8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLansări de cărţi la Festivalul “Transilvania” Cluj 2014: „Marin Sorescu - în lumea latină” şi “Strigături peste ocean de la Washington la Craiova - Dialoguri despre literatură şi artă”, de Ion Jianu

Lansări de cărţi la Festivalul “Transilvania” Cluj 2014: „Marin Sorescu – în lumea latină” şi “Strigături peste ocean de la Washington la Craiova – Dialoguri despre literatură şi artă”, de Ion Jianu

 

De la stânga la dreapta: Valentin Ajder (editor Eikon), Anca Focşeneanu, Nobumitsu Takamatsu (ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în România), Ion Jianu
De la stânga la dreapta: Valentin Ajder (editor Eikon), Anca Focşeneanu, Nobumitsu Takamatsu (ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în România), Ion Jianu

Astăzi, în penultima zi a ediţiei a doua a Festivalului Internaţional de Carte “Transilvania”, desfăşurat la Cluj între 7-12 octombrie, s-au lansat 2 cărţi apărute recent la editura Eikon din Cluj: „Marin Sorescu – în lumea latină. Jurnal VIII” şi “Strigături peste ocean de la Washington la Craiova- Dialoguri despre literatură şi artă” de Ion Jianu .

Evenimentul lansărilor de astăzi, din Piaţa Unirii din Cluj Napoca – locul desfăşurării tuturor manifestărilor ediţiei din acest an a Festivalului de carte „Transilvania” – a fost moderat de Valentin Ajder, editor şi director fondator al Editurii Eikon, alături de Vasile George Dâncu.

Valentin Ajder a spus că volumul lui Ion Jianu a fost ales de editură, printre altele, şi de notorietatea celor intervievaţi de autor. Ion Jianu, în cuvântul său, a menţionat că majoritatea dialogurilor din această carte a fost publicată în cotidianul Gazeta de Sud, în ultimii doi ani.

Cartea “Strigături peste ocean de la Washington la Craiova”, de Ion Jianu este prefaţată de istoricul şi scriitorul Adrian Cioroianu.

După acest eveniment editorial, a urmat lansarea cărţii „Marin Sorescu – în lumea latină. Jurnal VIII”, volum apărut la Eikon în 2014, ediţie îngrijită de George Sorescu, fratele marelui Marin Sorescu. Din motive de sănătate, eruditul profesor universitar dr. George Sorescu (care a împlinit, pe 23 septembrie, 87 de ani) nu a putut participa la lansare. Cuvântul domniei sale a fost citit de Ion Jianu, cel care a fost desemnat de George Sorescu pentru acest moment.

O paranteză: editura Eikon Cluj va publica în această toamnă o lucrare inedită, în premieră – poemele tatălui lui Marin Sorescu, Ştefan I. Sorescu: „Poezii. Versuri de pe front”, un volum în îngrijirea lui George Sorescu.

La începutul manifestării de astăzi, a fost lansat un alt volum apărut la Editura Eikon, „Civilizaţia japoneză de la origini până în epoca clasică”, de Anca Focşeneanu.

Invitaţi la cele trei lansări au fost: Anca Focşeneanu şi Ion Jianu. A particpat şi Nobumitsu Takamatsu, ataşatul cultural al Ambasadei Japoniei în România.

 

Ion Jianu, la al noulea volum publicat

 scan0002

Colegul nostru de la Gazeta de Sud, ziaristul Ion Jianu, se află la a noua apariţie publicistică. În 2002 a debutat la Editura Scrisul Românesc cu volumul Interviuri pentru eternitate, prefaţat de Fănuş Neagu. Este autorul unor remarcabile convorbiri cu personalităţi culturale, sportive şi politice. Printre altele, a publicat cinci cărţi despre legendara echipă de fotbal Universitatea Craiova.

În 2005, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, Gianni Merlo, i-a acordat lui Ion Jianu “Diploma pentru contribuţia adusă la dezvoltarea presei sportive naţionale şi internaţionale”.

Ion Jianu are în prezent în pregătire un volum inedit intitulat: „Premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: MARIN SORESCU – Convorbiri cu şi despre Marin Sorescu”. Cuvântul înainte aparţine academicianului Eugen Simion, iar postfaţă este semnată de George Sorescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS