11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreședintele locurilor de muncă

Președintele locurilor de muncă

Cei mai mulți doljeni care au trecut ieri pragul secțiilor de votare au susținut că, în primul rând, următorul președinte al României ar trebui să facă mai multe locuri de muncă, dar și să mărească pensiile. Dacă nu face locuri de muncă, măcar să ridice sau să redeschidă câteva fabrici și, cel mai important, să aibă grijă să se ieftinească și… carnea.

Nea Țenovici din comuna doljeană Ișalnița s-a trezit ieri-dimineață înainte de 7.00. Și-a băut cafeaua și a plecat să voteze, deși duminica e zi de odihnăt. La ora 7 și 10 trecea deja pragul secției, iar câteva minute mai târziu a pus ștampila pe cel care ar vrea să fie președintele țării în următorii cinci ani. Și-a format deja o părere despre candidați și are idee despre atribuțiile președintelui. „La șapte și zece venii la vot. Păi ce să fac? Băui cafeaua și votai! Duminica e zi de stat. Mai erau două-trei persoane în fața mea. Pentru mine speranța e cam mică, dar am speranțe pentru copii și nepoți. Președintele are mai mult atribuții pe externe, e reprezentantul României în exterior. În interior are guvernul foarte multe atribuții“, a susținut Romulus Țenovici.
Dacă nea Țenovici susținea că președintele are mai ales atribuții în politica externă, Constanța Iancu crede că următorul președinte ar trebui să facă locuri de muncă pentru tineri. „Să facă locuri de muncă la tineret. Ce facem cu tineretul care a făcut școli și rămâne fără bani? Să facă în așa fel să se ajungă. S-au dărâmat toate fabricile. Ce era aici, la Termo, la Combinat, și nu mai este nimic! Au ajuns la fier vechi“, a spus femeia. Ovidiu Flori, primarul din Ișalnița, era ieri-dimineață în fața Secțiilor de votare 379 și 380, care erau alăturate. A ascultat cu atenție ce a declarat Constanța Iancu, iar la final s-a declarat mulțumit de cele spuse de femeie.
Întrebată cu cine ar trebui să colaboreze mai strâns viitorul președinte, cu rușii sau cu americanii, aceeași Constanța Iancu a răspuns clar și răspicat: „Domn’e, eu nu vreau cu rușii, că rușii sunt prea hoți“.
În comuna doljeană Brădești, părerile alegătorilor erau asemănătoare. Iulică Ivan spera ca viitorul președinte „să aducă o viață mai bună pentru întregul popor, nu numai pentru unii, și o justiție independentă“. Asta pentru că „am rămas în urmă foarte mult economic, iar corupția este la cel mai înalt nivel“, a încheiat Iulică Ivan.
Altă alegătoare din Brădești, Maria Ionescu, susținea că votul pe care l-a dat ieri ar trebui să aducă locuri de muncă pentru tineri și pensii măcar la nivelul de acum. „Votul ăsta sper să ne aducă multe locuri de muncă pentru tineret, pentru copiii noștri pe care-i avem plecați în străinătate. Pentru pensionari să se mențină pensiile actuale, să nu se mai ia din ele. Ce ar trebui să facă președintele? Tot ce nu s-a făcut, străzi, întreprinderi. Dacă s-ar putea, să fie reînființate cele care s-au desființat“, a susținut Maria Ionescu. În schimb, Ion Zidaru vrea musai ca președintele țării să ieftinească pâinea. Și carnea. „Carnea să fie ca pe vremea lui Ceaușescu: ieftină! În schimbul votului, să fie carnea ieftină. Pâine ieftină. Asta vreau“, a spus Ion Zidaru.

„Președintele să asigure tinerilor locuri de muncă“

În orașul Filiași, până la ora 10.00, la Secția nr. 210 votaseră 160 de persoane din cele aproape 1.300 înscrise pe liste. Nicolița Apetroaei, din Filiași, a susținut la ieșirea din secție că ar trebui mai multe locuri de muncă. „Noi sperăm să fie mai bine, eu știu? Președintele ar trebui să facă în primul rând locuri de muncă!“, a spus femeia.
De aceeași părere a fost și Ioana Ivan, care știa exact care din cei 14 candidați vor intra în turul doi: Klaus Iohannis și Victor Ponta. „Președintele ar trebui să facă locuri de muncă pentru tineret, în primul rând. Eu am un copil care este plecat și nu știu de el. Să mai deschidă fabrici ca să nu plece chiar toți, că suntem bătrâni, bolnavi și să fie mai aproape de părinți“, a spus femeia.
Părerea Ioanei Ivan a fost împărtășită de o tânără din Filiași care nu a reușit să-și găsească un loc de muncă după ce a terminat facultatea. „În primul rând, președintele să asigure tinerilor locuri de muncă. Eu mă aflu în situația în care am terminat o facultate, dar nu-mi pot găsi un loc de muncă din cauza faptului că la noi, în România se închid uzine, se închid foarte multe lucruri. În schimb, se deschid foarte multe magazine și baruri, exact ce nu avem nevoie. Cred că asta ar fi prioritar, să nu mai plecăm să muncim pentru străini, să rămânem la noi în țară“, a explicat Sorina Băcescu.
Tot în Filiași, Gheorghe Lungu a susținut că viitorul președinte ar trebui să iubească poporul și să se ocupe de învățământ. „Președintele să fie un om pentru popor, să iubească poporul. Să aibă grijă de învățământ, deoarece copiii sunt viitorul țării“, spunea Gheorghe Lungu.

Și la Melinești e nevoie de locuri de muncă

În comuna Melinești, Secția nr. 398 era în căminul cultural, care este în reabilitare. La ieșire din secție, Mariana Popa a explicat că ar fi nevoie de mai multe locuri de muncă în țară, pentru ca băiatul ei să se poată întoarce acasă din Marea Britanie. „Am votat și vreau să fie cinstite voturile. Eu am băiatul în Anglia, muncește ca inginer. Noul președinte să facă locuri de muncă, să muncească aici copiii“, spunea femeia care a început să plângă atunci când și-a amintit că băiatul ei muncește la mii de kilometri distanță de casă.
O altă femeie din Melinești, Violeta Stoian, era îngrijorată de vistieria țării. „Să se gândească la popor și nu la buzunare. Acum se încheie prima etapă de achitare a Fondului. Vrem să vedem de unde dau banii, că tot noi, oamenii, plătim. Ar trebui să fie administrați corect. Și dacă noi le acordăm încredere, ei nu trebuie să ne-o înșele. Avem nevoie de fapte, nu de vorbe. Cu corupții trebuie să fie mână de fier. Să-i aresteze! Asta înseamnă justiție“, spunea Violeta Stoian.
O femeie de 70 de ani, din Melinești, și-a făcut timp să voteze, însă nu a reușit. A intrat în secția de votare, dar nu a putut vota pentru că venise cu o copie după buletinul de identitate. „Nu votai, maică, pentru că n-avusăi buletinul. Avusăi o copie și cu copie nu vru. Buletinul e la copii, să-mi ia medicamente că-s bolnavă. Cine-mi aduce mie de la Craiova buletinul?“, s-a întrebat supărată bătrâna.
În comuna Șimnicu de Sus, familia Ion a venit să voteze în jurul orei 14.00. La ieșire din Secția nr. 492, Ileana Ion a susținut că așteaptă de la viitorul președinte o pensie mai mare, atât pentru ea, cât și pentru soțul său. „De la noul președinte așteptăm pensii mai mari, că suntem în vârstă. Sănătate să ne dea! Și cu corupții ăștia trebuie să se facă ceva. Prea mulți au fost. Trebuie să se mai desființeze din ei“, spunea Ileana Ion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS