15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPorți culturale deschise pentru liceenii craioveni

Porți culturale deschise pentru liceenii craioveni

Liceenii craioveni intere­sați de modul în care pot deveni oameni de succes au participat ieri la prima conferinţă practică pentru tineri BookLand Evolution. Importanţa culturii generale dobândite prin lectură a fost principalul mesaj transmis elevilor. Patru oameni de succes le-au împărtășit adolescenților principiile după care ei se ghidează.

Puterea exemplului este cea mai bună cale prin care îl poți face pe celălalt să reacționeze și să își dorească mai mult. Conferinţele practice pentru tineri BookLand Evolution, care se vor desfășura în intervalul 13 – 17 octombrie, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, urmăresc să aducă în fața liceenilor exemplele de reușită de care au nevoie. Ieri, Sala acad. Dinu C. Giurescu a fost plină de elevi cărora le-au vorbit din experiență patru profesioniști: Oana Cătănoiu (realizator/producător TV, nutriționist, trainer), Ștefan Voinea (director general Media Sud), Vlad Drăgulescu (manager Filarmonica „Oltenia“), Bogdan Panait (artist fotograf).
Cei patru oameni de succes le-au dat elevilor exemple din viață, care pe ei i-au ajutat să ajungă unde sunt. Oana Cătănoiu le-a vorbit liceenilor despre faptul că lectura îți oferă posibilitatea de a vedea dincolo de lumea ta: „Cititul ne ajută să gândim. Acum există posibilitatea să citiți și on-line. Important este să citiți cărțile potrivite pentru vârsta voastră. Dacă nu citești, rămâi închis în lumea ta și nu te poți dezvolta“.

„Încercați să faceți lumea puțin mai bună, fiți curioși, înconjurați-vă de oameni pozitivi“

Ștefan Voinea, director general Media Sud, le-a vorbit liceenilor despre cât de importante sunt principiile după care ne ghidăm în viață. Le-a prezentat comparații între diferite mentalități și le-a arătat cât de important este să iubești viața. „Încercați să faceți lumea puțin mai bună, fiți curioși, înconjurați-vă de oameni pozitivi și nu renunțați să mergeți mai departe orice s-ar întâmpla“, i-a sfătuit Ștefan Voinea pe elevi.
Adolescenților li s-a vorbit și despre importanța limbilor străine în dezvoltarea lor profesională. Pentru că, în general, tinerii aud peste tot că România este țara de la periferia Europei, Ștefan Voinea a încercat să le arate elevilor că sunt țări în care lucrurile stau și mai rău. „O ducem bine în România. Trebuie să știți că sunt țări, precum Nepalul, unde oamenii o duc mult mai rău. Acolo, lumea este nevoită să meargă cu mască pe față pentru că poluarea este foarte ridicată. În Egipt, copiii se joacă în gunoi și nu mulți au posibilitatea să fie îndrumați către direcția cea bună“.

„Pasiunea, dublată de muncă și talent, poate deveni ceva mai mult“

Fotograful Bogdan Panait a vorbit despre cât de important este să îți descoperi pasiunea și cum poți să o transformi într-o meserie. Acesta le-a explicat liceenilor că adolescența este perioada în care pot acumula cele mai multe cunoștințe: „Tot ceea ce acumulați în această perioadă poate fi o punte de plecare pentru viitor. Pasiunea, dublată de muncă și talent, poate deveni ceva mai mult. Poți să ai talent, dar dacă nu este dublat de muncă și cultură, nu îți va aduce mari satisfacții“.
Conferinţele practice pentru tineri BookLand Evolution vor avea loc între orele 15.00 – 17.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS