10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul cu două mandate de arestare preventivă

Primarul cu două mandate de arestare preventivă

Primarul Spiridon este arestat preventiv în două dosare penale privind comiterea de infracțiuni de corupție
Primarul Spiridon este arestat preventiv în două dosare penale privind comiterea de infracțiuni de corupție

Constantin Spiridon, primar al comunei doljene Daneți timp de două mandate și jumătate (între anii 2004 – 2014), este după gratii în baza a două mandate de arestare preventivă emise de Judecătoria Craiova în iulie și octombrie, ambele pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

La începutul lunii iulie, anul acesta, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au cerut și obținut arestarea preventivă a trei persoane – primarul din comuna Daneți, Constantin Spiridon, Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, dar și Elena Bițu, contabila de la Primăria Daneți. Ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, prin procedura de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Este vorba de indicatoare, leagăne, stații de autobuz și alte bunuri care ar fi fost achiziționate de Primăria Daneți la prețuri „umflate“, prejudiciul adus bugetului comunei fiind calculat la peste 360.000 de lei. Cei trei inculpați, dar și al patrulea, Vasile Savu, administratorul unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată la sfârșitul lunii iulie, dosarul fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Craiova.
În acest dosar, Constantin Spiridon este judecat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, Elena Bițu – pentru fals intelectual și abuz în serviciu, iar Vasile Anghel – pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca și Vasile Savu, reprezentantul Sabalux Mob SRL Craiova.
Din iulie, de când au fost arestați preventiv, Constantin Spiridon, Vasile Anghel și Elena Bițu au cerut de mai multe ori să fie eliberați din arest, însă fără succes.
Vineri, 17 octombrie, Judecătoria Craiova a prelungit mandatele de arestare emise pe numele inculpaților, care au contestat hotărârea instanței. Ieri, magistrații de la Tribunalul Dolj au judecat contestațiile formulate de avocații inculpaților și le-au respins ca nefondate, astfel că Spiridon, Anghel și Bițu vor fi judecați în continuare în stare de arest în acest dosar de corupție.

Al doilea dosar, al doilea mandat de arestare

Săptămâna trecută, joi, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au reţinut alte două persoane care ar fi fost implicate în „afaceri“ cu primarul Spiridon. Este vorba de Ionel Goagă, de 47 de ani, fostul director al Școlii de Arte și Meserii Daneți, dar și de Gheorghe Tănăsescu, de 62 de ani, contabil la aceeaşi unitate şcolară. Anchetatorii au stabilit faptul că, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, cu sprijinul edilului Constantin Spiridon, „prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat pentru unitatea de învăţământ de la o societate comercială din Craiova bunuri la preţuri supraevaluate, care nu au fost recepţionate în totalitate“. Oamenii legii mai spun că, în plus, cei doi inculpați au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat niciodată în școala din comuna doljeană Daneți. Societatea comercială cu pricina este Sabalux Mob SRL Craiova, reprezentată de Vasile Savu, care a emis către Școala de Arte și Meserii Daneți facturi în valoare totală de 173.399 de lei, din care școala a achitat suma de 153.849 de lei. Expertiza contabilă dispusă în acest caz a arătat că prejudiciul adus unităţii de învăţământ este în valoare de 120.637 de lei.
De asemenea, în perioada iunie 2009 – iunie 2012, aceeași unitate de învățământ a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970 de lei, care au fost însuşite de Ionel Goagă și Gheorghe Tănăsescu. Este vorba de piese de mobilier, laptopuri, aparatură electrocasnică, diverse dispozitive și scule electrice, o parte din bunuri fiind recuperate în urma perchezițiilor făcute la domiciliile celor doi suspecți.
În cursul zilei de vineri, cei doi inculpați au fost duși la Judecătoria Craiova, împreună cu Constantin Spiridon, iar instanța a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar, Constantin Spiridon este cercetat tot pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată, iar Goagă și Tănăsescu sunt acuzați de abuz în serviciu în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals şi uz de fals cu privire la efectuarea unor achiziţii de bunuri şi lucrări. Cei trei inculpați au contestat mandatele emise de Judecătoria Craiova, iar, ieri, Tribunalul Dolj le-a respins acțiunile ca neîntemeiate.
Așa se face că edilul Constantin Spiridon este încarcerat în baza a două mandate de arestare preventivă, unul emis de Judecătoria Craiova pe numele său pe 9 iulie, iar al doilea emis de aceeași instanță pe 17 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS