5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsistentă universitară, acuzată că a lovit o studentă

Asistentă universitară, acuzată că a lovit o studentă

O studentă de la o facultate din Craiova a fost lovită în sala de curs de o asistentă universitară, acum două săptămâni, după cum susțin mai mulți colegi ai studentei. Conform spuselor acestora, își așteptau profesoara în sala de curs, iar asistenta a intrat în sală cu grupa ei de studenți și le-a cerut să plece. Enervată că nu îi convinge, după un dialog cu studenta, a făcut-o nesimțită, apoi i-a tras o palmă lovind-o peste ochi cu inelele de pe degete. Nici studenta, nici asistenta nu au dorit să dea detalii până la soluționarea cazului. Incidentul, reclamat și la poliție, este un semnal de alarmă pentru oficialii din învățământul universitar, de stat sau privat, care ar trebui să stabilească limitele în care se pot exprima cadrele didactice în relația cu studenții. Pentru a lăsa ancheta să-și urmeze drumul firesc, GdS nu va publica numele celor implicați decât după verdictul final.

O studentă în anul III la o facultate din Bănie susţine că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, a primit o palmă de la o asistentă universitară. Fata a sesizat incidentul atât instituției de învățământ, cât şi poliţiei, dar preferă să nu facă prea multe declaraţii cu privire la cele întâmplate până când instituția nu va da un răspuns oficial. „Da, am primit o palmă, voi povesti ce s-a întâmplat, nu ezit să fac acest lucru, însă vreau să am o decizie din partea conducerii instituției de învățământ şi, astfel, să nu fiu acuzată de calomnie. Oricum, am fost ameninţată indirect, dar vreau ca povestea să apară când este ceva decis de conducerea instituției“, a spus studenta.
La incidentul care a avut loc în sala de curs au asistat mai mulți colegi ai fetei. Unul dintre aceştia a povestit: „Întâmplarea a făcut ca profesoarea noastră să întârzie zece minute, din cauză că nu avea unde să parcheze maşina. Noi o aşteptam în sală şi a apărut această profesoară, care ne-a spus: «Vă rog să eliberaţi sala, că noi avem seminar aici». Eu i-am explicat elocvent şi politicos că şi în urmă cu o săptămână la fel a venit cineva să ne spună să plecăm de acolo şi asta nu implică faptul că noi trebuie să ne mutăm de fiecare dată când apar probleme de ordine interioară. Foarte supărată, profesoara a spus că ea a venit prima şi că sala îi aparţine şi ne roagă să ieşim. Eu am decis să pun punct discuţiei şi am ieşit din clasă. Între timp ieşeau şi colegii mei. Colega mea care a fost agresată a spus atunci: «Dacă e aşa, primul venit, primul servit, sala ne aparţine». În acel moment, profesoara s-a enervat, a luat-o de mână, a bruscat-o şi i-a tras una peste ochi. Avea şi inele pe deget. I-a spus «Fetiţo, vezi că eşti nesimţită!». Noi am rămas mască. A ajuns şi profesoara noastră. Toţi am început să-i povestim ce s-a întâmplat. Am sesizat poliţia. Au venit şi au luat declaraţii. Profesoara a spus la poliţie că nu a dat nici o palmă şi că fata avea 1,80 m şi nu putea să o lovească. Dar colega mea are 1,54 m. Comisia de etică a facultăţii ne spunea să «ne împăcăm». Dar fata are şi certificat medico-legal. Oricum, nu este normal ce s-a întâmplat“.

„Asistenta universitară a tras-o de mână și i-a dat
o palmă“

Altă studentă care a fost martoră la altercație susține că fata a fost lovită de cadrul universitar. „Noi eram în sala de curs, aşteptam profesoara, și dintr-o dată a apărut un grup de studenţi, însoțiți de profesoara care încerca să ne dea afară într-un mod nu tocmai plăcut. Am încercat să îi explicăm că și noi avem curs în acea sală şi vrem să o aşteptăm pe doamna noastră profesoară să vedem cum facem. Dânsa a început să țipe la noi și, în timp ce eram spre ieșirea din clasă, a venit la colega noastră și a întrebat-o cum o cheamă. Colega mea i-a spus că nu este obligată să îi spună numele și, dacă nu mă înșel, până la urmă i-a zis cum o cheamă. În acel moment, asistenta universitară a tras-o de mână, a întors-o și i-a dat o palmă. Colega mea a rămas blocată și i-a zis că anunță poliţia, apoi a ieșit afară plângând. Asistenta a făcut-o și nesimțiță înainte să o plesnească“, a povestit studenta.

„Profesoara a făcut-o obraznică şi nesimţită“

Altă studentă care a văzut ce s-a întâmplat a spus că nu i-a venit să creadă că într-o instituţie de învăţământ superior se poate întâmpla aşa ceva. „Eram într-o sală, aşteptam să vină profesoara noastră, şi studenţii s-au suprapus cu noi. Respectiva profesoară a venit foarte nervoasă şi ne-a zis să părăsim sala pentru că ea trebuie să-şi facă seminarul. Colega mea i-a explicat că şi noi avem curs tot acolo, dar profesoara nu a înţeles, a zis că nu o interesează. I-am zis că o aşteptam pe profesoara noastră, dar ea susţinea că nu aşteaptă pe nimeni şi că trebuie să ieşim afară. În acest timp a ţipat la noi. A întrebat-o pe colega mea cum o cheamă şi ea a refuzat să-i spună numele. Profesoara atunci a făcut-o obraznică şi nesimţită, în condiţiile în care colega mea nu a jignit-o în nici un fel. Când aceasta a vrut să iasă din sală, profesoara a venit în spatele ei, a luat-o de mână şi a plesnit-o peste faţă“, a spus studenta.

A fost deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe

Studenta a sesizat Comisia de Etică a instituției de învățământ și a depus plângere la poliţie. „Avem înregistrat un dosar penal pentru lovire şi alte violenţe care vizează o agresiune din partea unui cadru universitar. Fata lovită este cea care a făcut plângerea. În acest moment, dosarul este în lucru, urmând ca la finalizare să se propună o soluţie legală şi să se înainteze Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj“, a declarat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

„În momentul acesta
nu am ce să declar“

GdS a încercat să obţină un punct de vedere şi de la asistenta universitară acuzată de studenţi că a avut o reacţie violentă. Aceasta nici nu a infirmat, nici nu a confirmat cele spuse de studenţi. Deşi, iniţial, cadrul universitar acceptase întâlnirea cu redactorul GdS, după două ore s-a răzgândit, motivând că nu poate face nici o declaraţie până când instituția de învățământ nu dă un răspuns oficial în acest caz.
„În acest moment se derulează o anchetă internă în care se întrunesc anumite comisii. Nu putem să facem nici un fel de declaraţie, dar putem să vă promitem că în momentul în care se va încheia această anchetă instituția de învățământ vă va pune la dispoziţie o declaraţie oficială. Nu avem ce să vă comunicăm pentru că nu s-a ajuns la nici o concluzie. În momentul acesta nu am ce să declar. Toată lumea îşi doreşte să se clarifice situaţia cât mai repede, dar depinde de deciziile interne“, a spus asistenta universitară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS