24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNeștiutorii de carte vor intra singuri în cabina de vot

Neștiutorii de carte vor intra singuri în cabina de vot

Deputatul PNL Ionuț Stroe a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că Alianța Creștin-Liberală atrage atenția asupra unui proces electoral viciat, în special din cauza turismului electoral și a votului pe liste suplimentare.
În acest context, Stroe a menționat că Biroul Electoral Central (BEC) a emis o decizie prin care neștiutorii de carte nu mai pot fi însoțiți de altă persoană în cabina de vot. Conform deciziei nr. 50/9.10.2014 emise de BEC privind aplicarea prevederilor art. 44, alin. (8), din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, „neștiința de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic, în sensul legii, pentru însoțirea acestora în cabina de vot de către alte persoane“.
BEC a motivat această decizie prin faptul că „neștiința de carte nu poate fi constatată cu certitudine de președintele biroului electoral al secției de votare“. BEC a notat că, având în vedere faptul că pe lângă numerele și numele candidaților, ale formațiunilor politice sau pe lângă sintagma „candidat independent“, pe buletinele de vot sunt trecute și semnele electorale, „aceste elemente fiind considerate suficiente pentru a facilita identificarea candidatului preferat și de către alegătorii neștiutori de carte“, se arată în decizia BEC.
Din cei 14 candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie, 11 au și semne electorale atașate căsuței cu numele. Ceilalți trei (Călin Popescu-Tăriceanu, Teodor Meleșcanu și Gheorghe Funar) nu au astfel de însemne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS