22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPățaniile unui întreprinzător în relația cu băncile

Pățaniile unui întreprinzător în relația cu băncile

Liviu Budică a povestit cum a fost ținut de o bancă la ușă,  cu banii de rată în mână, pentru că în incintă era un chef
Liviu Budică a povestit cum a fost ținut de o bancă la ușă,
cu banii de rată în mână, pentru că în incintă era un chef

Un om de afaceri care are 120 de angajați și își plătește la zi dările către stat spune cum a fost tratat de către bănci în existența ca antreprenor: n-a primit credit pentru că directorul unei bănci renumite i-a spus că are „față de interlop“. O altă bancă nu i-ar fi încasat rata scadentă în acea zi pentru că toți funcționarii erau la chef, în frunte cu directorul.

Un producător din Dolj a povestit, în emisiunea „Economia Sudului“, de la alege tv, cum a fost tratat de către bănci, în existența sa ca întreprinzător privat. Liviu Budică, producător de încălțăminte din orașul Segarcea, a cărui poveste ați lecturat-o luna aceasta în paginile GdS, a spus cum o bancă importantă nu i-a dat credit pentru că directorul care se ocupa de împrumuturile pentru firme a considerat că omul de afaceri are „față de interlop“. „Nici măcar nu s-au sinchisit să îmi înapoieze dosarul, ca să merg la altă bancă. Așa am pierdut un proiect din fonduri europene“, a spus Budică.
O altă bancă i-a cerut bani la opt ani după ce își închisese contul. „M-am trezit că m-au chemat să mai plătesc ceva după opt ani în care eu nu am avut nici un fel de operațiune prin contul respectiv“, a mai povestit antreprenorul. Cu aceeași bancă din top trei, omul a mai avut o pățanie: firma sa a fost introdusă în CIP (interdicție bancară) pentru infima sumă de 16 lei, pe care banca a considerat-o ca fiind din diferențe de curs valutar. „Nici nu m-au înștiințat, că le dădeam pe loc 16 lei. Cred că și acum mai figurează firma în CIP, dar cine vede acolo suma și pentru ce anume este poate să-și dea seama de situație“, a precizat Liviu Budică.

A stat la ușa băncii ca să-și plătească o rată

Culmea tupeului „banchieristic“ s-a întâmplat într-o zi în care întreprinzătorul s-a grăbit să ajungă să își achite o rată scadentă în ziua respectivă, dar a fost ținut la ușa băncii, pentru că tot personalul, în frunte cu directorul, erau la un chef în incintă. Budică a explicat că, din cauză că orice operațiune între bănci dura trei zile, în ziua în care i-au intrat banii într-un cont la o altă bancă a avut și scadența la banca cu chermeza, iar el a retras de la bancomat banii cash, ca să poată să-și achite rata scadentă în aceeași zi. Culmea este că producătorul de pantofi se ruga de angajații bănci să îi încaseze banii și mai și era ținut la uşă.
El a mai spus că, în prezent, lucrează cu o singură bancă, mai mică, dar care l-a ajutat la greu, atunci când a avut de plătit o rată de 127.000 de euro, iar statul întârzia să-i vireze banii cuveniți pe un proiect european. Cu sprijin de la acea bancă, omul de afaceri a reușit să treacă un hop uriaș în activitatea sa ca producător local. „Cu o singură bancă lucrez acum și este cea care m-a ajutat la greu. Cei de la acea bancă mi-au spus că au vorbit la București și nu se va întâmpla nimic în următoarele 30 de zile dacă nu plătesc acea rată. Acel sprijin m-a încurajat și am fost surprins plăcut să îl primesc… Să știți, chiar este o problemă cu băncile din România“, a mai declarat Liviu Budică.
Întreaga emisiune „Economia Sudului“ puteți să o urmăriți pe internet, pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro sau pe site-ul televiziunii alege tv, www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS