11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBrâncuşi, Transalpina şi mănăstirile au adus „Mărul de Aur“ în Gorj

Brâncuşi, Transalpina şi mănăstirile au adus „Mărul de Aur“ în Gorj

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, prezintă premiul primit împreună cu preşedintele  CJ Gorj, Ion Călinoiu (dreapta)
Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, prezintă premiul primit împreună cu preşedintele
CJ Gorj, Ion Călinoiu (dreapta)

Autorităţile judeţului Gorj şi din Târgu Jiu au primit ieri „Mărul de Aur“ echivalentul Oscarului în turism. Distincţia a fost acordată de preşedintele Comisiei FIJET, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, bulgarul Plamen Starev. Evenimentul a fost precedat de comemorarea luptelor de la Podul Jiu, fiind evocată amintirea datei de 14 octombrie 1916. Atunci mii de locutori ai oraşului de pe Jiu au ieşit să îşi apere oraşul. Manifestările au continuat la Sala Maură a Prefecturii Gorj, unde au fost invitaţi reprezentanţii FIJET, primari, la prezidiu fiind şi ministrul turismului şi IMM-urilor, Florin Jianu, precum şi Florin Cârciumaru, primarul oraşului Târgu Jiu, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, sau prefectul de Gorj, Alin Văcaru. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că primirea distincţiei s-a bazat şi pe eforturile autorităţilor din Târgu Jiu, Runcu, Bumbeşti-Jiu, Tismana sau Polovragi. De asemenea, Ion Călinoiu a anunţat că anul viitor va fi organizată în premieră o conferinţă internaţională pentru dezvoltarea turismului în Gorj.

Brâncuşi, Transalpina şi mănăstirile din nord

Preşedintele Comisiei de decernare a premiului „Mărul de Aur“, din cadrul FIJET, le-a explicat celor prezenţi motivele pentru care Gorjul şi oraşul Târgu Jiu au primit distincţia respectivă. „Pentru noi, cei de la FIJET, Gorjul şi oraşul Târgu Jiu sunt o destinaţie specială şi unică. În primul rând, pentru că aici se află un ansamblu sculptural unic în lume – vorbim de operele lui Constantin Brâncuşi, în al doilea rând vorbim de mănăstirile din nordul judeţului, de la Crasna, Polovragi, Tismana şi Lainici şi, nu în ultimul rând, de Transalpina, cea mai înaltă şosea din România. Apoi mai este vorba de atmosfera unică a tuturor zonelor pe care le-am vizitat. Există foarte mulţi aplicanţi pentru acest premiu. Au primit anul acesta oraşe cunoscute în lume, precum Dubrovnic din Croaţia sau Sharm el Sheikh din Egipt, cea mai vizitată peşteră din Europa şi care se află în Slovenia. Gorjul şi Târgu Jiu fac parte din această companie. Am decis să acordăm «Mărul de Aur» pentru Gorj şi Târgu Jiu“, a declarat Plamen Starev, preşedintele Comisiei de decernare a „Mărului de Aur“. Potrivit reprezentanţilor FIJET, anul viitor în cursa pentru primirea distincţiei «Mărul de Aur», va intra şi oraşul Moscova.

Zi cu însemnătate istorică

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a precizat că „Mărul de Aur“ reprezintă certificatul de naştere pentru turismul din oraşul lui Brâncuşi. „Este o zi istorică și primim un trofeu de o maximă importanță, este Oscarul Turismului. În această zonă, pe 14 octombrie 1916, cetățenii municipiului au ieșit să își apere orașul, astăzi noi marcăm alt moment istoric și semnăm certificatul de naștere al viitorului oraș turistic Târgu Jiu. Este un vis care devine realitate pas cu pas. De când am venit primar în 2000, mi-am propus să facem ceva în acest sens, pentru ca orașul Târgu Jiu să devină un oraș turistic. Am colaborat unii cu alții. Zona noastră va deveni turistică! Le mulțumim celor de la FIJET și Laurei Dragu, căci ne-a ajutat enorm să deschidem drumul către turismul adevărat! Nu vă vom dezamăgi și peste ani și ani veți fi foarte mulțumiți de acordarea acestui trofeu. Este un mare pas făcut în lumea bună a turismului prin acest trofeu!“, a spus Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu. La rândul său, ministrul turismului, Florin Jianu, a declarat că nu puţine zone reuşesc să obţină un astfel de premiu: „Trebuie să fim demni de ceea ce ne-au lăsat înaintașii și să lăsăm în urma noastră niște lucruri frumoase, le lăsăm copiilor noștri. <<Mărul de Aur>> este un Oscar în turism! Felicitări“.

Ansamblul „Brâncuşi“, în procent de 90% în Patrimoniul UNESCO

La rândul său, ministrul Florin Jianu le-a transmis celor prezenţi o informaţie în premieră referitoare la acceptarea Ansamblului „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Potrivit oficialului guvernamental, în proporţie de 90% operele brâncuşiene vor fi primite sub tutela forului amintit. „Am făcut o promisiune, că voi monitoriza procesul care vizează acceptarea operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu în Patrimoniul UNESCO şi pot să vă spun că am primit informaţia că rezultatul procesului de admitere va fi pozitiv. Operele de la Târgu Jiu vor intra pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Răspunsul oficial la dosarul depus de România la Comisia UNESCO va fi făcut public la jumătatea anului viitor. Toate lucrurile derulate până acum arată că Ansamblul va fi inclus în patrimoniul UNESCO“, a declarat ministrul turismului.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, un raport preliminar asupra acceptării operelor brâncuşiene pe Lista UNESCO va fi primit în luna martie 2015. „Toată documentaţia se află la sediul UNESCO. Noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile pe care le-am avut. Vom avea un raport preliminar de la UNESCO în luna martie şi răspunsul final în iunie. În raportul preliminar ni se vor face recomandări cu ce vom avea de făcut după ce Ansamblul va fi acceptat în Patrimoniul Mondial al UNESCO. De altfel, noi vom invita în juriul pentru concursul de idei pentru modernizarea «Căii Eroilor» un reprezentant al UNESCO“, a declarat Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS