5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Site destinat persoanelor cu deficienţă de vedere

Mehedinţi: Site destinat persoanelor cu deficienţă de vedere

Preotul nevăzător George Radu Trăilescu (Foto: adevarul.ro)
Preotul nevăzător George Radu Trăilescu (Foto: adevarul.ro)

Cu ocazia Zilei Internaţionale a nevăzătorilor, la sediul Asociaţiei Filantropia Severin din Drobeta Turnu Severin a avut loc ieri lansarea unui site specializat şi a unei biblioteci asistive destinate persoanelor cu deficienţe de vedere.
Site-ul specializat şi biblioteca asistivă destinate persoanelor cu deficienţă de vedere sunt realizate în cadrul proiectului “Ferestre deschise spre comunitate”, finanţat în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 69.724 de euro. Acest proiect este realizat de Asociaţia Filantropia Severin în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi se desfăşoară în perioada 1 mai 2014 – 30 aprilie 2015. La eveniment a fost prezent şi vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Dolj-Mehedinţi, Mitică Tiucşan, care a făcut o scurtă trecere în revistă asupra activităţii Asociaţiei Nevăzătorilor, a colaborării cu Asociaţia Filantropia Severin şi a Zilei bastonului alb. Preotul nevăzător George Radu Trăilescu a arătat că proiectul este mai mult decât binevenit pentru persoanele cu deficienţă de vedere, potrivit adevarul.ro.
„Proiectul se doreşte a fi o veritabilă fereastră a nevăzătorilor spre lumea exterioară. Biblioteca asistivă va avea două nivele: cărţile tipărite în Braille şi cele în format audiobook, care vor fi înregistrate inclusiv de voluntarii care vor lua parte la desfăşurarea proiectului. Prezentăm şi câteva publicaţii care reprezintă o continuitate pentru Centrul informaţional al persoanelor cu deficienţă de vedere, Didim cel Orb. De asemenea, distribuim în Braille Acatistul şi Paraclisul Sfintei Cuvioase Paraschiva şi ultimele trei numere ale revistei Raze de Lumină, care conţine diverse teme culturale, medicale, religioase. Publicaţiile noastre vor ajuta nu numai nevăzătorii din Mehedinţi, ci şi pe cei din întreaga ţară”, a spus  George Radu Trăilescu.
În încheierea evenimentului, câţiva elevi de la Şcoala Generală „Alice Voinescu” au susţinut un scurt program artistic. Site-ul www.fedesc.ro, destinat persoanelor cu deficienţe de vedere conţine o bibliotecă online, catalogul bibliotecii asistive, help-desk pentru consiliere juridică şi socială, lecţii Braille, elemente de ergoterapie, ştiri şi o propunere de voluntariat la distanţă. Biblioteca asistivă conţine cărţi în limbaj Braille, cărţi audio şi cărţi în format document citite cu sinteza vocală. Luna viitoare va fi deschisă şi o unitate de lucru protejată, prima din judeţul Mehedinţi, prin care se va da posibilitatea persoanelor nevăzătoare să lucreze şi să obţină, astfel, un venit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS