5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova s-au montat primele contoare cu citire la distanță

În Craiova s-au montat primele contoare cu citire la distanță

În blocurile din mai multe asociații de proprietari din Craiova au ajuns în total 90 de contoare de energie termică cu citire la distanță. Una dintre aceste asociații este nr. 1 Mircești din Valea Roșie. „Din acest sezon rece am montat în Craiova primele contoare cu citire la distanță. Noi am trimis la verificare metrologică mai multe contoare de energie termică și unele aveau foarte multe componente defecte. Pentru schimbarea acestor piese, costurile ar fi fost foarte mari, astfel încât firma care a câștigat licitația pentru verificarea lor ni le-a înlocuit cu aceste contoare noi. Le-am montat la blocurile care sunt deservite de același PT și cam în aceeași zonă a orașului, în sensul că am pus zece la o asociație din Craiovița, zece la o asociație din 1 Mai“, a precizat Mihail Neațu, administratorul SC Termo Craiova SRL.
La rândul său, președintele Asociației de proprietari nr. 1 Mircești a spus: „Într-adevăr, de acum două zile s-au montat aceste contoare cu citire la distanță. Noi avem 24 de scări de bloc în asociație. Poate am fost aleși pentru că suntem o asociație care ne plătim facturile la zi. Vom vedea cum este și cu aceste contoare, dar noi tot le vom verifica, pentru că nu vom sta să ne vină factura și apoi să facem citirea“.

Metoda de calcul va fi modificată

Altă noutate, legată de consumul de energie termică, vine de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Respectiva autoritate recunoaște că metoda de calcul al consumului de energie termică la apartamentele cu repartitoare nu este tocmai corectă și va fi modificată. Un studiu al inginerilor instalatori, realizat la cererea ANRSC, a arătat că transferul de căldură dintre apartamentele încălzite către cele neîncălzite ajunge la 78%.
Potrivit ziarului Ring, președintele ANRSC a declarat: „Avem gata un studiu cu repartitoarele, pe care îl vom testa în această iarnă şi vom face, eventual, unele modificări. Din acest studiu a reieşit că trebuie să luăm în calcul şi transferul de căldură prin pereţi, să ţinem cont şi de alte surse de căldură, adică de centralele termice aflate în condomeniile respective. Aşadar, pentru împărţirea cantităţii de energie în condomenii, trebuie să se ţină cont de aceste aspecte. Totodată, specialiştii care au participat la acest studiu au prezentat şi o nouă metodă de împărţire a consumului. Practic, studiul a relevat că transferul căldurii prin pereţi ajunge până la 78% între un apartament încălzit şi unul total neîncălzit“, a declarat Doru Ciocan, preşedintele ANRSC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS