16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimele sancţiuni în cazul Paula Drulă: Cadre medicale amendate cu 5-10% din salariu

Primele sancţiuni în cazul Paula Drulă: Cadre medicale amendate cu 5-10% din salariu

DSP Dolj, Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ochii pe Terapia Intensivă din Craiova
DSP Dolj, Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ochii pe Terapia Intensivă din Craiova

La mai puţin de o săptămână de la decesul Paulei Drulă, organele abilitate încep să se mişte. Pentru început, toţi angajaţii de la Terapia Intensivă a SJU Craiova care au lucrat în ziua morţii femeii vor pleca acasă cu mai puţini bani în ziua de salariu. DSP Dolj s-a autosesizat, iar Ministerul Sănătăţii cere socoteală. De la apariţia materialelor în Gazeta de Sud, zeci de oameni au spus povestea rudelor pierdute în condiţii similare în Secţia de Terapie Intensivă.

Tot personalul medical care a lucrat în ziua de duminică, 12 octombrie, în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova va fi sancţionat. Managerul unităţii spitaliceşti a decis ca acestora să li se oprească între 5-10% din salariu pentru o perioadă de până la trei luni. „Asta este prima decizie pe care am putut să o luăm după ce Consiliul Etic al Spitalului a formulat concluziile. Cadrele medicale au fost sancţionate pentru că nu au comunicat cu aparţinătorii pentru a le explica starea în care se afla ruda lor, dar şi pentru faptul că cei din Terapie Intensivă au permis accesul rudelor în saloane deşi la acea oră era interzis. În loc să comunice, între aparţinători şi angajaţii noştri au apărut altercaţii“, a precizat Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova. În ceea ce priveşte actul medical, managerul a precizat că fişa de observaţie a pacientei a fost trimisă Colegiului Medicilor, care urmează să se pronunţe. Cert este că, de acum înainte, bolnavii internaţi la Terapie Intensivă nu vor mai fi legaţi fără acceptul familiei.

Cazul Paula Drulă va ajunge până la Ministerul Sănătăţii

DSP Dolj s-a autosesizat în cazul femeii care acuză medicii că nu i-au tratat mama corespunzător. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj s-a autosesizat cu privire la cazul Paula Drulă. Astfel, o echipă de control alcătuită din trei inspectori din cadrul Serviciului de control în sănătate publică – Compartiment unităţi şi servicii de sănătate, va verifica aspectele sesizate cu privire la acest caz, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi va întocmi un raport de control care va fi înaintat directorului executiv al DSP Dolj şi ministrului Sănătăţii.
Controlul a demarat vineri, 17 octombrie, şi se va desfăşura până luni, 20 octombrie 2014.

Poveşti din Terapie Intensivă

Cititorii GdS au reacţionat la durerea Ancăi Drulă. Ei au trimis mesaje de încurajare susţinute în multe din cazuri de poveşti similare, trăite alături de rude în aceeaşi secţie. Sunt şi oameni ale căror rude au scăpat cu viaţă datorită medicilor din această secţie, sunt însă şi alţii care arată cu degetul şi cer ca măcar de acum înainte să se schimbe ceva. „Deşi nu aveam voie, am stat lângă tatăl meu la ATI două nopţi şi două zile. Sunt convinsă că dacă îl lăsam singur azi nu mai trăia“.

„Au legat-o la un aparat de monitorizare, nici apă nu-i dădeau“

O poveste tristă este cea relatată de Maria Ciochia: „În 2011, la Terapie Intensivă am păţit-o şi eu cu mama mea, care era diabetică. Am stat toată noaptea pe scări pe hol, pentru că nu ţi se dă voie înăuntru. Nu i-au administrat nici pastilele de diabet, deşi am adus-o cu Salvarea cu glicemia 360. Au legat-o la un aparat de monitorizare, nici apă nu-i dădeau. Intram noi şi îi dădeam cu paiul, iar medicamentele de diabet a trebuit să le aducem de acasă. De gardă, toată noaptea au fost un medic rezident şi două asistente. Dimineaţa, văzând că nu-i fac nimic şi starea ei nu prezenta nici o îmbunătăţire, iar diagnosticul nu era clar, am decis s-o iau acasă. Când întrebam, mi se spunea ba infarct, ba preinfarct. Am scos-o pe semnătură, iar la ora 14 era decedată. A murit cum am ajuns acasă. Păcat că au chinuit-o, mai bine nu o duceam, că tot acolo s-a ajuns. Acest spital este sub orice critică, începi să dai bani de la intrare până la infirmieră ca să se poarte bine cu bolnavul, dar, dacă nu se simt în stare să îi supravegheze, lasă rudele pacientului să stea lângă el. Să te ferească Dumnezeu să fii internat în spital!“.
Alt cititor, Victor, susţine că a fost internat patru zile la Terapie Intensivă. „Nu am observat abuzuri din partea medicilor de acolo, care dau dovadă de profesionalism ieşit din comun. Într-adevăr, erau câţiva bolnavi legaţi de paturi, de exemplu, o femeie pe care au adus-o în comă alcoolică, care era foarte recalcitrantă şi îşi trăgea perfuziile din mână. A mai fost un om al străzii, care avea o răceală puternică la plămâni. Era intubat şi îşi trăgea mereu tubul. Sunt nişte medici şi un personal calificat. Nu am văzut să se facă vreun abuz din partea dumnealor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS