24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvocatul amenințat de Nixon, judecat pentru trafic de influență

Avocatul amenințat de Nixon, judecat pentru trafic de influență

Procurorii DNA au hotărât să-l trimită în judecată pe avocatul Bogdan Mitrache în al doilea dosar de trafic de influență (foto: ziaruldevalcea.ro)
Procurorii DNA au hotărât să-l trimită în judecată pe avocatul Bogdan Mitrache în al doilea dosar de trafic de influență (foto: ziaruldevalcea.ro)

Procurorii anticorupție au hotărât să-l trimită în judecată pe avocatul Bogdan Mitrache, acuzat că a primit de la Ionel Călin, zis Nixon, suma de 29.000 de euro pentru a-i obține o soluție favorabilă într-un dosar penal.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Craiova au reținut că, în cursul anului 2013, Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a primit în trei tranşe, de la Ionel Călin, direct sau prin intermediul concubinei acestuia din urmă, suma de 29.000 de euro. În schimbul banilor, avocatul Mitrache i-a promis lui Nixon că îi poate determina pe judecătorii de la Tribunalul Dolj să nu menţină arestarea preventivă a lui Nixon şi a celor doi fii ai săi, inculpaţi într-un dosar în care au fost acuzați că au bătut un craiovean și l-au băgat în portbagajul mașinii. Anchetatorii susțin că avocatul Mitrache, pentru a pune mâna pe cei 29.000 de euro, i-a amintit lui Nixon că fratele său, Andrei Mitrache, este judecător la Curtea de Apel Craiova. „Pentru a fi cât mai convingător, Mitrache Ion Bogdan s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală“, au precizat procurorii DNA.
Ulterior, deși dăduse o mită de aproape 30.000 de euro, Ionel Călin a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, motiv pentru care s-a dus peste avocatul Mitrache ca să-i dea banii înapoi. Cu tot cu dobândă. „Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului Mitrache Ion Bogdan şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlul de dobândă, în total 37.000 de euro“, au mai reținut anchetatorii.
Din banii ceruți de Nixon, avocatul Mitrache i-a restituit 3.000 de euro, un autoturism VW Touareg (evaluat la 6.500 de euro), un teren în localitatea Drăgăşani (evaluat la 15.000 euro), plus suma de 4.000 de lei.
Pentru că nu a scăpat de Nixon, deși știa că va fi acuzat de trafic de influență, avocatul Mitrache s-a dus la procurorii anticorupție și s-a autodenunțat. Ulterior, pe 9 mai, Ionel și Ștefania Călin au fost prinși în flagrant în timp ce primeau suma de 10.000 de euro de la Bogdan Mitrache.

Al doilea „client“, fratele lui Bercea Mondial

La începutul lunii iunie, Nixon și Ștefania Călin au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare de influență, șantaj și complicitate la șantaj. Asta pentru că, pe 9 mai, avocatul Mitrache a cerut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, care a fost avizat la începutul lunii iunie de procurorul-şef al DNA Craiova. Potrivit procedurilor, anchetatorii au sesizat judecătorii de la Curtea de Apel Craiova pentru a se pronunța asupra acordului de recunoaștere a vinovăției, însă, între timp, avocatul Mitrache a comis-o din nou. „De la momentul sesizării instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției și până pe 7 iulie 2014, termenul la care urma să se judece acesta, inculpatul Mitrache Ion Bogdan a săvârșit o nouă infracțiune de trafic de influență, într-o manieră absolut identică, pentru care a şi fost trimis în judecată în stare de arest preventiv“, mai spun procurorii.
În aceste condiții, Curtea de Apel Craiova a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, iar ieri, Bogdan Mitrache a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de infleunță în formă continuată.
A doua infracțiune de trafic de influență amintită de procurorii DNA a fost săvârșită de avocatul Mitrache în „parteneriat“ cu Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial.
Astfel, procurorii anticorupție au stabilit că, în luna octombrie 2013, avocatul Mitrache i-a cerut lui Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, suma de 10.000 de euro pentru a obține o hotărâre favorabilă într-un dosar în care acesta din urmă și fiul său erau judecați pentru înșelăciune. Cei doi nu au bătut palma, pentru că Anghel nu a avut cei 10.000 de euro, însă au reluat discuțiile în luna mai, anul acesta.
„Martorul denunțător și inculpatul Mitrache Bogdan s-au întâlnit întâmplător în apropierea Tribunalului Olt, acesta din urmă reproșându-i că nu i-a remis suma de 10.000 de euro, pretinsă în condițiile sus-menționate, invocând faptul că «treaba era aranjat㻓, au precizat procurorii anticorupție. Pentru că, între timp, Vasile Anghel și rudele sale fuseseră deja condamnați la Judecătoria Craiova, avocatul Mitrache a dublat suma cerută. „În continuare, inculpatul i-a sugerat că poate relua discuțiile și că, în schimbul sumei de 20.000 de euro, poate determina, prin intermediul fratelui său, pe judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea apelului, să dispună o hotărâre favorabilă pentru sine, fiul său și concubina acestuia“, au mai reținut procurorii DNA. Anghel a hotărât însă să-l denunțe pe avocat, care a fost prins în flagrant pe 22 iunie, când primea 9.000 de euro din banii ceruți. După flagrant, avocatul Mitrache a fost arestat preventiv, iar la sfârșitul lunii iulie a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Pitești. Următorul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru data de 7 noiembrie.

Nixon, condamnat definitiv

În iulie, anul acesta, Ionel Călin a fost condamnat definitiv la doi ani și opt luni de închisoare cu executare în dosarul de care încerca să scape cu ajutorul avocatului Mitrache. Vasile Călin, fratele lui Nixon, a primit o pedeapsă de doi ani și zece luni de pușcărie, iar fii săi, George și Sorin Constantin, au fost condamnați la câte trei ani şi o lună de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS