16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi polițiști, condamnați pentru șantaj

Doi polițiști, condamnați pentru șantaj

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au condamnat la închisoare doi poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova, un comisar-şef şi un inspector principal, acuzaţi că au dat bani cu camătă şi au ameninţat doi bărbați pentru a obţine de la aceștia dobânzi de 10% pe lună.

Comisarul-şef Petrişor Alexandru, şeful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Craiova, şi inspectorul Mihai Ardelean, subalternul lui Alexandru în cadrul aceluiaşi birou, au intrat în atenţia procurorilor pe 24 februarie 2011, când un bărbat din Craiova a formulat un denunţ împotriva polițiștilor. Bărbatul le-a povestit ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj că, în anul 2008, a împrumutat de la cei doi poliţişti suma de 10.000 de euro, cu o dobândă lunară de 10%, iar până în 2010 a fost nevoit să le plătească peste 30.000 de euro. În baza împrumutului, prin constrângeri şi ameninţări din partea celor doi polițiști, craioveanul a rămas şi fără două microbuze de transport persoane. Denunţătorul s-a mai plâns că, de la începutul anului 2011, cei doi poliţişti au făcut presiuni asupra sa pentru a le plăti dobândă în continuare, ameninţându-l că îl vor lăsa şi fără o casă pe care o avea în procedură de executare silită. De altfel, după cum s-a stabilit ulterior, cei doi poliţişti au şi făcut demersuri pentru a pune mâna pe casa bărbatului. Ofiţerii Anticorupţie craioveni au sesizat procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, care, pe 5 aprilie 2011, cu sprijinul ofiţerilor BCCO Craiova şi DGIPI, au organizat un flagrant în urma căruia cei doi poliţişti au fost prinşi în timp ce primeau 5.000 de lei de la denunţător. Din această sumă, asupra lui Petrişor au fost găsiţi 4.000 de lei, iar la Ardelean suma de 1.000 de lei. În urma anchetei, procurorii DIICOT din Craiova au stabilit că „inculpaţii Alexandru Petrişor şi Ardelean Mihai, profitând de funcţiile deţinute, au exercitat ameninţări şi presiuni asupra a două părţi vătămate, administratori ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate transportul intern de persoane, în scopul determinării acestora să le plătească suma de 30.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui împrumut acordat anterior şi dobânda aferentă, în procent de 6%-10% lunar“.
După încheierea cercetărilor, la sfârșitul lunii noiembrie 2012, cei doi poliţişti au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi şantaj, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova.

Pedepse cu executare la prima instanță

Marți, pe 14 octombrie, la aproape doi ani de la trimiterea în judecată a celor doi polițiști, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova s-au pronunțat. Astfel, atât Petrișor Alexandru, cât și subalternul său, Mihai Ardelean, au fost condamnați la câte un an și jumătate de închisoare cu executare pentru comiterea a câte două infracțiuni de șantaj. În schimb, cei doi inculpați au fost achitați pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
În plus, Petrișor Alexandru a fost obligat de instanță să achite părții vătămate, Nicușor Minea, suma de 16.000 de lei drept daune materiale. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au lăsat nesoluționată acțiunea civilă formulată de cealaltă parte vătămată din dosar, care a decedat în timpul procesului.
Hotărârea Curții de Apel poate fi atacată cu apel atât de inculpați, cât și de procurori, o hotărâre definitivă în acest dosar urmând să fie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit conducerii Secţiei Regionale Transporturi Craiova, cei doi polițiști au fost suspendați din funcții până când instanțele de judecată vor da o hotărâre definitivă în dosarul de corupție în care sunt judecați.

Şantajul

Potrivit vechiului Codului Penal, după care au fost judecați ce doi polițiști, constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă pentru a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la șase luni la cinci ani.
În noul Cod Penal, această infracțiune se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS