10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVai de ţara noastră... „Filmaţi şi microbuzele lor, nu numai pe ale noastre!“

Vai de ţara noastră… „Filmaţi şi microbuzele lor, nu numai pe ale noastre!“

Un trai mai bun, salarii mai mari, locuri de muncă pentru tineri sunt doar câteva dintre motivele pentru care am fi tentaţi să credem că doljenii au ieşit la vot. În realitate însă, în multe comune doljene, reprezentanţii partidelor s-au împărţit în două tabere care au îndemnat cum au ştiut „mai bine“ alegătorii către secţiile de votare. Şi unii, şi alţii au oferit drept bonus maşină la scară pentru cei dispuşi să iasă la vot. S-au gândit până şi la cei vâstnici, care se deplasează mai greu, drept pentru care în multe localităţi au fost făcute zeci de cereri pentru solicitarea urnei mobile, scrise, se pare, de aceeaşi mână. De teamă că numărătoarea nu iese aşa cum se aşteptau, au început să se reclame unii pe alţii…

Pentru orice băileştean, duminica nu este aceeaşi fără o raită prin târgul municipal. Încă de la primele ore ale dimineţii, înainte să meargă să aleagă viitorul preşedinte, oamenii s-au oprit în faţa grătarelor pe care sfârâiau micii. Şi cum o sticlă de bere merge de minune cu meniul, băileştenii au început dezbateri aprige pe tema alegerilor. Să fie Ponta răspunsul pentru problemele oamenilor, Iohannis, Vadim sau Băsescu, nici unul dintre aceştia nu a scăpat de limba ascuţită a localnicilor. Ce aşteaptă de la noul preşedinte şi care ar fi problemele stringente ale ţării a fost practic imposibil să aflăm. „Votăm pentru sănătate, pentru fericire, să fie bine…“, spunea un localnic.
Mulţi dintre cei întâlniţi ieri nu ştiau cu exactitate nici câte persoane candidează la funcţia de preşedinte al ţării, cei mai mulţi fiind convinşi că pe liste sunt şapte, opt candidaţi. Campania electorală a fost pentru alţii un prilej de a-şi forma o părere despre profilul preşedintelui. „Sunt mulţi candidaţi, dar pe mine doar doi dintre ei m-au convins. Ceilalţi nu au stofă de preşedinte. Îmi doresc să fie mai multă armonie între oameni şi politicieni. Ne-am săturat de atâta scandal“, a spus Constantin Tunaru. Marian Şişu, alt localnic din Băileşti, a mers la vot susţinând că este sătul de minciună şi vrea „un trai decent, cu o criminalitate scăzută“.

117 solicitări pentru urna mobilă în Ghidici

La doar câţiva kilometri distanţă de Băileşti, în comuna Ghidici, până la ora 12.00, 361 de persoane îşi exercitaseră dreptul de vot. Ce a atras însă atenţia a fost numărul mare de solicitări primite pentru urna mobilă: 117. Nimic anormal, a susţinut preşedintele secţiei de votare. Şi în ceea ce priveşte numărul celor care au votat pe liste suplimentare, acesta a găsit o explicaţie la fel de plauzibilă: „De ce au cerut urnă mobilă? Pentru că sunt mulţi oameni bătrâni şi bolnavi în comună care doresc să voteze. A venit până şi poliţia să verifice cererile primite din partea cetăţenilor, însă nu au constatat nici o neregulă. Fiecare cerere este însoţită şi de act medical şi semnătura medicului care menţionează faptul că persoana nu este deplasabilă. În ceea ce priveşte listele suplimentare, sunt mulţi oameni veniţi la rude după murături, e zi liberă de duminică, e firesc să vină“.

„Nu m-a convins nici unul dintre ei“

De dreptul la vot a ţinut morţis să beneficieze şi Şerban Oprea, care de opt ani nu se mai poate deplasa decât cu ajutorul unui cadru medical. Nu-şi mai doreşte nimic pentru el, dar a vrut să voteze pentru cei care rămân în urma lui. „Azi sunt, mâine nu mai sunt, însă copiii noştri trebuie să trăiască mai bine. Nu m-a convins nici unul dintre ei, fiecare îşi urmăreşte interesul, însă sper să se gândească un pic şi la ţara asta“, a spus bătrânul de 83 de ani.

„Ar trebui să mă abţin, pentru că mie nu mi-a plăcut niciodată sifonul, beau numai apă minerală“

Era imposibil să treci ieri, în jurul prânzului, prin comuna Piscu Vechi şi să nu îţi atragă atenţia îmbulzeala din faţa Secţiei de votare nr. 433. Grupuri-grupuri, oamenii stăteau de o parte şi de alta a drumului parcă supraveghindu-se unii pe alţii. Pe străduţele lăturalnice aşteptau microbuze şi maşini, la fel şi în faţa secţiei. Încurajaţi de prezenţa presei, în goana după cât mai multe voturi, rivalii politici au început să se toarne unii pe alţii. „Uitaţi, cu microbuzul din spate este tatăl viceprimarului care aduce oameni la vot. De azi-dimineaţă face asta“… Deconspiraţi de adversarii politici şi deranjaţi de întrebările jurnaliştilor, cei din cealaltă tabără nu au negat nici o secundă turnătoria, însă au început să arunce cu noroi în opoziţie: „De ce să filmaţi numai microbuzele noastre, filmaţi-le şi pe ale lor! De la 7.00 cară cu maşini personale oameni la vot pe care îi învaţă în dreptul cui să pună ştampila. Haideţi la mine la poartă, să vedeţi ce au făcut azi-noapte. Cum au aruncat sute de fluturaşi prin toată comuna să-i voteze lumea pe ei. Ar trebui să mă abţin, să nu spun mai multe pentru că mie nu mi-a plăcut niciodată sifonul, beau numai apă minerală“. Din dorinţa de a arăta ce poate face mâna adversarului, bărbatul a uitat că în faţa curţii sale se afla parcat alt microbuz gata de transport…

„Din 44 de solicitări pentru urna mobilă, 30 au acelaşi scris“

În ziua alegerilor, şi la Pleniţa taberele politice s-au bătut pentru fiecare vot. Cum în fiecare secţie există reprezentanţi ai mai multor partide politice, nu au lipsit discuţiile în contradictoriu. Lupta s-a dat pe votanţii înregistraţi pentru urna mobilă. Preşedintele secţiei a afirmat însă că au fost în jur de trei, patru solicitări scrise de aceeaşi persoană, însă a susţinut faptul că nu este nimic anormal, având în vedere că persoanele în cauză nu îşi puteau folosi mâinile sau nu ştiau carte. „M-am consultat şi cu cei de la Biroul Electoral Judeţean şi mi-au garantat că nu este nici o problemă. În plus, eu nu sunt grafolog să îmi dau cu părerea dacă este acelaşi scris sau nu…“, a spus Ion Nicolae, preşedintele secţiei. Contrariat de cele auzite, Iulian Barbu, alt membru al acestei secţii de votare, nu s-a putut abţine şi a replicat: „Nu este vorba doar de trei, patru solicitări scrise de aceeaşi persoană. Din 44 de solicitări pentru urnă mobilă, 30 au acelaşi scris. Am făcut întâmpinare preşedintelui secţiei, dar am primit drept răspuns faptul că el nu este expert în aşa ceva“.

„L-am votat pe Băsescu, în primul rând, şi pe al doilea de pe listă: partidul lui Iohannis“

La o altă secţie de votare din Pleniţa l-am întâlnit pe Mihai Gae. Tânărul îşi pune mari speranţe în viitorul preşedinte al ţării. Vrea să nu mai existe şcoli dezafectate şi să se creeze locuri de muncă pentru cei tineri. Mărturiseşte că nici unul dintre candidaţi nu l-a convins cu adevărat, însă mai are câteva urme de speranţă. Pe cine a votat? „L-am votat pe Băsescu, în primul rând, şi pe al doilea de pe listă, partidul lui Iohannis“, a mărturisit tânărul, mândru de alegerea sa. Chiar şi după ce a pus ştampila întreba nedumerit ce ar fi trebuit să facă să fie bine, dacă a procedat corect pentru binele ţării… Nu ştia nici măcar câţi candidaţi la preşedinţie au fost pe buletinele de vot, însă şi-a exercitat dreptul cetăţenesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS