7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajaţii RAAN au început protestele la Severin

Angajaţii RAAN au început protestele la Severin

ROTEST RAAN

Aproximativ 250 de salariaţi de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin au ieşit în stradă ieri după-amiază, nemulţumiţi de faptul că nu au primit lichidarea pentru luna septembrie şi îngrijoraţi pentru viitorul lor. Oamenii acuză conducerea companiei că a promis că achită salariile până la sfârşitul anului, iar pe 25 octombrie nu au primit lichidarea pe luna precedentă. Angajaţii RAAN spun că şi populaţia a fost minţită că problema încălzirii în iarna aceasta a fost rezolvată, întrucât de la 1 noiembrie nu mai există contract de furnizare a cărbunelui de către Complexul Energetic Oltenia.
Majoritatea celor care au ieşit în stradă erau angajaţi ai Termocentralei de la Halânga. Oamenii susțineau că nu se pot descurca fără salariu.
„Dacă fabrica şi bugetul au ajuns unde au ajuns, nu este din cauza noastră, a salariaţilor. Merg la serviciu, îmi vreau retribuţia. Familia mea se bazează pe aceşti bani, nu am alte venituri, nici o altă sursă“, a declarat o femeie care lucrează pe platforma Romag Termo de aproximativ 30 de ani.
„Salariile, altceva nu cerem! Banii, noi muncim! Copiii noştri sunt la şcoală, nu avem un leu să le dăm mâine la ei“, a strigat un bărbat din rândul participanţilor la protest. Angajaţii RAAN au iniţiat demersurile pentru un protest în urmă cu aproximativ o lună, dar atunci conducerea companiei a dat asigurări că restanţele salariale vor fi achitate şi că sunt bani pentru plata lefurilor până la sfârşitul anului 2014, astfel că acţiunile de protest au fost anulate. Oamenii au primit atunci restanţa salarială pentru luna august, dar o lună mai târziu problema a revenit.
„Am fost minţiţi, au promis că ne dau şi nu ne-au dat nimic. Administratorul judiciar a plecat la Bucureşti. Ia 30.000 de euro pe lună“, a declarat, ieri, un alt angajat al Romag Termo.
Pe lângă problemele personale, cei nemulţumiţi au adus cu ei şi teama că Termocentrala nu are stoc pentru asigurarea căldurii iarna aceasta. Deşi s-au dat asigurări că livrările de la Complexul Energetic Oltenia sunt de 6.000 de tone de cărbune pe zi către Romag Termo, realitatea este alta.
„Stocul de cărbune în Termocentrală este pentru patru-cinci zile. Începând cu data de 1, noi nu mai avem contract semnat cu Compania Lignitului Oltenia, nu avem posibilităţi financiare să acordăm banii pentru această companie, peste 350 de milioane, iar din asta sunt foarte multe probleme derivate“, a spus un angajat al RAAN.
Teama angajaţilor de la RAAN este că lipsa de comunicare dintre ei şi conducerea companiei poate duce într-o singură direcţie, aceea de închidere a RAAN.
„Nu s-au alocat fonduri pentru repornirea instalaţiilor de producţie a apei grele. Până la ora aceasta sunt numai promisiuni. Administratorii special şi judiciar nu au curajul să ne dea aprobările să repornim producţia. Din punctul nostru de vedere, nu se încearcă decât o oprire, dar neavând curajul să dea un document pentru oprirea acestei unităţi. Fiind una specială, nu se poate face decât prin hotărâre de guvern şi încearcă să ne facă să murim pe propriile speze“, susţine un angajat.
Angajaţii RAAN nu au primit salariile pe luna septembrie, iar bonurile de masă sunt restante din luna iulie. La protestul de ieri după-amiază au fost chemaţi şi administratorul special şi cel judiciar, dar aceştia nu au venit să stea de vorbă cu cei nemulţumiţi. De luni sunt programate alte proteste la Drobeta Turnu Severin ale salariaţilor de pe platformele Romag Prod şi Romag Termo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS