6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMușamalizarea unui accident de muncă

Mușamalizarea unui accident de muncă

Un tânăr de 35 de ani, din Drobeta Turnu Severin, a fost victima unui accident de muncă și susține că a fost constrâns de șefi să nu declare adevărul, apoi a fost concediat și firma refuză să-i elibereze actele necesare pensionării pe caz de boală. De doi ani, omul se luptă să-și obțină drepturile, dar poliția și ITM nu au făcut nimic pentru rezolvarea acestui caz.

Problemele lui Mihai Tacotă au început pe 8 mai 2012, când a fost pus de șeful său de garaj, Matei, să schimbe o cutie de viteză la un utilaj. Tânărul i-a solicitat șefului de garaj și inginerului Tiriplică o macara și ajutoare de specialitate, mecanici. Ambii șefi i-au spus să se descurce cum poate, cu un lift (forlift) și cu alți doi colegi șoferi. De teamă să nu-și piardă locul de muncă, omul a acceptat să schimbe cutia de viteză în condiții improprii. Dar de ce i-a fost frică nu a scăpat. În lipsa macaralei cu braț fix, mecanicul a încercat să fixeze piesa cu chingile elastice ale forliftului, dar nu a reșit, așa că s-a hotărât să intre sub mașină, să fixeze cutia cu brațele. Din neglijență, unul dintre șoferi, care ținea cu un levier cutia, a scăpat din mână levierul, greu de aproape 15 kg, iar acesta i-a căzut mecanicului în cap. Ochiul drept, fruntea și capul i-au fost practic strivite. În loc să cheme salvarea, inginerul Tiriplică l-a luat pe muncitorul accidentat și l-a dus la spital cu mașina personală. La poarta spitalului, i-a făcut morală omului aproape 30 de minute, ca să-l convingă să nu declare că s-a lovit la serviciu.

Accidentul a fost anunţat de tatăl victimei

De frică și de durere, mecanicul s-a conformat și a declarat că și-a dat cu ciocanul în cap acasă! Mehedințeanul a fost internat de urgență la Spitalul Județean Drobeta Turnu Severin, unde a primit îngrijiri, iar apoi a fost dus la o clinică de specialitate din Timișoara, dar doctorii nu au mai putut să-l ajute cu nimic. Ca urmare, Institutul Național de Expertiză Medicală București i-a eliberat decizia de incapacitate în muncă nr. 409/4.03 2013. În timpul tratamentelor, tatăl mecanicului a depus plângeri și a declarat accidentul de muncă. Cu toate că poliția, ITM-ul, CAS-ul și Parchetul au luat la cunoștință despre accidentul de muncă, fiind eliberate, inițial, și acte doveditoare, ancheta bate pasul pe loc, ba mai mult, au început a fi anulate și modificate actele medicale, iar poliția și procurorii nu l-au mai chemat pe accidentat la nici o audiere.
În clipa de față, acest tânăr nu mai are nici o șansă la o viață normală și nici nu are din ce trăi, conducerea firmei unde lucra fiind împotriva pensionării acestuia pe caz de boală.
„Așa cum ne-au refuzat acum, așa refuză de aproape doi ani să vorbească cu mine și să mă ajute. Societatea unde lucram nu m-a despăgubit cu nimic și nici nu m-a ajutat, ba mai mult, mi-a oprit din banii ce mi se cuveneau pentru concediul medical, aproximativ 676 de lei. Ulterior mi-au fost încetate raporturile contractuale de muncă, cu motivarea că sunt inapt fizic și psihic, dar refuză să-mi elibereze acte pentru pensionare pe caz de boală, ba mai mult, au intervenit la policlinica Sănătatea, cea care-mi eliberase acte pentru dosarul de pensionare, iar cei de acolo mi-au anulat primul act constatator cu verdictul bolii și au scris altul, cu alte diagnostice, dar eu îl am pe primul, pe care l-am și legalizat, pentru că mă așteptam să întâmpin greutăți. Greutăți întâmpin și la Parchet, poliție, ITM, unde niciodată nu mă primește nimeni, de doi ani mi se dă același răspuns: “Reveniți, cei ce se ocupă de caz sunt plecați!““, a declarat Mihai Tacotă.

Ziariștii au sensibilizat autoritățile?

Autoritățile și-au adus aminte de dosar după ce presa a început să se intereseze de cazul lui Mihai Tacotă. Așa se face că cei de la ITM au confirmat faptul că pe 8 mai 2012 a fost înregistrat un accident de muncă, dar dosarul de cercetare este în derulare, urmând să se aplice sancțiuni în conformitate cu prevederile legale! (foto adresă ITM). Ca prin minune, și societatea unde era angajat Tacotă recunoaște, într-o adresă trimisă policlinicii Sănătatea, că omul a fost implicat în garajul lor într-un accident de muncă! (foto adresă firmă către Sănătatea) Chiar și de la spital a fost eliberată o adresă prin care cele sesizate de Tacotă se confirmă. (foto bilet ieșire din spital) Însă nimeni nu ne explică de ce de doi ani ancheta bate pasul pe loc. Singurul care a promis că se va ocupa de acest caz este inspectorul-șef de la ITM, Nicea Mergeani: „Vă promit că mă interesez de acest dosar din 23.05.2012 al domnului Tacotă și vă voi informa cu privire la stadiul anchetei și al măsurilor!“, a declarat telefonic directorul ITM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS