17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost taximetrist, judecat pentru uciderea unui pieton

Fost taximetrist, judecat pentru uciderea unui pieton

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui fost taximetrist, acuzat că, în aprilie 2010, a lovit și ucis o persoană care traversa strada pe trecerea de pietoni. Inculpatul nu este la primul dosar penal și a fost eliberat condiționat din pușcărie în noiembrie 2012.

În după-amiaza zilei de 13 aprilie 2010, polițiștii de la rutieră erau anunțați că pe bulevardul Carol I din municipiul Craiova a avut loc un accident mortal, victimă fiind un pieton. Oamenii legii au stabilit atunci că Daniel Cocendău, de 44 de ani, din localitatea Gângiova, în timp ce conducea în regim de taxi un Cielo cu numărul de înmatriculare DJ-50-DRM, dinspre centru către gară, la trecerea de pietoni de la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Feldioara l-a lovit şi accidentat pe Iordache Popa, de 63 de ani, din Craiova. La faţa locului a fost chemată o ambulanţă, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa bărbatului, care a murit pe loc în urma impactului violent. Încă de la început, taximetristul a susţinut că nu este vina lui pentru producerea accidentului, pentru că pietonul nu era pe zebră în momentul impactului, însă măsurătorile efectuate de poliţişti şi declaraţiile martorilor au indicat contrariul.
Ulterior, cazul a fost preluat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, Cocendău fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Cercetările în acest dosar au durat „doar“ patru ani și jumătate, dosarul în care inculpatul a fost trimis în judecată (36868/215/2014) fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova abia săptămâna trecută, pe 8 octombrie. Oamenii legii spun că cercetările au durat mult din cauza faptului că au fost efectuate două expertize tehnice în acest dosar.
În prima, care a fost făcută la Biroul de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Dolj, expertul tehnic a stabilit că, în momentul accidentului, viteza mașinii conduse de Cocendău era de aproximativ 46 km/oră, impactul a avut loc pe trecerea de pietoni, iar „accidentul s-a produs pe fondul neatenției la volan a conducătorului auto și a necordării priorității de trecere pietonului angajat regulamentar în traversarea străzii“. Cocendău nu a fost de acord cu concluziile expertului, așa că, în iulie 2012, a cerut efectuarea unei noi expertize, care a fost făcută la Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Bucureşti. De data aceasta, experții au stabilit că viteza taxiului condus de Cocendău a fost de 54 km/oră în momentul impactului, iar vina pentru producerea accidentului i-a aparținut inculpatului. După încheierea ultimei expertize, procurorul care a instrumentat dosarul a hotărât să-l trimită în judecată pe Daniel Cocendău pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

Inculpat cu antecedente

În ediția din 11 aprilie 2011, GdS spunea „Povestea taximetristului penal“, mai exact a lui Daniel Cocendău, care pe atunci era cercetat pentru uciderea craioveanului Iordache Popa și judecat pentru furt calificat.
Daniel Cocendău a făcut „cunoştinţă“ cu oamenii legii încă din anul 2004, când a fost trimis în judecată pentru o înşelăciune comisă în 2002. Bărbatul a sunat o femeie, pe Daciana Simona Sos, care dăduse un anunţ la mica publicitate, s-a prezentat ca fiind Cristi Cîrstea şi i-a propus să-i îngrijească tatăl în schimbul cedării apartamentului acestuia. Femeia s-a întâlnit cu Cîrstea, iar acesta a dus-o în apartamentul „tatălui“ său, i-a arătat un bătrân care dormea într-un pat, după care au trecut la discuţii. După ce a aflat că femeia care voia să-l îngrijească pe bătrân are la CEC aproape 20.000 de lei, Cîrstea a rugat-o să-i dea 4.300 de lei pentru scurt timp, pentru a achita un comision pentru o sumă mare de bani pe care urma să o primească. Femeia a acceptat, iar, după câteva zile, Simona Sos a retras de la CEC 4.500 de lei, pe care i-a împrumutat lui Cîrstea care… dus a fost. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, de fapt, Cîrstea era Daniel Cocendău, apartamentul în care o dusese pe femeie era închiriat, iar „tatăl“ acestuia era… un boschetar luat de pe stradă. În 2004, Cocendău a fost trimis în judecată, iar în 2006 a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Cocendău a stat aproape doi ani în închisoare, pentru că pe 21 ianuarie 2008 a fost eliberat condiționat printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova. După ce a fost eliberat din penitenciar, Cocendău a rămas cu un rest de pedeapsă de 1.006 zile.
Ulterior, același Cocendău a lucrat ca taximetrist la mai mulți operatori din Craiova, iar pe 13 aprilie 2010 l-a ucis pe Iordache Popa.
La nici două săptămâni după producerea accidentului, Cocendău a încălcat din nou legea, fiind acuzat de furt calificat. Pe 25 aprilie 2010, poliţiştii au fost sesizaţi de Elena Buşoi despre faptul că, între 22 şi 25 aprilie, cineva a pătruns în apartamentul în care locuia şi i-a sustras mai multe bunuri. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că autorul furtului a fost recidivistul Daniel Cocendău, care stătea cu chirie într-o cameră din apartamentul respectiv. Cocendău a fost arestat preventiv, iar în august 2010 a fost trimis în judecată, iar în mai 2011 a fost condamnat definitiv la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare, pedeapsă ce a inclus şi cele 1.006 zile rămase din pedeapsa anterioară. Pe 2 noiembrie 2012, Daniel Cocendău a fost eliberat din nou condiționat din pușcărie, de data aceasta printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.

Uciderea din culpă

Potrivit Codului penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani. Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani. Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS