24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTurn nou de control, inaugurat la Aeroportul Craiova

Turn nou de control, inaugurat la Aeroportul Craiova

Eveniment important la Aeroportul Craiova. Turnul de control dotat de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost inaugurat oficial vineri, în prezența autorităților și specialiștilor în domeniu. În premieră, directorul general al ROMATSA, Ion-Aurel Stanciu, a anunțat că investițiile în Aeroportul din Bănie vor continua cu schimbarea echipamentelor de siguranța navigației și cu cele de aducere la aterizare în condiții meteo grele.

Noul turn de control al Aeroportului Craiova, ridicat de Consiliul Județean (CJ) Dolj și dotat complet de ROMATSA, a fost inaugurat vineri în prezența oficialităților. Noul turn are echipamente la standarde europene și este dotat, printre altele, cu lift și instalație de climatizare, investiția ROMATSA depășind 200.000 de euro. „Este o bucurie pentru noi să fim alături de CJ Dolj pentru a inaugura noul turn de control al Aeroportului Craiova, eveniment în premieră națională după aproape 40 de ani. (…) În anul 2013, prin grija CJ Dolj, a fost ridicată clădirea noului turn de control, având destinații atât pentru activitatea operațională, cât și pentru cea administrativă. În anul 2013, ROMATSA a efectuat lucrări de amenajări a spațiilor din clădirea noului turn de control și a amplasat echipamente specifice în valoare de aproximativ 214.000 de euro“, a explicat directorul ROMATSA.

ROMATSA: „Avem de gând să continuăm modernizarea“

Acesta a precizat că investițiile în Aeroportul Craiova nu se vor încheia. „Vreau să vă spun, în premieră, că n-o să ne oprim aici. Avem de gând să continuăm modernizarea și în viitorul apropiat și – vă spun concret -, împreună cu echipa mea, am analizat și trebuie să schimbăm anumite utilaje și echipamente: cele pentru siguranța navigației și aparatura de aducere la aterizare în condiții meteo grele, în așa fel încât să îi creștem categoria și să putem scădea parametri de venire la aterizare: plafon, distanță, vizibilitate“, a precizat Stanciu.
Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, s-a bucurat la auzul acestor vești și și-a amintit parcursul aeroportului de încă acum câțiva ani buni. „Mă bucură vestea bună pe care ne-ați dat-o cu ILS-ul (aparatura de aducere la aterizare în condiții meteo grele – n.r.). Îmi amintesc că directorul aeroportului, Mircea Dumitru, a umblat cu echipa sa, cu camioane, pe la Cluj, să ia ce nu mai era bun de acolo, așa cum a luat ce nu era bun pe Aeroportul «Kogălniceanu». Am pornit din nimic și am ajuns undeva unde într-adevăr se petrece ceva. Este o mare bucurie să vezi în cursul unei zile parcarea plină de mașini, să vezi toate sălile pline cu oameni care vin, care pleacă. E un mare bazin și din România, și de peste Dunăre. Vă mulțumesc tuturor celor care ne-ați dat o mână de ajutor de-a lungul timpului“, a spus Prioteasa.

Aeroportul Craiova, 3.410 mișcări de aeronave în 2014

Nu în ultimul rând, șeful DSNA Craiova, Karl Iordache, cel care se ocupă de activitatea turnului de control, a spus că transferul din vechiul turn s-a făcut fără întreruperea activității. „Am reușit o performanță lăudabilă: am făcut transferul în noua clădire sub trafic. Nu am avut întreruperi în activitate dictate de nevoile de construcție. Suntem extrem de mulțumiți de realizările făcute în ceea ce privește echiparea turnului și a modului în care arată acum. Pot să vă asigur că întreg colectivul de control de trafic și personalul de suport își îndeplinește datoria cum se cuvine“, a încheiat Iordache. La evenimentul de vineri au mai fost prezenți și prefectul județului Dolj, Sorin Răducan, dar și directorul Autorității Aeronautice Civile Române, Armand Petrescu.
Conform directorului Romatsa, Aeroportul Craiova a înregistrat, în primele nouă luni ale lui 2014, 3.410 mișcări de aeronave, cu 85% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2013.

Pasagerul norocos își schimbă numărul

Directorul aeroportului, Mircea Dumitru, a explicat, în cadrul evenimentului de vineri, că, în urma discuțiilor cu compania Wizz Air, aceasta va premia pasagerul cu numărul 150.000 de la începtul operării sale pe Craiova. „Pasagerul cu numărul 100.000 al aeroportului va fi săptămâna viitoare. De comun acord cu partenerii de la Wizz Air am stabilit ca în luna noiembrie să facem sărbătorirea pasagerului cu numărul 150.000 al companiei de la începutul operării, adică din octombrie anul trecut“, a spus Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS