5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSistemul de canalizare de la Rânca este gata de trei ani, dar nu funcţionează: 8.000.000 de euro de la Uniunea Europeană băgate în pământ

Sistemul de canalizare de la Rânca este gata de trei ani, dar nu funcţionează: 8.000.000 de euro de la Uniunea Europeană băgate în pământ

Infrastructura pentru Rânca se naşte greu
Infrastructura pentru Rânca se naşte greu

Uniunea Europeană a investit aproape opt milioane de euro într-un proiect major de infrastructură pentru zona Rânca, Gorj.Proiectul de realizare a sistemului de canalizare din Rânca şi a telescaunului a primit o finanţare în vechiul Program Phare 2006, coordonat de fostul Minister al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Dacă telescaunul a reprezentat până acum un eşec în ceea ce priveşte profitul scos din exploatare, sistemul de canalizare nici măcar nu a fost pus în funcţiune, cu toate că în luna decembrie a acestui an se împlinesc trei ani de la semnarea recepţiei lucrărilor.

Investiţiile în infrastructura din Rânca au obţinut finanţare de la Uniunea Europeană în cadrul Programului Phare 2006 cu titlul „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca – judeţul Gorj“. Licitaţiile de desemnare a constructorului au avut loc la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, actualul Minister al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De altfel, proiectul respectiv este prezentat şi acum pe site-ul instituţiei, la capitolul „Proiecte Mari de Infrastructură Regională – Phare 2006“. Proiectul a fost compus din două loturi şi are ca titular Consiliul Local Novaci şi participanţi la proiect Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj. Anunţul de participare pentru Lotul I (sistemul de canalizare) a fost publicat pe 16.10.2007, iar anunţul de atribuire, pe 12.02.2008. Lucrările au fost începute în martie 2009. Valoarea contractului a fost de 3,6 milioane de euro, câştigătoare fiind ASOCIAŢIA SC Grup Primacons SRL – SC Inspet SA. Investiţia a vizat, conform documentaţiei de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, următoarele: „Construcţia unui sistem de canalizare pentru apele uzate menajere în vederea colectării acestor ape şi tratarea lor în patru staţii de epurare ce au în componenţa lor echipamente de reţinere a materiilor grosiere, situate înainte de un separator de grăsimi şi uleiuri, un tratament biologic MBR şi tratamentul nămolului generat din staţia de epurare. Conform PUZ-ului Staţiunii Rânca şi analizei soluţiilor tehnice posibile, s-a optat pentru realizarea unui sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere cu patru subsisteme distincte care să lucreze individual“, potrivit documentelor. Termenul de execuţie a lucrărilor la sistemul de canalizare a fost de 18 luni.
Anunțul de participare la licitația pentru contractul de construire a telescaunului a fost publicat pe 3.10.2008, iar anunţul de atribuire, două luni mai târziu, pe 8.12.2008. Documentaţia de atribuire menţionează următoarele: „Se are în vedere echiparea domeniului schiabil din staţiunea Rânca cu o instalaţie de transport cu cablu de tip telescaun fix. De asemenea, pentru asigurarea unor condiţii optime de utilizare a pârtiei de schi se propune dotarea şi cu un utilaj de întreţinut pârtia de schi. Pentru stabilirea parametrilor optimi ai instalaţiilor menţionate mai sus, s-a procedat mai întâi la calculul capacităţii de primire a domeniului schiabil avut în vedere în două variante: optimă şi maximă. În cadrul investiţiei se vor realiza următoarele obiective: 1. Instalaţie de transport cu cablu de tip telescaun; 2. Maşină de bătut zăpada; 3. Utilităţi (alimentarea cu energie electrică a telescaunului)“, conform aceloraşi date publice. Câştigător al licitaţiei a fost desemnată ASOCIAŢIA SC Grup Primacons SRL – SC Electromontaj SA. Durata lucrărilor cu o valoare de peste patru milione de euro a fost de 18 luni.

Lucrare finalizată, dar fără operator

Pentru a administra sistemul de canalizare și de telescaun, Consiliile Locale din Novaci și Baia de Fier și Consiliul Judeţean Gorj au înființat o firmă, SC Vârful Păpuşa SA, dar ea și-a cerut singură intrarea în insolvență, solicitare încuviințată de Tribunalul Gorj, instanță care a desemnat lichidator judiciar provizoriu CONSULTING COMPANY IPURL. Vârful Păpușa a înregistrat pierderi financiare din primul an de funcționare, 2011. Cu trei angajați în 2011 și o pierdere de aproape 20.000 de lei, firma a ajuns la patru angajați în 2012 și la o pierdere de circa 80.000 de lei, pentru ca în 2013 să figureze cu doar doi angajați și o pierdere de aproximativ 80.000 de lei. Pierderile au fost cauzate de lipsa încasărilor şi de faptul că în tot timpul sezonului zăpada lipseşte de pe cele patru pârtii, acestea fiind expuse soarelui în permanenţă. În zonă nu există nici tunuri de zăpadă, nefiind nici o sursă de apă. În 2012, consilierii judeţeni au votat o majorare de capital la SC Vârful Păpuşa, dar firma tot nu a scăpat de pierderi. Cu un an înainte de a intra în insolvență, SC Vârful Păpușa SA a predat administrarea activității de telescaun firmei Grup Primacons SRL Olt, adică societății care lucrase la realizarea lui. Nu același lucru s-a întâmplat cu sistemul de canalizare. Potrivit autorităților implicate, el este finalizat şi recepţionat, dar nu poate fi exploatat, deoarece îi lipsește operatorul după intrarea în insolvență a SC Vârful Păpușa SA.

Promisiuni de la autoritățile din Novaci

Cabanierii şi proprietarii de pensiuni din Rânca aşteaptă de trei ani să îşi poată branşa imobilele la reţeaua de canalizare şi probabil că mai au de aşteptat. Primarul din Novaci, Dumitru Leuştean, a declarat că nu poate să ia nici o măsură pentru a exploata sistemul de canalizare, până nu va fi rezolvată problema insolvenţei firmei. „Noi am verificat staţiile de epurare realizate şi sunt funcţionale. Sistemul de canalizare este gata. Eu cred că din primăvară se vor putea lega cabanele şi pensiunile şi va deveni operaţional. Noi nu putem deocamdată să îl preluăm pentru că este şi Baia de Fier în zonă. Nu e încă în administrarea nici uneia dintre primării, ci la SC Vârful Păpuşa SA. Noi nu avem ce să facem până nu se rezolvă problema insolvenţei. Telescaunul e la Grup Primacons SRL şi vedem cine îl va prelua pe mai departe. Ştiu că e nevoie să mai extindem parcarea de acolo. În ceea ce priveşte canalizarea, este posibil să înfiinţăm un nou operator sau să ne extindem noi serviciile cu operatorul actual în zonă, cum se întâmplă cu apa“, a declarat Dumitru Leuştean.
Nici Primăria din Baia de Fier nu are soluţii pentru a pune în funcţiune sistemul de canalizare cu apă, deşi investiţia este finalizată: „Noi nu avem cum să dăm drumul la canalizare pentru că nu avem operator. În decembrie se împlinesc trei ani de la recepţie. Societatea Vârful Păpuşa a avut problemele pe care le-a avut. Canalizarea există, dar nu funcţionează. Nu este de competenţa Primăriei Baia de Fier ce se întâmplă mai departe. Primăria Novaci, ca titular de proiect trebuie să iniţieze un proiect de înfiinţare a unui operator, dacă aceasta este soluţia. E vorba de proiecte europene care au început în 2009, dacă nu mă înşel, şi au fost executate în unu-doi ani. Din punctul meu de vedere, nu avem să operăm sistemul de canalizare, dacă nu avem un operator, dar cei de la Juridic trebuie să ofere soluţiile“, a declarat Laurenţiu Vasilache, viceprimarul comunei Baia de Fier, care administrează, împreună cu oraşul Novaci, zona turistică Rânca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS