17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExistă vin contrafăcut pe piață. Cum aflăm care este cel falsificat

Există vin contrafăcut pe piață. Cum aflăm care este cel falsificat

Vinul falsificat este ușor de depistat. Din păcate, unii află abia după ce desfac sticla  că au fost înșelați
Vinul falsificat este ușor de depistat. Din păcate, unii află abia după ce desfac sticla
că au fost înșelați

Eticheta poate să nu dea de bănuit, dar prețul exagerat de mic al unei sticle de vin poate să vă atragă atenția că acea băutură este falsificată. Puțini știu însă că astfel de vinuri contrafăcute au fost descoperite chiar și în supermarketuri. Substanțele folosite pentru a crea vinuri noi sunt nocive pentru organism, spun specialiștii.

În timp ce în Dolj crește numărul producătorilor din vin care cultivă viță-de-vie și au costuri importante pentru a produce vinuri curate, adevărate, există alții care falsifică sau comercializează pe teritoriul județului vinuri contrafăcute pe care le vând la prețuri derizorii, pentru că nu au costuri mari pentru procurarea sau producerea lor.

Un dosar penal pentru astfel de abateri

Amenda aplicată celor care vând vinuri contrafăcute pornește de la 40.000 de lei și poate ajunge și la 100.000 de lei dacă acel comerciant practică, în mod repetat, vânzarea de produse contrafăcute de vinificație. O astfel de amendă ar trebui să fie descurajantă, dar există firme care au repetat vânzarea de vinuri contrafăcute chiar și după ce a primit amenzi. Un comerciant care a fost descoperit de mai multe ori că vindea vin contrafăcut s-a ales cu dosar penal.
„De la începutul anului și până acum au fost descoperiți în Dolj șase comercianți care vindeau vinuri contrafăcute pe piață. Ei au fost amendați cu suma totală de 246.000 de lei. O persoană s-a ales cu dosar penal pentru că a încălcat legea de mai multe ori, comercializând în repetate rânduri vinuri contrafăcute. Unele persoane au și contestat procesele-verbale în instanță. Este dreptul dânșilor să conteste. Noi ne menținem procesele-verbale. Vinul confiscat merge la analize în laboratoare specializate. Foarte puțini dintre cei care au contestat în instanță au avut câștig de cauză. Cam peste tot se găsesc vinurile contrafăcute. Inspectorii noștri verifică peste tot: și în târgurile mari, și în magazinele de cartier, și în marile lanțuri de magazine pe care le știți“, a declarat Delia Filimon, director al Direcției pentru Agricultură Dolj. Ea nu a putut să spună ce cantitate de vin s-a confiscat în tot anul, dar a precizat că sute de sticle de vin contrafăcut, respectiv cantități importante au fost retrase de pe piață în perioada sărbătorilor pascale, când comercianții se așteptau ca oamenii să cumpere mai mult vin decât de obicei. De altfel, vin falsificat s-a descoperit în Dolj pe tot parcursul anului. Cantitățile confiscate de Direcția Agricolă ajung la distilerii, pentru a se fabrica oțet, a precizat Delia Filimon.

Cum ajunge la supermarket vinul falsificat

Deși există mulți producători de vin în Dolj, Direcția Agricolă nu a descoperit că astfel de producători ar produce și vinuri false. Reprezentanții Direcției Agricole Dolj susțin că, în ultima perioadă, cantități importante de vin falsificat au intrat în țară de la bulgari, unele cantități fiind importate de către un distribuitor local, care a fost și amendat. Băuturile frumos ambalate și etichetate, de multe ori puse chiar în sticlă și nu în pet, ajung pe rafturile magazilor de cartier sau chiar în supermarketuri, unde se vând sub denumirea de vin, deși procedeul fabricării lor nu are nimic în comun cu cel al vinului.
Dar rămâne un mister cum intră în țară astfel de băuturi falsificate. În plus, inspecția de specialitate este compusă din doi inspectori care verifică tot județul, inspectori care activează în cadrul Direcției Agricole Dolj. Ei pot să verifice de la comerciant la distribuitor și până la producător.

Băuturi făcute din substanțe nocive pentru organism

Pe piață se vorbește de vin din paie, vin din diverse pastile. Delia Filimon spune că astfel de vinuri „sunt făcute din orice, dar numai din struguri nu. Sunt produse din diverse substanțe chimice, nocive pentru organismul uman“.
De multe ori, vinurile falsificate sunt făcute din tot felul de substanțe și coloranți, iar alteori sunt îndoite cu apă sau cu alcool. „Sunt și substanțe nocive pentru organism care se introduc în astfel de vinuri, cum ar fi coloranții sintetici. Am avut anumiți falsificatori de vinuri care au întrebuințat coloranți ce se folosesc la colorarea țesuturilor, arome sintetice, un adaos în exces de acid citric. (…) Practica, experiența a demonstrat că aceste vinuri aveau probleme, fie legate de componența fizico-chimică, fie aveau adaos de apă sau de alcool de origine neviticolă“, a precizat și Ion Gavrilescu, consilier superior în cadrul Inspecției de Stat Viti-Vinicole din cadrul Direcției Agricole Dolj și purtător de cuvânt al instituției.

Cum poate fi observat vinul contrafăcut

Un vin făcut din struguri, care necesită foarte multe costuri pentru a fi realizat în siguranță, nu are cum să coste trei-cinci lei pe sticlă. Specialiștii mai spun că o persoană neavizată, care nu își dă seama după etichetă dacă vinul este sau nu contrafăcut, poate să se uite cu atenție în sticlă. Dar cum poate o persoană să observe dacă un vin este contrafăcut fără să deschidă sticla? „O persoană poate să ajungă acasă și constată că ceea ce scrie pe sticlă sau pe pet nu corespunde cu ceea ce ar fi dorit să consume. În primul rând, înainte de a ajunge să cumpere sticla trebuie să vadă cum arată produsul. El trebuie să fie limpede. Dacă este opalescent sau prezintă depuneri, atunci nu este bun. Dacă persoana respectivă are spirit civic, atunci trebuie să-l înștiințeze pe comerciant sau să anunțe Inspecția de Stat Viti-Vinicolă din cadrul Direcției Agricole.
Mai este alt reper: prețul. E clar că un vin foarte ieftin are ceva în neregulă“, a mai spus Ion Gavrilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS