29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspiciuni de turism electoral la două secții de votare din Craiova

Suspiciuni de turism electoral la două secții de votare din Craiova

Sectia 8Craiova

Mai multe persoane din Rojiște s-ar fi prezentat, ieri, la două secții de votare din Craiova, unde au votat pe listele suplimentare. De altfel, până la orele amiezii, circa 7% dintre cetățenii care își exprimaseră opțiunile electorale la cele două secții erau trecuți pe listele speciale, provenind din alte localități.

Câteva microbuze cu presupuși turiști electorali au fost văzute, ieri-dimineață, în jurul orei 10.00, la secțiile de votare nr. 7 și 8 din Craiova, înființate pe strada Împăratul Traian, nr. 39, în incinta clădirii în care a funcționat fostul Liceu Sanitar. Cum ocupanții microbuzelor erau toți dintr-o singură localitate, unii dintre membrii celor două secții de votare s-au sesizat. „Au venit cu două microbuze. Un grup a votat deja: opt persoane la o secție și alte opt la cealaltă secție. Toți acei votanți erau din Rojiște și acest aspect le-a creat suspiciuni unora dintre membrii secției de votare. Au fost întrebați ce caută de la Rojiște să voteze la Craiova, iar aceștia au răspuns că erau în excursie, în drum către Herculane, și s-au oprit la Craiova. Li s-a spus că dacă votează la Craiova nu mai pot vota în altă parte, că e caz penal. Auzind asta, cel de-al doilea grup s-a speriat și nu a mai dorit să voteze. Aceștia au plecat mai departe“, a spus reprezentantul unui partid din opoziție.

7% dintre votanți, pe listele suplimentare

La ora prânzului, în cele două secții de votare își exprimaseră dreptul de vot 67 de persoane pe listele suplimentare, adică persoane care nu aveau domiciliul în Craiova. La Secția nr. 7 votaseră, până la ora 13.00, 497 de oameni pe listele permanente, iar pe lângă aceia, mai votaseră și alte 36 de persoane pe lista specială (dintre cei care nu aveau domiciliul în localitate). De asemenea, la Secția nr. 8, își exprimaseră dreptul de vot, până la ora respectivă, 437 de craioveni, pe listele permanente, la care s-au adăugat alți 31, care nu erau din localitate. Exceptând membrii secției de votare care se trec primii pe acele liste, tot rezultă că au fost mulți din afara Craiovei. Un calcul simplu ne arată că la ambele secții din Craiova circa 7% dintre cei care au votat nu erau din municipiu, ci au fost trecuți pe listele suplimentare.
Inițial, cele două doamne care erau președinte a două secții de votare din Craiova nu au dorit să spună din ce comune au venit votanții. Vădit deranjată de întrebările redactorilor GdS privind localitățile din care proveneau cei de pe listele speciale, președinta Secției nr. 8 s-a fâstâcit: „Nu pot să vă dau datele acestea, că sunt date cu caracter personal. Vă rog să le cereți de la Biroul Electoral Central“, deși noi cerusem să ne comunice doar localitățile din care proveneau votanții de pe lista specială. În cele din urmă, președinta Secției nr. 7 a precizat că pe listele suplimentare s-au înscris „oameni din București, Vâlcea și de la Rojiște. Cam trei-patru persoane sunt de la Rojiște“. Femeia a fost contrazisă de un membru din secția de votare, care a spus că votaseră opt persoane din Rojiște la acea secție.

„Știu și numele celor care au votat la acest turism electoral“

Primarul comunei Rojiște, Ionel Nedelcu, a declarat: „Știu despre turismul electoral practicat la Rojiște. Au plecat de aici microbuze care au dus oameni să voteze la secțiile 7 și 8 din Craiova. Cei care au microbuzele și au făcut cărăușie cu alegătorii au ginerii fotbaliști. Au dus oameni și aici, în Rojiște. Până la această oră (15.30 – n.r.), și la secția de votare din Rojiște, pe listele suplimentare sunt peste 100 de persoane. Știu și numele celor care au votat la acest turism electoral. Nu este adevărat că s-au dus la Herculane. Ei s-au și întors în comună“.
Biroul Electoral Județean nu ne-a comunicat din ce localități au provenit votanții care au fost înscriși pe listele suplimentare din cele două secții de votare amintite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS