11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaternitate deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor

Maternitate deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor

Noua maternitate din Drobeta Turnu Severin, a cărei construcţie a început în anul 1988 şi a costat 60 de milioane de lei, a fost deschisă. Unitatea a fost prezentată ieri de conducerea Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin şi de cea a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Construcţia Blocului Materno-Infantil a început în anul 1988, clădirea fiind situată lângă Spitalul Judeţean Severin. Iniţial, blocul a fost prevăzut pentru circa 4.000 de naşteri, câte aveau loc anual atunci în Mehedinţi. După ce s-a realizat doar în proporţie de 58 la sută scheletul noii construcţii, ani de-a rândul lucrările au fost abandonate. În 2009 s-a decis reluarea lor şi a fost nevoie de o reproiectare, având în vedere că între timp natalitatea a scăzut.
Clădirea este în administrarea Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar pentru construcţie s-au cheltuit 60 de milioane de lei din surse proprii şi dintr-un credit bancar, potrivit preşedintelui interimar al CJ Mehedinţi, Aladin Georgescu.
„Este vorba despre o investiţie de peste 60 de milioane de lei, care s-a derulat de-a lungul anilor. În ultimii doi ani s-au investit zece milioane de lei şi se plăteşte o rată lunară de peste 500.000 de lei la un credit de la BRD luat în urmă cu mai mulţi ani, care a fost insuficient pentru terminarea acestui Bloc Materno-Infantil“, a declarat Aladin Georgescu. Creditul contractat în anul 2010 are o perioadă de rambursare de zece ani. Construcţia clădirii a fost finalizată în 2013.

Noua maternitate, mijloc de campanie electorală şi obiect de anchetă DNA

De-a lungul timpului, Blocul Materno-Infantil a fost un obiectiv în campaniile electorale, cele mai recente fiind localele din 2012 şi europarlamentarele din 2014.
În anul 2013, după finalizarea construcţiei, noua maternitate a fost inaugurată de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Duicu, care acum este suspendat, de fostul manager Doina Borugă, dar şi de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, deşi unitatea nu putea fi dată în folosinţă pentru că nu avea sistem de ventilaţie, mobilier şi nici aparatură. După ce s-a tăiat panglica în cadru festiv, pe 1 august 2013 au început demersurile pentru dotarea noii maternităţi cu aparatură şi mobilier, estimate atunci la 2,5 milioane de euro. Contractul de achiziţie a făcut apoi obiect de anchetă de către DNA faţă de preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Daniela Popescu, director executiv al CJ Mehedinţi, şi Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean. Conform procurorilor anticorupţie, cei trei au furnizat informaţii din caietul de sarcini unei societăţi comerciale, pentru ca aceasta să câştige licitaţia, motiv pentru care faţă de ei s-a început urmărirea penală. Imediat ce a început ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, contractul de achiziţie a aparaturii şi mobilierului a fost supendat, iar succesorii lui Duicu şi Borugă s-au văzut nevoiţi să caute alte soluţii. Ministerul Sănătăţii a contribuit cu fonduri, iar alte aparate au fost aduse şi recondiţionate din vechea maternitate.
Managerul Spitalului Judeţean, Marinică Stoian, a declarat ieri că 80% din aparatura şi mobilierul din noua maternitate sunt noi.
„S-a mai adus aparatură şi din vechea maternitate. Sperăm că Ministerul Sănătăţii ne va sprijini ca în perioada următoare să mai aducem aparate performante. Important este că aici condiţiile sunt foarte bune. Pe un etaj sunt saloane de trei paturi pentru lehuze şi saloane de şase pătuţuri cu măsuţe de înfăşat pentru nou-născuţi. La etajul al doilea sunt tot câte trei paturi în salon pentru femeile cu afecţiuni ginecologice. La parter se află Unitatea de Primiri Urgenţe, precum şi un ambulatoriu de specialitate pentru consultaţii şi tratament pentru ginecologie, dar şi un cabinet de planning familial“, a declarat Marinică Stoian.
Blocul materno-infantil are trei săli de operaţie, 40 de paturi pentru nou-născuţi, dintre care opt de terapie intensivă, 50 de paturi de pediatrie şi 65 pentru obstetrică-ginecologie.
Până acum, maternitatea din Drobeta Turnu Severin funcţiona într-o clădire construită în 1930 şi care a avut iniţial destinaţia de hotel. În ultimii zece ani, maternitatea nu a mai fost autorizată de către Inspectoratul de Stat în Construcţii întrucât imobilul a fost afectat de două cutremure de-a lungul timpului, pereţii stăteau să cadă, iar prin tavan se scurgea apa la fiecare ploaie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS