10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConf. univ. dr. Virgil Pătraşcu: Psoriazisul poate fi ținut sub control

Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu: Psoriazisul poate fi ținut sub control

Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului de Urgență Craiova, spune că psoriazisul nu este o boală contagioasă
Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului de Urgență Craiova, spune că psoriazisul nu este o boală contagioasă

Peste 400.000 de români suferă de psoriazis. Este o boală care se manifestă prin mâncărimi și apariția de pete roșii de dimensiuni diferite pe piele. Persoanele care au psoriazis trebuie să învețe să accepte boala pentru că nu există nici un tratament care să o vindece. În Dolj, peste 150 de bolnavi sunt incluși în programul de terapie care îi ajută să ducă o viață normală.

Psoriazisul este o boală cronică inflamatorie, care constă în înmulțirea exagerată a celulelor epidermului și care are o evoluție capricioasă. În Dolj, cazurile de psoriazis reprezintă 5% din totalul spitalizărilor în Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova. Cei care suferă de această boală trec printr-o dramă, spun medicii dermatologi, întrucât cei mai mulți bolnavi suferă și de depresie. Predispoziția genetică este cauza principală în aproape 40% dintre cazurile de psoriazis. „Psoriazisul familial se instalează la vârste mai tinere. Severitatea bolii este mai mare dacă debutul este la o vârstă mai mică. Dacă un părinte are psoriazis, riscul ca boala să apară și la copii este de 25%. În cazul în care ambii părinți sunt afectați, riscul este de 65%. Copiii al căror tată are psoriazis sunt mai frecvent afectați de boală decât cei a căror mamă are această problemă“, a explicat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu (foto), medic primar dermatolog, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Județean Craiova.

„Tinerii cu forme severe au risc mai mare de infarct miocardic“

Boala poate fi agravată de infecțiile bacteriene și virale, de anumite medicamente, de traumatisme sau șocuri emoționale, de alcool, de fumat. Dr. Virgil Pătrașcu spune că a observat că alcoolicii au un psoriazis mai sever și că fumătorii au un risc de două-trei ori mai mare de a dezvolta această afecțiune. De asemenea, riscul este mai mare pentru femeile fumătoare, comparativ cu bărbații fumători. Bolnavul de psoriazis are de suferit din cauză că afecțiunea lasă urme grave pe corp. În 30% dintre cazuri articulațiile sunt cele mai afectate. Există, de altfel, și o asociere frecventă a acestei boli cu obezitatea.
„Un factor agravant este obezitatea. Afecțiunile cardiovasculare sunt mai frecvente la bolnavii cu psoriazis. Tinerii cu forme severe de boală au risc mai mare de infarct miocardic. Diabetul zaharat este de cel puțin două ori mai des întâlnit la bolnavii cu psoriazis. Vorbim despre o boală mai mult decât dermatologică“, a precizat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu.

Tratamentele empirice agravează boala

Medicul dermatolog atrage atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o boală contagioasă, așa cum cred majoritatea pacienților. Bolnavii trebuie susținuți moral, având în vedere că starea în care se află poate duce la depresie. „Trebuie să spunem stop prejudecăților. Psoriazisul nu este cauzat de lipsa de igienă. Bolnavii nu trebuie marginalizați. Aceștia trebuie susținuți pentru că diagnosticul este foarte stresant. Impactul trebuie foarte bine gestionat. Bolnavul trebuie să învețe să trăiască cu boala atâta timp cât nu există tratamente miraculoase. Sfatul este să nu lase boala să-i controleze viața și să meargă la dermatolog. Impactul asupra calității vieții este comparabil cu cel din bolile cardiovasculare, cancere, diabet zaharat“, a adăugat șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului de Urgență Craiova.
Depresia este întâlnită la peste jumătate din pacienții care suferă de această afecțiune. Bolnavii se confruntă de multe ori cu discriminarea și au probleme cu obținerea unui loc de muncă. „Deocamdată, nu există nici un tratament care să vindece psoriazisul, dar boala poate fi ținută sub control. Tratamentele empirice promise de pseudovindecători nu fac altceva decât să agraveze boala. Un tratament nepotrivit poate face ca o formă ușoară să devină greu de tratat. Din nefericire, există încă situații în care pacienților li se promit tot felul de tratamente miraculoase, care, de fapt, nu au nici un efect“, a spus conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu.

„Trăim cu speranța că în curând psoriazisul va putea fi vindecat“

Deși nu s-a descoperit încă un tratament care să vindece total boala, aceasta poate fi ținută sub control. Din 2008, în România, persoanele cu psoriazis moderat și sever beneficiază de terapie, un tratament cu rezultate spectaculoase. Terapia este gratuită și cu ajutorul ei 3.800 de bolnavi beneficiază de acest program național care îi ajută să ducă o viață normală. În Dolj, peste 150 de bolnavi sunt incluși în programul de terapie biologică.
„Este important ca oamenii să cunoască detalii despre această boală astfel încât să fie pregătiți. Trăim cu speranța că în curând boala va putea fi vindecată. Miercuri (astăzi – n.r.) marcăm și Ziua Mondială a Psoriazisului și sper ca oamenii să învețe să îi respecte și să nu îi mai marginalizeze pe bolnavii de psoriazis, dar și cei care se confruntă cu această afecțiune să vină din timp la dermatolog“, a încheiat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS