6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Oamenii au primit carduri de sănătate, dar medicii refuză să îşi cumpere cititoare

Gorj: Oamenii au primit carduri de sănătate, dar medicii refuză să îşi cumpere cititoare

Oamenii din Gorj au degeaba carduri de sănătate, pentru că medicii refuză să îşi cumpere cititoare. În judeţ, numai 10 din cei 200 de medici au cumpărat aparatele, restul aşteaptă să le primească de la Ministerul Sănătăţii. Acum, Casa Judeţeană de Sănătate îi ameninţă pe aceştia cu rezilierea contractelor.
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj spune că, din momentul în care cardurile devin obligatorii, adică de la anul, medicilor de familie care nu au achiziţionat cititoarele le vor fi reziliate contractele. Aşa că pacienţii care vor fi înscrişi la aceştia nu vor putea beneficia de asigurarea medicală, digi24.ro.

Reprezentantul medicilor de familie din judeţ spune însă că medicii aşteaptă ca dispozitivele să le fie date de minister. Astfel, nici măcar 10% din medicii de familie din Gorj nu şi-au cumpărat cititoare. Distribuirea cardurilor de sănătate a început de la mijlocul lunii septembrie. În Gorj au fost distribuite până acum 150.000 de carduri din totalul de aproape 250.000.

Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS