14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosare stufoase pentru subvențiile la încălzire

Dosare stufoase pentru subvențiile la încălzire

Ca să poată beneficia de subvenţiile pentru încălzirea în sezonul rece, oamenii trebuie să adune multe documente, așa că sunt nevoiți să stea zile în șir la cozi ca să le obțină. În plus, trebuie să și plătească pentru unele acte.

Cel mai greu se obţine certificatul fiscal de la direcţiile de taxe şi impozite. La Drobeta Turnu Severin, deşi sunt mai multe ghişee la care se pot achita dările, certificatul se obţine doar de la sediul central. Aşa se face că beneficiarii subvenţiilor stau ore în şir la rând să obţină o hârtie care să confirme că nu au restanţe la taxe şi impozite.
În holul Direcţiei de Taxe şi Impozite din Drobeta Turnu Severin zeci de oameni au stat vineri ore întregi să aştepte eliberarea certificatului fiscal necesar obţinerii subvenţiei pentru încălzire.
Din cauza aglomeraţiei, mulţi şi-au pierdut răbdarea. „Puteam să completăm acolo, o cerere, să punem cuponul de pensie şi cu asta, basta! Nu mai veneam, la 75 de ani, să stau bolnavă pe aici“, a spus altă femeie.

Certificatul fiscal, contra cost

În majoritate, cei care au nevoie de subvenţie sunt bătrâni, pentru care obţinerea certificatului fiscal este un adevărat efort. Beneficiarii subvenţiilor stau de două ori la rând. În prima zi se depune cererea la Taxe şi Impozite, iar peste trei zile trebuie să vină să ridice certificatul. În plus, oamenii trebuie să achite şi o taxă de cinci lei pentru certificatul respectiv. Dacă vor să nu facă două drumuri, îl pot obţine la urgenţă contra sumei de 15 lei.
„Am făcut cerere pentru căldură. Durează trei zile. Am depus cererea marţi şi acum (vineri – n.r.) trebuie să o ridic. Dacă dădeam 15 lei, o luam în ziua respectivă, dar aşa, cu cinci lei, o luăm în trei zile. E foarte aglomerat“, a declarat un bărbat care a stat vineri mai bine de două ore la Direcţia de Taxe şi Impozite din Drobeta Turnu Severin ca să obţină certificatul fiscal. „Stăm să aşteptăm că nu avem ce să facem, aşa este la noi, în România. Sunt cozi şi aşteptăm peste tot, la orice. Plătim bani aici. Chiar dacă nu îi avem, trebuie să plătim“, a declarat altă femeie, revoltată că este nevoită să plătească pentru certificatul fiscal. Pe lângă certificatul fiscal, la dosarul de subvenţie se depun şi acte doveditoare ale veniturilor, ale locuinţei, dar şi ale bunurilor deţinute de beneficiarul subvenţiei. Administratorii spun că procedeul de obţinere a subvenţiei este greoi, astfel că mulţi renunţă la ea.
„Întâmpinăm multe greutăţi. Anul trecut, am avut 160 de cereri, acum sunt 14 cereri de subvenţii în trei zile, pentru că sunt multe documente care trebuie depuse: timbru fiscal, adeverinţă de venit, adeverinţă că nu primesc bonuri de masă. Este o modalitate greoaie de obţinere a subvenţiilor. Altă problemă este în cazul copiilor care stau în apartamentele părinţilor plecaţi la ţară. Trebuie să aducă împuternicire de la notariat ca să beneficieze de aceste subvenţii. Sunt binevenite subvenţiile, dar merge foarte greu“, a declarat administratorul Asociaţiei de Proprietari nr. 84 din Drobeta Turnu Severin. Dosarele pentru obţinerea subvenţiei la căldură se depun la asociaţiile de proprietari sau la primării până la sfârşitul lunii octombrie pentru subvenţia pe luna noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS