13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLicitații de 40 de milioane de euro în așteptare

Licitații de 40 de milioane de euro în așteptare

După ce, marți, Curtea de Apel Craiova a respins plângerile privind licitația pentru asfaltarea Craiovei și contractul a fost, implicit, atribuit, alte licitații organizate de Primăria Craiova, cu o valoare totală estimată de 137.538.336 de lei fără TVA, trenează de câteva luni. Vorbim despre asfaltarea străzii Calea București, dezinsecția pentru întregul oraş, iluminatul public sau lucrările pentru spitalele municipalității.

Încă din 8 aprilie, Primăria Craiova publica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice contractul „Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova“. Acesta viza reabilitarea străzii Calea București, a sistemului de alimentare cu energie electrică pentru tramvaie, amenajarea unor spaţii de parcare şi crearea de piste pentru biciclete, iar lucrările ar fi trebuit să dureze 12 luni de la data atriburii contractului.
Cu o valoare estimată de 27.618.073 de lei fără TVA (peste şase milioane de euro fără TVA) din fonduri europene, reabilitarea străzii Calea București ar trebui să înceapă cât mai curând, având în vedere că lucrările ar trebui să se încheie până la sfârșitul anului 2015. Altfel, banii de la Fondul European de Dezvoltare Regională ar urma să fie suportați din bugetul local.

Calea București, la stadiul de evaluare a ofertelor

Deși termenul-limită de depunere a ofertelor a fost 22 mai, licitația încă nu s-a încheiat. Explicația? Conform unui răspuns oferit de Primăria Craiova, deschiderea ofertelor a avut loc pe 18 iunie. „Precizăm faptul că, după ședința de deschidere a ofertelor, în cadrul acestei proceduri a fost depusă o contestație de către unul dintre ofertanți, iar ca urmare a Deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de respingere a acesteia, a fost formulată o plângere la instanța competentă, de asemenea respinsă. În prezent, procedura mai sus-amintită nu a fost finalizată, fiind în etapa de evaluare a ofertelor depuse“, explică municipalitatea. La licitația pentru acest contract s-au înscris șapte ofertanți: asocierile SC ELDICLAU IMPEX SRL – SC CORPORATE MANAGEMENT SOLUTIONS SRL – SC TOTAL STRADA SRL, SC IMSAT SA – SC PANADRIA SRL, SC TELOXIM CON SRL – SC TIAB SA, SC ALEXCOR TRADING SRL – SC REPCONSS SRL, SC MARTIN ROSE ROMANIA SRL – SC DELTA ACM 93 SRL – ELECTROMONTAJ SA – ELEKTROLINE a.s., SC ERPIA SA – SC ISAF SOCIETATE DE SEMNALIZĂRI ȘI AUTOMATIZĂRI FEROVIARE SA și SC MARI VILA COM SRL – SC STRACO GRUP SRL – SC MONTAJ ELECTRIC SRL. Ultima asociere a fost respinsă în cadrul ședinței de deschidere a ofertelor.

Un singur ofertant pentru dezinsecție și ecarisaj

Alt contract din cauza căruia craiovenii au avut de suferit toată vara este cel care include, printre altele, dezinsecția la nivelul Băniei. Invazia de țânțari sau de omizi i-a făcut pe locuitorii orașului să se întrebe de ce nu se face nimic în această privință. Povestea este simplă. Contractul de delegare a gestiunii serviciului de ecarisaj și a activităților de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și tratamente fitosanitare a fost scos la licitație, prima dată, pe 3 aprilie. Prin acesta, toate activitățile mai sus-menționate urma să fie delegate pentru o perioadă de opt ani unei firmei sau unei asocieri de firme. CNSC a suspendat licitația în luna aprilie, iar în mai, instituția a anulat-o în urma unei solicitări a unuia dintre ofertanți privind faptul că primăria a introdus, printre criteriile de atribuire, redevența, lucru considerat nelegal de CNSC. Municipalitatea a scos din nou contractul la licitație pe 28 iulie, scoțând redevența, iar valoarea estimată a contractului a crescut la a doua licitație la 15.806.451,6 lei față de 12.903.225 de lei, la prima strigare. Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), un singur ofertant s-a prezentat la această a doua licitație, mai exact asocierea SC CORAL IMPEX SRL – SC SERVICII SIMILARE EDILITARE PENTRU COMUNITATE MIOVENI SRL. În această perioadă, oferta este în evaluare.
În tot acest timp și până la atribuirea contractului, cea care s-a ocupat și se va ocupa de activitățile prevăzute în contract este SC Salubritate Craiova SRL, căreia i s-a atribuit acest contract – mai puțin ecarisajul, de care se ocupă deja Salubritatea – prin negociere fără anunț de participare.

Trei firme se bat pentru iluminatul public

În ceea ce privește iluminatul public la nivelul Craiovei, și această licitație este în desfășurare. Acest serviciu urmează să fie, de asemenea, concesionat, însă pe o perioadă de patru ani, cu o valoare estimată de beneficiar de 83.701.640 lei. Inițial, contractul a fost scos la licitație pe 13 martie, fiind suspendată de două ori – în mai și în iulie – din cauza unor modificări pe care autoritatea a trebuit să le facă la documentația de atribuire, în urma solicitării CNSC. La această licitație au fost depuse mai multe contestații, una dintre ele fiind inadmisibilă, în opinia CNSC. În prezent, există trei ofertanți pentru concesionarea iluminatului public: SC FLASH LIGHTING SERVICES SA, SC ENERGOBIT SA și asocierea SC UTI GRUP SA – VALTELLINA SPA (Bergamo).
Din luna septembrie, de iluminatul public în Bănie se ocupă firma TOTAL STRADA SRL din București, cu care primăria a semnat un contract de 105.743,03 lei pentru o perioadă de șase luni, dar nu mai târziu de data atribuirii contractului de delegare prin concesiune. Înainte de luna septembrie, administratorul iluminatului public a fost firma ENERGOBIT din Cluj-Napoca. Aceasta a primit o sumă de circa 120.000 de lei pentru cele patru luni de contract (din mai până în septembrie).

Zece oferte la reparațiile pentru spitale

Nu în ultimul rând, reparațiile pentru spitalele din subordinea municipalității așteaptă și ele un câștigător din luna august. Contractul „Lucrări de reparații curente – construcții la unități spitalicești“ a fost scos la licitație la începutul lunii iunie, având inițial termenul-limită de 7 iulie. Cu toate acestea, pe 4 iulie, CNSC a decis, în urma unei contestații formulate de unul dintre ofertanți, ca „autoritatea contractantă să modifice/completeze documentația de atribuire în termen de 15 zile de la primirea deciziei“ și să o publice în SEAP în același termen. Totodată, CNSC a dispus continuarea procedurii cu stabilirea unei noi date pentru depunerea și deschiderea ofertelor. Conform cererii CNSC, autoritatea contractată a modificat documentația de atribuire și a decalat deschiderea ofertelor pentru 4 august, iar acum, ofertele sunt în evaluare. Acestea sunt în număr de zece: SC EDICLAU IMPEX SRL, SC GENERAL SERVICE GROUP 98 SRL, MAG CONSTRUCT SRL, REMEX SRL, SC DSE CONSULTING SRL, SC ALEXCOR TRADING SRL, SC TEAM WORLD CONSTRUCT SRL, SC PROHAUS SRL, SC IRIGC IMPEX SRL și asocierea CSID CONSTRUCT SRL – VICEXPERT SRL.
Contractul pentru reparații a fost gândit sub forma unui acord-cadru pentru o perioadă de patru ani și vizează efectuarea de reparații și construcții la unitățile spitalicești din subordinea municipalității, mai exact la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ și Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie. Acesta are o valoare estimată de 10.412.172 de lei fără TVA.

Concursurile de soluții pentru fântâni așteaptă juriul

Cele patru concursuri de soluții privind schimbarea fântânilor de la Ciupercă, din Piața „Mihai Viteazul“ și de la intersecția străzilor Lipscani și Calea Unirii, dar și a totemului de la intrarea în Craiova dinspre București nu au putut fi încheiate. GdS a solicitat municipalității informații despre ofertele depuse, însă autoritatea a spus că acestea sunt protejate de anonimat. „Informațiile solicitate de către dumneavoastră vă pot fi comunicate doar după deliberarea juriului și stabilirea proiectelor câștigătoare. De asemenea, menționăm faptul că, până în prezent, juriul nu s-a putut întruni din motive obiective, iar proiectele sunt depuse sub protecția anonimatului“, se arată în răspunsul municipalității. Cele patru concursuri au avut ca termen-limită de depunere a ofertelor sfârșitul lunii august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS