11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPSD Dolj și-a închiriat școală cu 150 de lei ora

PSD Dolj și-a închiriat școală cu 150 de lei ora

Președintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda(prim-plan) și colegul său, deputatul Ion Călin, au fost reclamați de primarul din Apele Vii că au încălcat Legea Educației prin organizarea unei întâlniri de partid la școala din localitate. În fotografie, cei doi sunt surprinși ieșind din sediul școlii.
Președintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda(prim-plan) și colegul său, deputatul Ion Călin, au fost reclamați de primarul din Apele Vii că au încălcat Legea Educației prin organizarea unei întâlniri de partid la școala din localitate. În fotografie, cei doi sunt surprinși ieșind din sediul școlii.

Școala Gimnazială din comuna doljeană Apele Vii s-a transformat luni seară în fief electoral PSD. Mai-marii organizației județene, în frunte cu președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, și-au dat întâlnire într-una din sălile unde învață elevii, după ce Consiliul de Administrație al școlii a aprobat închirierea clasei pentru o oră. Deranjat că se face politică într-o instituție de învățământ, primarul comunei a sesizat Inspectoratul Școlar Județean, Prefectura Dolj și Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru încălcarea Legii Educației.

Primarul comunei Apele Vii, Augustin Stanciu, a sesizat trei instituții ale statului după ce i-a surprins pe liderii PSD Dolj ieșind luni seară, în jurul orei 19.00, din școala gimnazială din localitate, unde avuseseră o întrunire politică la care ar fi participat, pe lângă simpatizanți și membri de partid, părinți și copii aduși de directoarea școlii. Pesediștii au fost îmbrăcați în geci roșii, inscripționate cu sigla electorală și îndemnul de a-l vota pe Victor Ponta președinte. „Prin prezenta vă comunicăm că azi 27.10.2014, orele 10.30, a fost convocat Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Apele Vii în ședință extraordinară de către directorul școlii Stănică Ghiorghița. Pe ordinea de zi a fost impusă închirierea unui spațiu în incinta școlii (sală de clasă) privind întrunirea politică pe linie de partid a PSD între orele 18.00 – 19.00. De natura ședinței am fost informat de către reprezentantul primarului în Consiliul de Administrație al Școlii. Menționez că pentru închirierea unui astfel de spațiu la cerere se poate pune la dispoziție spațiul din cadrul Căminului Cultural. Ținând cont că prin aceasta se încalcă grav articolul 7 din Legea 1/2011 a Educației Naționale (…) vă rugăm să luați măsurile legale“, se arată în sesizarea semnată de primarul comunei, trimisă pe adresa Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Prefecturii Dolj și Inspectoratului Școlar Județean Dolj. „Au încălcat legea. Nu aveau voie să organizeze întruniri politice în școală, chiar dacă au fost după încheierea orelor. Dacă vine unul și vrea să facă o nuntă în școală, ce facem? Îi dăm clădirea? Când au văzut că-i fotografiem la plecare, au ieșit rapid“, a precizat Augustin Stanciu pentru GdS.

Prefectul de Dolj: „Primarii se ocupă de cancanuri“

Contactată telefonic, directoarea Stănică a declarat că solicitarea de închiriere a sălii a venit din partea organizației județene a PSD și că, din punctul ei de vedere, nu s-a încălcat legea deoarece întâlnirea a avut loc după orele de curs ale elevilor. Directoarea a precizat că nu a fost o întâlnire politică, dar nici nu a putut explica natura acesteia, în condițiile în care din școală simpatizanții PSD au ieșit cu materiale electorale. „Programul la școală este între orele 8.00-14.00, iar întâlnirea a avut loc la ora 18.00. Am avut aprobarea Consiliului de Administrație al școlii pentru închiriere și pentru taxă“, a spus directoarea. Întrebată dacă ea a participat la întâlnire, Ghiorghița Stănică a ezitat, apoi a spus că ea a strâns fonduri pentru școală încasând taxa de la PSD. „La întâlnire nu au participat elevi sau părinți, nu a fost o întâlnire politică. Nu știu exact ce întâlnire a fost“, a spus ea, mirându-se apoi că primarul a sesizat presa, deoarece, consideră ea, nu presa are atribuții de a judeca acest caz. Potrivit unor surse apropiate întâlnirii, chiria plătită de PSD a fost de 150 de lei pentru o oră.
Inspectorul școlar general, Georgică Bercea, a explicat că, din punctul lui de vedere, nu a fost afectată activitatea didactică, dar vor fi verificate cele sesizate. „În spațiu nu se desfășurau ore“ a spus el. Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a precizat că va solicita inspectoratului un punct de vedere. „Voi trimite sesizarea la inspectorat. În loc ca primarii să se ocupe de fondul funciar, ei se ocupă de cancanuri. Au înnebunit cu toții! Le-am spus să nu amestece administrația cu luptele politice, dar mai sunt doar câteva zile“, a spus prefectul.

Legea e clară: fără politică în școli. Indiferent de oră

Articolul 7 din Legea Educației interzice, printre altele, activitățile de natură politică în oricare spațiu destinat educației: „În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS