11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa vot pentru un trai mai bun

La vot pentru un trai mai bun

În Rojiște, bătrânii au mers la vot pentru a alege viitorul președinte
În Rojiște, bătrânii au mers la vot pentru a alege viitorul președinte

Sătenii din comunele doljene Teasc, Malu Mare, Rojiște au plecat încă de dimineață să își exprime dreptul de vot. „Să ne mărească și nouă pensiile“, „Să trăim mai bine“ sunt lucrurile pe care și le doresc românii de la viitorul președinte. „Ăl de a plecat ne-a cocoșat de tot. Ginerele meu nici acum nu și-a revenit. Ăsta ne-a mai dat ceva. Unii spun ba că ăla nu e bun, alții că nu e bun celălalt… Care e bun, nu știu! Toți se laudă și când apucă în funcție dărâmă tot. Am sperat că vom trăi mai bine. Am lucrat 30 de ani în mină, dar tot sărac sunt. Am venit aici, am zis că fac ceva cu pământul. L-am lăsat. Tot sărac sunt! Am lucrat în Valea Jiului și sunt născut în dosul Clujului. Am luat o olteancă de la Mârșani. Ne-am întâlnit acolo, în Valea Jiului. Am zis că, dacă mor eu, că eu eram trecut primul pe lista de moarte, să rămână ea aici, pe meleagurile ei. Și numai bine am venit aici și ea a murit. Am rămas eu printre străini“, spune Marian Alexandru.
Doljenii din Teasc au votat cu speranța într-un trai mai bun. „Vrem o schimbare. Vrem să fie mai bine, să fim și noi mulțumiți. România să aibă locuri de muncă și prosperitate. Să fim respectați. Să ne simțim români în țara noastră. Vrem speranță de mai bine pentru copiii noștri, ca să nu mai plece să-și caute locuri de muncă în altă parte“, a mărturisit Constantin Constantinescu.
Unii vor un președinte om bun, care „să țină de popor. Să nu facă averi nenumărate și noi doar să dăm. Să nu își mai bată joc de popor, că el îl votează până la urmă“. „Așteptăm să fie bine! Să scăpăm de încurcături. Nu pentru mine, că sunt bătrân, ci pentru copii, pentru tineret avem datoria să votăm“, spune Florea Dovleac.

Cine poartă vina?

Pe ulițele din Teasc se poartă discuții la colț de stradă. Cine e de vină pentru traiul prost? E întrebarea la care se caută răspuns. „Toți care au fost până acum n-au făcut nimic și de aici înainte tot așa va merge treaba. Indiferent cine ar veni, mai bun nu este! Mai bine nu se face. Până acum ce s-a făcut? Nimic n-au făcut. Uite, stau aici pe stradă ăștia tineri că nu au serviciu. Eu am avut și am pensie, că am muncit, dar ei? Pe oricine pun, tot așa va fi! Noi, poporul, suntem de vină“, susține Dumitru. Ion vine să îl contrazică. „Cum noi, poporul? Guvernul care vine la conducere e de vină că nu creează locuri de muncă. E o aiureală! Toți promit marea cu sarea și, în schimb, nu se face nimic“.
Se discută, se analizează și se ajunge în cele din urmă la o concluzie: „Trebuie ales președintele țării, indiferent ce se va întâmpla“.

Un trai mai bun

Speranță pentru un trai mai bun și în rândul doljenilor din comuna Rojiște. „Sperăm să fie mai bine. Lumea să iasă la vot și să pună ștampila pe cine trebuie. Să-l aleagă pe cel care să știe să conducă țara. Să stârpească hoții care fac măgării. Vom vedea în turul doi“, a spus Ion Preduț.
La barul de peste drum de secția de votare din Rojiște, la o cafea caldă, câțiva cetățeni schimbă impresii. „După-amiază mergem la vot. Ne ducem cu toată lumea din casă. Luăm și femeile, că acum sunt la gătit. Așteptări sunt foarte multe! Să fie traiul ăsta mai bun. Prea trăim greu! Pensiile sunt foarte mici“, susține Iulian Oiță. În asentimentul său este și consăteanul Florea Constantin: „Tot bine aștept și eu. Am pensie de 400 de lei. Vă dați seama cât ajung banii ăștia unei familii cu trei membri? Cine o să fie președinte să fie cu capul pe umeri, să nu mai fie așa, împrăștiat, să trăim și noi mai bine“. Supărat pe candidații la președinție, Marius Traian Iliuș e convins că „promisiuni sunt. Toți promit marea cu sarea, dar n-au făcut nici pe dracu’“. Merge însă să pună ștampila pe buletinul de vot.
Cu gândul că „așa e legea și trebuie să mergem să votăm“ au plecat de acasă și bătrânii satului. „Mergem să votăm. N-o să ne dea nimeni nimic, dar așa e legea. Până nu vom munci noi… Sperăm la o pensie mai mare. Avem 400 de lei, dăm 200 pentru curent, 200 pe medicamente“. Alt bătrân parcurge cu greu în baston drumul spre secție. Își dorește o pensie mai mare care să-l ajute să-și permită să-și cumpere medicamente. „Noi așteptăm binele, dar cine știe ce ne-o da. Cine știe care o mai veni?“

Cu nunta la vot

Nuntașii au lăsat pentru câteva clipe petrecerea pentru a-și exprima dreptul de vot
Nuntașii au lăsat pentru câteva clipe petrecerea pentru a-și exprima dreptul de vot

În comuna Rojiște s-a mers la vot și cu alaiul de nuntă. Ginerele și mireasa în straie de sărbătoare au lăsat dansul și au mers la secție. „Nunta s-a ținut ieri, azi avem grătarul cu oaie, cu lăutari. Am venit să votăm pentru un trai mai bun și dreptate. În 24 de ore vine președintele“, spune mirele.
În liniștea amiezii, oamenii locului merg să-și aleagă președintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS