22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPatru cazuri de infectare cu virusul West Nile în Dolj

Patru cazuri de infectare cu virusul West Nile în Dolj

Patru doljeni au fost infectaţi cu virusul West Nile în ultimele trei luni. Ultimul caz a apărut în urmă cu o săptămână. Două persoane dintre cele care au contractat virusul locuiesc în cartierul Craioviţa Nouă din Bănie, iar alte două sunt din Calafat. Centrul de Transfuzii Sanguine Dolj a anunţat că persoanele care au domiciliul în zonele vizate nu au voie să mai doneze sânge până la sfârşitul lunii noiembrie, pentru a evita transmiterea virusului.
Apariţia celor patru cazuri de infectare cu virusul West Nile în judeţ a determinat Ministerul Sănătăţii să declare perioadă de carantină. Locuitorii cartierului Craioviţa Nouă sunt anunţaţi printr-un afiş postat pe uşile Centrului de Transfuzii Sanguine Dolj că nu pot dona sânge în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie.
Virusul West Nile se transmite prin înţepături de tânţari şi prin sânge. La nivelul întregii ţări, în perioada 1 mai – 31 octombrie se desfăşoară o campanie de supraveghere a cazurilor de West Nile. De data aceasta, cazurile au apărut în luna septembrie, deși astfel de infecţii sunt întâlnite de obicei vara. «Primul caz a apărut la o femeie de 59 de ani, din Craiova. Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Victor Babeş» cu diagnosticul meningită acută. Evoluţia pacientei a fost favorabilă şi, prin urmare, aceasta a fost externată. Ulterior au mai apărut trei cazuri și a fost iniţiată o acţiune de supraveghere care durează 28 de zile de la apariţia ultimului caz“, a declarat purtătoarea de cuvânt a DSP Dolj, Narciza Dinică.
În cazul în care la Centrul de Transfuzie Sanguină ajunge o persoană care este depistată cu acest virus, se recoltează sângele şi se trimite la Bucureşti. „Ca urmare a avizului dat de Ministerul Sănătăţii, noi am anunţat oamenii din acel cartier să nu vină să doneze tocmai pentru a evita transmiterea acestei boli“, a precizat Sevastiana Bran, directorul centrului.

„West Nile dezvoltă simptomele unei meningite şi se tratează asemănător acestei boli“

Virusul West Nile poate determina apariţia meningitei şi encefalitei. Boala poate să ducă chiar şi la deces dacă pacientul nu respectă tratamentul şi dacă este în vârstă. Simptomele acestei afecţiuni sunt febră peste 39 de grade Celsius, dureri de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare. Pot apărea chiar diaree și semne respiratorii. Primele reacţii după înţepătură pot să apară în maximum 15 zile.
Virusul se manifestă sub trei forme: o infecție asimptomatică, un sindrom de febră ușoară şi meningita sau encefalita West Nile. Dr. Constantin Ecobici spune că nu există un tratament specific pentru această afecţiune. „Boala dezvoltă simptomele unei meningite şi se tratează asemănător acesteia. Bolnavul este internat, în medie, şapte zile, după care primeşte tratament la domiciliu şi este supravegheat 28 de zile“, a explicat dr. Ecobici, purtător de cuvânt al Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“.
Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile, medicii recomandă să utilizăm substanţe chimice care îndepărtează ţânţarii, dar şi să asigurăm desecarea bălţilor din jurul gospodăriilor.

Cea mai mare epidemie de meningită West Nile în România

În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa. Începând cu anul 1997, autorităţile sanitare au implementat sistemul de supraveghere a acestei infecţii şi acum toate cazurile de meningită sunt monitorizate de medici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS