10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu mai bateți drumul până la CAS pentru adeverința de asigurat

Nu mai bateți drumul până la CAS pentru adeverința de asigurat

Verificarea calităţii de asigurat  se face acum online, direct la furnizorii de servicii medicale
Verificarea calităţii de asigurat se face acum online, direct la furnizorii de servicii medicale

Persoanele care aveau nevoie de adeverință pentru a beneficia de anumite servicii medicale nu mai trebuie să bată drumul până la casa de asigurări de sănătate. Verificarea calităţii de asigurat se face online de către furnizorii de servicii medicale. Însă, unii medici se plâng că acest lucru le ia din timpul de consultații și că sistemul informatic prezintă erori.

Potrivit ordinului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 581/2014, publicat în Monitorul Oficial, pe 19 septembrie, CAS nu mai eliberează adeverințe care să ateste calitatea de asigurat a unei persoane.

În schimb, verificarea calității de asigurat medical se face online în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) de către medici. Dacă medicul verifică și persoana apare neasigurată, deși aceasta este asigurată, persoana în cauză va trebui să meargă la CAS cu documente care să ateste calitatea de asigurat pentru a-și lua adeverința. Automat, la eliberarea adeverinței de către casa de asigurări, calitatea de asigurat va fi validată și în SIUI.
Ordinul menționează faptul că angajații își pot dovedi în continuare această calitate prin adeverință eliberată de angajator. În urma apariției acestui ordin, medicii au posibilitatea să verifice calitatea de asigurat în SIUI și în cazul coasiguraților și a persoanelor care realizează venituri din activități independente.
Modificări apar, în schimb, la termenul de valabilitate al adeverințelor eliberate, iar perioada este stabilită în funcție de asigurat. În cazul copiilor care au până în 18 ani, adeverința de asigurat va fi valabilă până când împlinesc această vârstă. Pentru soțul, soția și părinții aflați în întreținerea unei persoane asigurate, adeverința este valabilă trei luni, și nu un an așa cum era până acum. Pentru șomeri, adeverința va fi valabilă până la închiderea categoriei în luna de raportare, deși până acum valabilitatea documentului a fost de șase luni. În cazul, bolnavilor cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate documentul va fi valabil trei luni de la data emiterii, față de un an, cât era până în prezent. Persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social și beneficiarii de legi speciale (veterani de război, văduve de război, persoane persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revoluționari) vor avea adeverința valabilă până la închiderea categoriei, iar până acum avea valabilitate un an.

Studenții doctoranzi sunt asigurați medical

Altă noutate prevăzută în ordinul CNAS nr. 581/2014 se referă la introducerea unei noi categorii care va dovedi calitatea de asigurat cu ajutorul adeverinței. Este vorba despre studenții doctoranzi care desfășoară activități didactice potrivit contractului de studii de doctorat. De asemenea, ordinul specifică în articolul 12 că asiguratul are obligația să anunțe în termen de 15 zile medicul de familie și casa de asigurări despre modificările datelor de identitate sau despre modificările referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asiguraţi.

Craiovenii sunt mulțumiți de măsurile luate

Craiovenii văd cu ochi buni prevederile acestei ordin, deși unii nu aflaseră despre acestea. Alexandra Maria este de părere că sistemul de sănătate trebuie reformat și că este nevoie de eficientizare. „În general, birocrația ne face să pierdem mult timp în fața ghișeelor. Este un lucru bun că pentru cei care trebuie să ia adeverință de la CAS. Urmează să vedem dacă, într-adevăr, va funcționa“, a spus Alexandra. Și Gabriela crede că decizia CAS este îmbucurătoarte. „Este neplăcut să aștepți câteva ore după o adeverință. Este foarte bine că medicul poate să verifice repede acest lucru. Să sperăm că și medicii mai în vârstă și cei din sate vor putea pune în aplicare acest lucru“.

Unii medici se plâng că sistemul informatic prezintă erori

Dacă pacienții salută inițiativa luată de CNAS, unii medici sunt rezervați. Aceștia spun că acest lucru înseamnă și mai multă birocrație și că sistemul prezintă și erori. „Eu am 15 minute la dispoziție pentru a consulta pacientul. Iar faptul că trebuie să verific calitatea lui de asigurat pe internet înseamnă timp mâncat din consultație. În plus, sistemul informatic prezintă și anumite erori. De exemplu, am avut un pacient de 34 de ani care apare ca asigurat la categoria copil. Mi s-a întâmplat ca un băiat care este plecat în Italia și care nu ar trebui să apară asigurat să îmi apară în continuare așa. Pe de altă parte, eu trebuie de fiecare dată când verific dacă pacientul este sau nu asigurat să și printez ceea ce îmi apare pe internet pentru că la un eventual control, care se poate face peste trei luni sau mai mult, este singura modalitate prin care pot să dovedesc că omul a fost asigurat în acel moment“, a precizat medicul de familie Dalida Mosorescu.
Și medicul de familie Grigoreta Marcu susține că verificarea calității de asigurat în sistemul informatic este o datorie în plu și că sistemul nu este foarte bine pus la punct. „Este cam greu de lucrat în sensul că mi s-a întâmplat ca un asigurat din categoria copil să apară la bătrân și invers. Trebuie să tipărim documentul de fiecare dată pentru eventuale controale“, a spus medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS