6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArmata americană preia azi oficial comanda bazei de la Deveselu

Armata americană preia azi oficial comanda bazei de la Deveselu

Armata americană preia oficial, vineri, într-un eveniment istoric, comanda bazei militare de la Deveselu, care conţine sistemul de apărare antirachetă, anunţă publicaţia de specialitate Stars and Stripes. Baza de la Deveselu este prima care va conţine sistemul Aegis Ashore, o variantă mai sofisticată a sistemului de detectare radar instalat pe navele de război americane din 2004.

Baza va deveni operaţională până la sfârşitul anului 2015. Aici se vor afla câteva sute de militari americani, civili şi angajaţi. Cea de-a două bază, din Polonia, este programată să devină operaţională până în 2018. Căpitanul William Garren va deveni primul comandant în baza de la Deveselu.
Baza din România va găzdui radarul Aegis SPY-1 şi va conţine 24 de interceptori Standard Missile-3. O construcţie de patru etaje similară cu cele de pe navele de război va fi mutată în baza de la Deveselu de pe coasta de est a SUA, ca parte a construcţiei.
Americanii au realizat primul test al sistemului Aegis Ashore pe 21 mai, în Hawaii. Comandantul marinei din regiunile Europa, Africa, Asia de Est, amiralul Jack Scorby, scrie într-o postare pe blog că va lua parte la ceremonia de vineri, pe care o numeşte „unică“ şi „istorică“. „Este o bază istorică, având în vedere că ultima bază năvală a fost înfiinţată acum aproape 30 de ani în Washington“, scrie el.
„Instalarea aici, în Deveselu, demonstrează importanța trimiterii de forţe americane în Europa, pentru a putea să ne sprijinim şi să ne apărăm rapid aliaţii“, mai spune amiralul.

O firmă românească, printre constructorii bazei Deveselu

Guvernul SUA a atribuit un contract în valoare de 33,6 milioane de dolari firmei turceşti Zafer Taahhut Insaat ve Ticaret A.S. pentru lucrări de construcţie la baza Deveselu, potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
Contractul atribuit de Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa are ca obiectiv construirea unei clădiri cu două etaje în care vor fi amenajate mai multe încăperi şi o cantină, un depozit, o unitate medicală, un punct de control la intrarea în bază şi alte facilităţi, citează Mediafax. Totodată, vor fi construite mai multe drumuri asfaltate şi parcări.
Firma câştigătoare va efectua lucrări de instalaţii electrice, apă şi canalizare, va realiza sistemul de protecţie împotriva incendiilor şi cel de alarmă, precum şi sistemul de telecomunicaţii şi de gestionare a informaţiilor.
Acesta este cel de-al patrulea contract atribuit de Guvernul SUA în cadrul lucrărilor de la Deveselu.
Primul contract în valoare de 3,3 milioane de dolari a fost atribuit în decembrie 2012 firmei româneşti SC Glacial PROD SRL, din Ilfov, pentru construirea facilităţilor provizorii. În martie 2013, firma americană Exelis Systems Corporation a câştigat un contract pe o durată de 31 de luni, în valoare de 5,7 milioane de dolari, pentru servicii de mentenanţă şi utilităţi. Cel mai mare contract, de 134 de milioane de dolari, a fost adjudecat, în iulie 2013, de firma Kellogg, Brown & Root Services.
„Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (Virginia), a obţinut un contract ferm cu preţ fix (…) în valoare maximă de 134.151.953 de dolari (peste 102,8 milioane de euro) pentru dezvoltarea şi construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România“, a anunţat, pe 12 iulie 2013, Pentagonul pe site-ul său. „Lucrările vor fi efectuate în România şi la Morrestown, în New Jersey“, a precizat Pentagonul în acest anunţ, menţionând că „o combinaţie de fonduri pentru construcţii militare din exerciţiul financiar pe 2013 şi fonduri din exerciţiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare şi inginerie în valoare de 77.815.692 de dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate“ în acest sens.
Statele Unite au alocat, în bugetul pe 2014, 80 de milioane de dolari pentru construcţiile militare de la baza Deveselu, potrivit bugetului Pentagonului. Această sumă se adaugă celor 20,8 milioane de dolari care au fost alocate în anul fiscal 2013.
Pentagonul a cerut o alocare de 85 de milioane de dolari, dar Congresul a aprobat doar 80 de milioane de dolari.
Ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu a avut loc la 28 octombrie 2013, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 13 septembrie 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS