14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnchetă la Spitalul Județean Vâlcea: Nu s-au mai organizat licitații pentru medicamente de doi ani

Anchetă la Spitalul Județean Vâlcea: Nu s-au mai organizat licitații pentru medicamente de doi ani

Consiliul Judeţean Vâlcea a găsit nereguli la Spitalul Judeţen din Vâlcea în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor pentru medicamente
Consiliul Judeţean Vâlcea a găsit nereguli la Spitalul Judeţen din Vâlcea în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor pentru medicamente

În Spitalul Judeţean Vâlcea se va face o anchetă, după ce Corpul de Control al Consiliului Judeţean a descoperit nereguli grave în procesul de achiziţie a medicamentelor şi a sesizat Curtea de Conturi. Prejudiciul a fost estimat la peste 14 milioane de euro, informează digi24.ro.

Neregulile de la Spitalul Judeţean din Vâlcea au ieşit la iveală după un control al Consiliului Judeţean. Inspectorii au descoperit că actuala conducere nu a mai organizat licitaţii pentru achiziţia medicamentelor din 2012. De atunci, cumpără prin negociere directă. „Nu e normal să anulezi o licitație la care un ofertant vine cu un preț la jumătate față de cel cerut în caietul de sarcini. Sunt firme favorizate foarte clar. Sunt patru contracte în valoare de 30 de miliarde”, spune Dumitru Tărăşenie, consilier judeţean.
Potricit autorităţilor, la expirarea unui contract de achiziţie, spitalul organiza o licitaţie. Din diverse motive, această era anulată în ultimul moment şi, conform prevederilor legale, până la organizarea unei noi licitaţii, se încheiau acte adiţionale de prelungire a contractelor vechi. „Chiar şi de zece ori mai mari sunt prețurile de achiziție ale Spitalului Județean față de prețurile de listă”, a adăugat consilierul județean.

Pe site-urile de licitaţie, la procedură este invocată o stare de urgenţă ce a dus la atribuirea directă.
Tipul procedurii a fost acela de negociere fără anunţ de participare: „Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: Situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”.

Casa de Asigurări Vâlcea spune că nu a sesizat nereguli până acum

„Noi desfășurăm trimestrial controale privind derulareara programelor de sănătate. Nu au fost depistate nereguli în ceea ce privește cheltuirea banilor alocați pentru programe de sănătate”, afirmă dr. Costică Plăşoianu, medic-şef CAS Vâlcea.
Reprezentanţii spitalului nu au putut fi găsiţi pentru a comenta acuzaţiile. În schimb, pacienţii au fost trimişi să-şi cumpere medicamente.
În perioada 2012-2014, în care au fost găsite nereguli, două firme şi-au împărţit grosul contractelor. În 80% din cazuri, au fost prelungite prin acte adiţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS