislaţiei privind microciparea: Mii de câini riscă să rămână nevaccinaţi antirabic

Medicii veterinari din Dolj cer schimbarea legislaţiei privind microciparea: Mii de câini riscă să rămână nevaccinaţi antirabic

Oamenii au venituri reduse şi nu îşi permit să suporte costurile microcipării câinilor din gospodării
Oamenii au venituri reduse şi nu îşi permit să suporte costurile microcipării câinilor din gospodării

Ordinul prin care stăpânii de animale sunt obligaţi să îşi microcipeze câinii din locuinţe sau gospodării până la 31 decembrie a creat haos. În prezent, nici un câine nu mai poate fi vaccinat împotriva rabiei, deşi această vaccinare este obligatorie, până când proprietarii patrupedelor nu plătesc şi pentru microciparea şi înregistrarea animalelor în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS). Reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) şi ai Asociaţiei Patronatelor Medicilor Veterinari (APMV) au depus memorii la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Vaccinarea antirabică a câinilor în ţara noastră este obligatorie, iar cei care refuză riscă sancţiuni potrivit Hotărârii de Guvern nr. 985, din 2005, cu modificările ulterioare. Cu toate astea, în prezent, vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân este condiţionată de microciparea şi înregistrarea acestora în RECS. În oraşul Bechet, de exemplu, autorităţile locale recunosc că sunt depăşite de această problemă. „Până în urmă cu aproximativ o lună, am avut un medic veterinar în prag de pensionare care nu ştia nici câte gospodării sunt în oraş. Vorbea de 200 de gospodării, în realitate avem 1.250. Având în vedere ordinul prin care proprietarii de câini sunt obligaţi să îşi microcipeze animalele, venise cu propunerea ca primăria şi consiliul local să suporte aceste costuri. Din păcate, situaţia este destul de gravă având în vedere că oamenii au venituri reduse şi nu îşi permit să suporte costurile microcipării câinilor din gospodărie. De puţin timp, alt medic veterinar a încheiat contract de concesiune“, a spus Ionel Gheorghe, primarul oraşului Bechet.

Medicul veterinar din Bechet merge cu chestionare la proprietarii de animale

Noul medic veterinar, Marian Stăicuţ, susţine că a început o campanie de informare a locuitorilor din oraş. „Am făcut nişte chestionare pe care le dau oamenilor să le completeze. Îi întreb dacă sunt de acord să îşi microcipeze câinii şi care sunt motivele pentru care refuză acest lucru. Cele mai multe refuzuri sunt din lipsa banilor. Am vorbit şi cu alt coleg din Craiova, care mi-a spus că a avut doar patru persoane dornice să îşi microcipeze câinele. Grav este faptul că în prezent nu pot să fac nici vaccinul antirabic, atât de important pentru sănătatea animalelor, până când stăpânii patrupedelor nu le microcipează. Din acest motiv, împreună cu alţi medici veterinari din judeţ am depus un memoriu la Asociaţia Patronatelor Medicilor Veterinari care la rândul ei l-a înaintat la ANSVSA“, a spus medicul Stăicuţ.

„20% din cei cu care am discutat au fost de acord cu aceste procedee impuse de lege“

Şi în Băileşti microciparea câinilor cu stăpân se face cu greutate. De la 1 noiembrie, medicii veterinari susţin că au demarat o amplă campanie de informare a oamenilor cu privire la această obligativitate. Nu este uşor, având în vedere că în Băileşti se află aproximativ 5.000 de câini în gospodăriile oamenilor. „Anul trecut, am vaccinat antirabic 4.300. Am început să mergem câte doi oameni pe teren din casă în casă, să batem la porţi, să îi informăm despre microcipare şi vaccinare antirabică. Este nevoie de timp pentru a discuta cu fiecare proprietar, căruia să îi explici ce presupune microciparea. În cazul în care acceptă, este nevoie de alte 10, 15 minute pentru completarea fişei şi microciparea în sine. Introducerea în RECS o facem când ne întoarcem la sediul cabinetului. Foarte puţini locuitori au înţeles. Doar aproximativ 20% din cei cu care deja am discutat au fost de acord cu aceste procedee impuse de lege. Restul ne răspund clar că nu îşi permit. Am căzut de acord să nu percem manoperă, să cerem doar 15 lei pentru microcipare, iar vaccinarea o facem gratuit, însă nici aşa oamenii nu dispun de aceşti bani. Sunt proprietari care au şi doi, trei câini în curţi… Şi ce să faci, să îi obligi?“, a spus Florina Borcoş, administrator cabinet veterinar Băileşti.

„Medicii veterinari sunt la un pas de a încălca legile“

Reprezentanţii Asociaţiei Patronatelor Medicilor Veterinari (APMV) din judeţul Dolj susţin că au înaintat deja un memoriu ANSVSA pentru a permite ca vaccinarea antirabică să nu fie condiţionată de procesul de microcipare şi înregistrare RECS. Din APMV fac parte 76 de cabinete veterinare cu aproximativ 200 de cadre medicale.
„Am început o serie de demersuri pentru ca medicii veterinari să îşi poată face meseria. Medicul răspunde direct de vaccinarea antirabică. Aceasta trebuie efectuată la câini şi pisici, iar această vaccinare trebuie făcută. Acum suntem practic blocaţi! Medicii veterinari sunt la un pas de a încălca legile: pe cea care îi obligă să vaccineze obligatoriu antirabic câinii şi pisicile, dar şi pe cea care îi obligă să nu vaccineze decât câinii înregistraţi… De la început acest ordin trebuia altfel gândit, având în vedere că aproximativ 70% din proprietarii de câini din mediul rural au venituri mici. Chiar şi aplicarea amenzilor nu este o soluţie pentru că oamenii nu au cu ce să plătească şi pot cu uşurinţă să dovedească acest lucru“, a spus Samir Băloi, preşedintele APMV Dolj. Potrivit acestuia, România se află în situaţia în care nu poate respecta nişte angajamente luate în faţa Uniunii Europene, din lipsa banilor.
„În mediul rural, poate 0,01 % dintre proprietarii de câini şi-au microcipat animalul şi în acest caz este vorba cu siguranţă de un român care a muncit în afara graniţelor ţării şi care are un câine de rasă… Considerăm că ar fi fost nevoie de o diferenţiere clară între câinii de pază, câinii de serviciu, ţinuţi în lanţ de cei mai mulţi dintre oameni, şi câinii de companie pentru care stăpânii mai sunt dispuşi să investească. Cei care au bani sau în general câini de companie merg cu siguranţă la cabinete veterinare particulare şi nu la cabinete concesionate. În acest caz, costurile de microcipare încep de la 50 de lei…“, a adăugat Samir Băloi.

„Vrem modificarea legislaţiei“

Şi reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) din Dolj susţin că prelungirea termenului-limită până la care trebuie făcută microciparea animalului este soluţia ideală. „Am făcut demersuri în acest sens, însă nu am primit nici un răspuns. Am oferit chiar propunerea ca în mediul rural, de exemplu, câinii să fie crotaliaţi, şi nu microcipaţi. Ar fi vorba de costuri mai mici, iar înregistrarea animalelor ar putea fi făcută ulterior. Foarte important este, în primul rând, vaccinul antirabic. Vrem modificarea legislaţiei, pentru că altfel medicii veterinari de la sate cu greu pot duce la îndeplinire această cerinţă. Pe de altă parte, şi oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să se gândească de două ori atunci când au în gospodării cinci câini. Mai bine să ţină doi, să îi hrănească corespunzător, să îi trateze decât să îi chinuie“, a precizat Vicenţiu Moraru, preşedintele CMV, Filiala Dolj.

„Din punct de vedere medical, le înţeleg perfect nemulţumirea“

Reprezentanţii DSVSA Dolj susţin că legea trebuie respectată. „Din punct de vedere medical, le înţeleg perfect nemulţumirea. Pentru ei, vaccinarea antirabică este mai importantă, însă nu avem ce să facem atâta timp cât legea spune clar că se pot vaccina doar câinii înregistraţi şi microcipaţi. Practic, nu au cum să justifice un vaccin dacă nu îl fac unui câine înregistrat. Ar fi vorba de un câine neidentificat… Aşteptăm să vedem dacă Autoritatea Naţională va decide prelungirea termenului până la care se poate face microciparea“, a precizat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Anul trecut, instituţia amintită a cumpărat aproximativ 180.000 de vaccinuri antirabice.
Amenzile pentru cei care nu îşi vor microcipa câinii pot varia între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei, în cazul câinilor care vor fi găsiţi nesterilizaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS