17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRechizitele, un lux pentru elevii din mediul rural

Rechizitele, un lux pentru elevii din mediul rural

Florina și fratele său, Claudiu, elevii din Argetoaia a căror dorință este să aibă rechizite pentru școală
Florina și fratele său, Claudiu, elevii din Argetoaia a căror dorință este să aibă rechizite pentru școală

Un ghiozdan nou și caiete suficiente pentru fiecare materie sunt, de multe ori, cele mai aprinse dorințe ale unui elev din mediul rural. Același lucru și-l dorește și Florina, o școlăriță din Argetoaia care are rezultate bune la școală, obținute cu eforturi numai de ea știute. Este încrezătoare însă că, învățând, într-o zi destinul i se va schimba.

Florina locuiește într-o casă veche, cu două camere ale căror tavane sunt căzute. În fiecare zi pornește spre școală cu câteva caiete în ghiozdan și fără să mănânce nimic la micul dejun. „Dimineața nu mănânc. Doar la prânz servesc mâncarea mea preferată din cartofi“, spune eleva. Mama mărturisește că nici nu are ce să-i ofere pentru micul dejun. „Nu mănâncă dimineața, ce să mănânce? Noi nu avem cornuri, lapte, smântână, că nu ne permitem. Trăim doar dintr-un ajutor social și trebuie să facem în așa fel încât să ajungă la toată lumea. Suntem cinci persoane care mâncăm la aceeași masă, trei copii și doi adulți. Gătim pentru prânz și cină mâncare de cartofi, ciorbă“, mărturisește Mirela Dragomir, mama fetei. Cu toate acestea, Florina este unul din elevii cu rezultate bune la școală. Este elevă în clasa a IV-a și are calificativele „bine“ și „foarte bine“. „Dacă este să am preferințe, pot spune că îmi plac foarte mult materiile limba română și matematică“, spune eleva. Dorința școlăriței este să aibă rechizite. „Îmi doresc caiete. Nu am suficiente. Este greu în special la mijlocul anului. Și mai ales la materiile la care scriu pe un singur caiet: cultura civică, geografia și istoria“, spune școlărița. Ghiozdan a primit anul acesta de la o vecină care are copii mari.

Nepregătiți pentru iarnă

Dar nu numai rechizitele sunt o problemă, ci și lipsa hainelor pentru sezonul rece. Fata are o pereche de ghetuțe din anii anteriori, care i-au rămas mici. „Nu mai are ghete. Geacă are de trei ani, dar ghetele i-au rămas mici“, spune mama fetei. Florina mai are însă un frate la școală, pe Claudiu, elev în clasa pregătitoare, pe care îl ajută la teme. Nici el nu este pregătit să facă față sezonului rece. Micuțul este încălțat deocamdată în papuci și cu șosete. De altfel, copiii nu au nici trening pentru orele de educație fizică, dar acesta rămâne pentru ei un ideal. Părinții speră să reușească ca în această iarnă să le asigure hainele potrivite și încălțămintea adecvată pentru perioada de iarnă, strângând bani de la ajutorul social. Dar cheltuielile pentru această perioadă vor crește întrucât anul acesta nu au obținut roade din grădina proprie. „Nu avem nici bulion, nici murături. Nu s-a făcut nimic în grădină ca să avem pentru iarnă, prin urmare trebuie să cumpărăm ca să pregătim mâncarea“, a spus mama școlăriței. Cei care doresc să o ajute pe Florina și pe fratele ei Claudiu, dar și alți 2.000 de elevi din Dolj care nu au rechizite școlare se pot alătura campaniei „Colecta de rechizite“, derulată de organizația World Vision până la 1 noiembrie 2014. Rechizitele se pot dona la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, Teatrul de Păpuşi „Colibri“ și la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS