11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVreţi apă potabilă? Donaţi străzile primăriei!

Vreţi apă potabilă? Donaţi străzile primăriei!

Primăria Craiova le-a cerut ieri locuitorilor din mai multe cartiere ale Craiovei să doneze municipalității porțiunile de teren din străzile private pe care le dețin în indiviziune pentru a nu pune în pericol un proiect de circa 17 milioane de euro plus TVA din fonduri europene care prevede extinderea rețelei de apă potabilă și reabilitarea stației de apă din zona Bordei. Primarul s-a plâns că oamenii refuză să cedeze dreptul de proprietate sau că nu sunt de găsit acasă și că, dacă situația nu se rezolvă într-o săptămână și jumătate, banii ar putea fi pierduți definitiv.

Primarul Craiovei a avertizat ieri că racordarea integrală a Craiovei la rețeaua de apă potabilă până la finalul anului viitor stă sub semnul întrebării din cauza faptului că circa o mie de proprietari nu și-au dat acordul pentru a dona primăriei diferite suprafețe de teren pe care le dețin pe străzile unde ar trebui realizată rețeaua de conducte. Lia Olguța Vasilescu a precizat că, în urma retrocedărilor, terenurile au fost parcelate, vândute, iar pe ele s-au construit case, proprietarii delimitându-și după bunul plac străzi care nu figurează oficial în nomenclatorul stradal. Aceste străzi sau alei în cele mai multe cazuri sunt proprietate comună a celor care au cumpărat teren, fiecare deținând o anumită suprafață. Ele au fost incluse într-un proiect din cadrul Masterplanului de Apă care prevede extinderea rețelei de apă potabilă cu circa 170 de kilometri, proiect finanțat din economiile realizate la celelalte licitații organizate la nivel de țară. Compania de Apă Oltenia, cea care implementează proiectul, a depus deja cererea de finanțare la Ministerul Mediului, a demarat și licitația pentru desemnarea firmei care să efectueze lucrarea, dar oficialii de la București cer ca tot terenul inclus în proiect să fie în proprietatea publică a primăriei. Și aici apare problema. Primarul susține că oamenii ori refuză să-l doneze primăriei, ori nu sunt de găsit, în ciuda campaniei care durează de patru luni prin care comisii formate din cadastriști, notari, reprezentanți ai primăriei și ai Companiei de Apă bat străzile pentru a-i convinge pe proprietari.
„Este o situație foarte gravă. Compania de Apă a depus la Ministerul Mediului o cerere pentru extinderea sistemului cu apă și canalizare pe axa Pos Mediu, cerere transmisă pe 4 iulie. Au mai rămas niște bani la minister și ne-am gândit ca din aceste economii să reușim să terminăm Craiova măcar cu apa potabilă până la sfârșitul lui 2015, ca să prindem ciclul financiar 2007 – 2013. Ne vedem în pericol să nu primim această finanțare pentru că cetățenii nu înțeleg să treacă în domeniul public străzile care sunt private. Când e vorba să semneze, sunt foarte puțini care acceptă acest lucru. De patru luni, suntem în teren cu cadastrist, notar. Oamenii trebuie doar să vină cu buletinul în fața notarului să-și dea acceptul. Dacă nu le trecem (terenurile – n.r.), nu putem accesa bani europeni. După patru luni, doar 5% dintre străzi sunt conformate. Dacă într-o săptămână și jumătate nu reușim să-i convingem pe toți, va trebui să oprim programul de finanțare, adică să facem o nouă cerere de finanțare prin care să scoatem din proiect toate străzile cu probleme, dar nu se știe când vom mai beneficia de fonduri. Nu au venit foarte mulți bani pe mediu în ciclul 2014 – 2020. Pentru această perioadă s-au accesat aproape 225 de milioane de euro, pentru conducta de la Izvarna firul 2 și conformitatea pe Craiova cu canalizarea. Se duc angajații noștri și de câte șapte ori pe stradă și nu îi găsesc, unii nu au cadastrul făcut“, a declarat primarul Craiovei.

Acum ori niciodată!

Edilul-șef a precizat că cele mai multe străzi și alei aflate în proprietate indiviză se află în cartierul Brestei. „Este suficient ca un singur proprietar să nu vrea sau să nu fie găsit acasă și atunci strada nu poate beneficia de aceste utilități. Este păcat de Dumnezeu să avem bani europeni și să nu putem duce lucrările mai departe. Refacerea cererii de finanțare va dura cel puțin patru luni, cu licitații cu tot ajungem în luna mai 2015 și nu mai este timp pentru finalizarea lucrărilor care trebuie terminate până la sfârșitul lui 2015. În caz contrar, trebuie să dăm banii înapoi“, a mai spus primarul. Întrebată dacă proprietarii au autorizații de construire pentru casele în care locuiesc, ei nefigurând cu nomenclator stradal, Olguța Vasilescu a spus că nu a avut de ales și le-a emis actul respectiv. „Eu nu pot să nu le dau autorizații de construire dacă nu și-o trec. Este o scăpare a legii pe care nu avem timp să o corectăm. Sunt obligată să eliberez autorizație pe casă. Nu avem posibilitatea legală de a nu le da autorizație atâta timp cât este terenul lor și nu este o stradă cu nume. Nu avem nici o posibilitate legală să-i obligăm să doneze acea porțiune din stradă, dar nici nu vor putea niciodată să beneficieze de facilitățile pe care le au ceilalți“, a mai spus primarul.

Oamenii spun că nu i-a anunțat nimeni

Pe de altă parte, proprietarii pe care jurnaliștii GdS i-au găsit ieri acasă în zona Izvorul Rece au spus că ei nu știau nimic despre acest lucru. „Nu avem nici apă, nici canalizare, dar nu ne-a anunțat nimeni că trebuie să donăm strada. Eu nu am serviciu, stau acasă tot timpul“, a declarat Maria Marin. „Avem nevoie și de apă, și de canalizare, iar eu sunt de acord să donez strada primăriei. Dar nu a venit nimeni să ne anunțe sau să ne întrebe“, a spus alt proprietar. „Aș ceda strada primăriei dacă ne-ar băga apă și canalizare. Nu știu dacă a venit cineva să ne întrebe. Am auzit de la vecini că ar fi venit o persoană, dar nu știu despre ce e vorba“, a spus Gheorghe Badea. „Am vrea să avem și canalizare, și apă, dar nu a venit nimeni până acum să ne întrebe. Noi am fi de acord, numai să fie toți vecinii acasă și să vrea cei de la primărie“, a spus altul. „Sigur că am ceda strada, avem nevoie de apă, de canalizare, de gaze, de drum. Până acum nu ne-a anunțat nimeni că trebuie să cedăm strada. Noi stăm aici de cinci ani“, a precizat unul dintre proprietarii din zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS