8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChichița de la „Chițu“

Chichița de la „Chițu“

Adresa care a pornit scandalul „Repartiția“
Adresa care a pornit scandalul „Repartiția“

Scandalul repartițiilor din învățământul preuniversitar doljean a pornit de la cazul Colegiului Economic „Gheorghe Chițu“ din Craiova. Șapte ore de istorie au fost repartizate fără ședință publică după 15 septembrie către Andreea Cristina Cârstea, candidatul cu cea mai mică medie la concursul național (6,25). Cum au fost atribuite orele? Între ISJ Dolj și conducerea colegiului se poartă un adevărat război al declarațiilor: ISJ spune că nu știa de existența orelor vacante, conducerea colegiului susține că a transmis informația inspectoratului, printr-o adresă fără număr de intrare. S-a pierdut adresa între CNE „Gheorghe Chițu“ și ISJ sau părțile implicate ascund ceva?

La începutul săptămânii trecute, GdS a început seria de articole dedicată repartiției posturilor vacante în învățământul preuniversitar doljean, în anul școlar 2014-2015. În primul articol („Profesori pe pile la Colegiul „Gheorghe Chițu“ din Craiova?” – 13 octombrie 2014), făceam referire la modul în care au fost atribuite șapte ore de istorie, fără ședință publică, candidatului cu media cea mai mică la concursul național – Andreea Cristina Cârstea (6,25). Purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj, Mihăiță Stoica, a afirmat că inspectoratul nu cunoștea situația orelor disponibile de la „Gheorghe Chițu“. „La momentul acesta nu cunoaștem situația. După ce o vom cunoaște, vom chema conducerea unității și vom discuta cu privire la cazul în speță, vom vedea când s-a ocupat postul și dacă a anunțat sau nu orele respective la ISJ“, a declarat Stoica. Ulterior, a apărut o adresă cu număr de înregistrare de la liceu, în care sunt trecute mai multe ore disponibile, printre care și cele de istorie. Cu toate acestea, ISJ Dolj a scos în ședință publică numai orele de economie, motivând că acelea au fost transmise prin machetă. Mai mult, reprezentanții ISJ susțin că adresa nr. 4638/16 septembrie 2014 nu a fost recepționată de inspectorat, deoarece nu are număr de înregistrare. Inspectorul școlar general adjunct Lavinia Craioveanu susține că a văzut adresa pentru prima dată în GdS. „Această adresă nu are număr de înregistrare la ISJ. I-am convocat pe directorii liceului să ne spună cum s-a pierdut adresa între liceu și inspectorat“, ne-a declarat aceasta.

Adrese neînregistrate la ISJ Dolj?

Directorul Colegiului Național Economic (CNE) „Gheorghe Chițu“, Dumitru Iftimov, spune, la rândul său, că adresele care ajung direct la compartimentele de specialitate ale ISJ (Resurse Umane) nu primesc numere de înregistrare. „Adresele care ajung la compartimentele de specialitate în general nu primesc numere. S-au mai trimis adrese pe 10 și 11 septembrie și nici acestea nu au primit numere de înregistrare. De toate aceste adrese s-a ocupat dl director adjunct George Calafeteanu. El a spus foarte clar că a fost și a vorbit cu dna Mădălina Neațu (inspector resurse umane). De obicei, posturile/orele libere se trimit pe machetă, dar dacă apar modificări trimitem aceste adrese. Ultimul de pe lista din acea adresă (Constantin Lungulescu – 2,41 ore de matematică) a fost înștiințat de ISJ că nu are dreptul la aceste ore. De unde știau că a primit acele ore dacă nu din adresă?“, a precizat acesta. Săptămâna trecută, directorul adjunct al CNE „Gheorghe Chițu“, George Calafeteanu, recunoștea că a vorbit cu inspectorii de la compartimentul de resurse umane al ISJ în legătură cu orele vacante. „S-a vorbit cu doamna inspectoare, poate dintr-o scăpare nu au ajuns la dumneaei. (…) Am avut o discuție cu inspectorii de la Personal, dar noi întotdeauna anunțăm prin adresă oficială“.

„Minte ordinar!“

Vineri, directorul adjunct al CNE „Gheorghe Chițu“, George Calafeteanu, ne-a declarat că nu a dus adresa buclucașă la ISJ Dolj. „Nu am dus acea adresă pentru că nu am fost delegat. Adică eu sunt director adjunct și sunt poștașul școlii? Am văzut-o la dumneavoastră în ziar. (…) Cunoștință de ea am avut, dar am avut impresia că a ajuns cumva la inspectorat“, a afirmat acesta. Directorii CNE „Gheorghe Chițu“ au fost chemați la ISJ în urma articolelor din GdS. Calafeteanu susține că la acea întâlnire directorul Dumitru Iftimov i-a cerut să mintă. „Mi-a spus să spun că am dus-o, dar eu nu am cum să spun așa ceva. Eu, personal, nu am dus-o, dar consider că este o greșeală. Nu m-a delegat nimeni să o duc. Verba volant! Eu recunosc că este o greșeală. Am greșit!“, a mai spus Calafeteanu. În replică, directorul Dumitru Iftimov a spus: „Minte ordinar! Cum să-l pun eu să mintă? Văd că o duce în altă direcție. Pentru mine lucrurile sunt clare. Sunt cadre didactice care nu aveau cum să știe că sunt ore la «Chițu», trebuia să știe de undeva. Și mă refer aici la prof. Mazilu (Ștefan Mazilu – 5,66 ore de chimie). În prealabil, noi am trimis la ISJ o altă adresă (tot fără număr de înregistrare), în care anunțam ca fiind libere orele de chimie. Ulterior, a venit dl Mazilu, care s-a prezentat tot la dl Calafeteanu. Dl Mazilu a venit la școală și mi-a fost prezentat de dl Calafeteanu ca trimis de ISJ prin detașare, în ședință publică“. În ceea ce privește delegarea directorului Calafeteanu pentru transmiterea adresei buclucașe, directorul a afirmat: „Dispoziția către directorul adjunct se dă verbal, nu în scris. În consiliul de administrație (CA) el se ocupă de zona de cultură generală. Poate să spună ce dorește, mai sunt martori care au fost acolo când i s-a dat dispoziția“.

O declarație surpriză

Declarațiile unui profesor aruncă în aer disputa dintre conducerea CNE „Gheorghe Chițu” și ISJ Dolj. Prof. Adeluța Sârbu, care a obținut la colegiul economic 16 ore de economic, administrativ, poștă, spune că a fost de față când adresa a ajuns la ISJ. După ce conducerea colegiului a renunțat să mai comaseze două clase, au apărut ore disponibile de economic, administrativ, poștă, cerute de profesoara Adeluța Sârbu, care inițial luase ore la Colegiul „Constantin Brâncoveanu“. „M-am dus la dl director (Iftimov), l-am întrebat dacă aceste ore sunt disponibile și i-am spus povestea mea. Mi-a spus că trebuie să trimită orele la inspectorat, că va face o adresă către ISJ Dolj. Inițial, dl director mi-a zis că o să-mi dea mie hârtia, să mă duc cu ea la inspectorat și să explic situația. Ulterior, mi-a spus să-l aștept la ISJ pe dl adjunct George Calafeteanu, că va veni cu această hârtie. L-am așteptat pe dl director, am intrat împreună la biroul Personal de la ISJ Dolj, dl Calafeteanu cu această adresă pe care era nu numai numele meu. Nu știu să vă spun toate numele care erau, dar știu sigur că era și numele dlui Constantin Lungulescu. Doamna inspector de la Personal m-a întrebat de ce am intrat și eu cu dl director în birou. I-am explicat care este situația. Mi-a spus că nu este nici o problemă, să merg luni (22 septembrie) în ședință publică și să iau orele dacă este corect să le iau eu. Doamna inspector s-a uitat pe listă și i-a spus dlui director George Calafeteanu că nu se dă nici o oră prin decizie internă. Asta este tot ce am auzit eu. Și că toate orele libere trebuie puse pe o machetă care trebuie trimisă la inspectorat până la data la care dumnealor o vor anunța, respectiv joi, înainte de 22 septembrie. Eu am ieșit din biroul Personal, iar dl director Calafeteanu a mai rămas câteva minute de vorbă cu doamna inspector, însă eu nu mai știu ce s-a vorbit după ce am ieșit din birou. Nu știu ce s-a întâmplat după, cert este că doamna inspector a văzut acea hârtie, eu eram de față“, ne-a precizat Adeluța Sârbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS