17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClinica de Oncologie a SJU intră în curățenie, dar nu are medici

Clinica de Oncologie a SJU intră în curățenie, dar nu are medici

Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova abia se mai ține în viață. Locul în care sunt tratați bolnavii de cancer aflați în stare gravă nu a mai fost renovat de zeci de ani. Lipsa igienizării și a personalului medical par să fie cele mai arzătoare probleme ale secției. Până când se va găsi o rezolvare pentru lipsa personalului, conducerea spitalului va începe de săptămâna viitoare curățenia în secție.

Bolnavii de cancer care ajung în Clinica de Oncologie din Craiova sunt nevoiți să stea internați într-o clădire care nu a mai primit finanțare din partea spitalului din 1997. Asta ne spune șeful clinicii, prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, care nu ascunde că secția în care lucrează are multe bube. Pereții decojiți, holuri întunecate și băile pline de mucegai sunt câteva dintre problemele clinicii. Managerul spitalului, Bogdan Fănuță, a încercat să găsească soluții pentru a îmbunătăți situația acestei clinici și de săptămâna viitoare, cu ajutorul unei echipe de muncitori, deținuți ai Penitenciarului Craiova, va începe igienizarea secției. „Până acum am lucrat la secțiile Pediatrie I și Chirurgie II. Săptămâna aceasta, vom termina lucrările la Secția de Chirurgie II și din acel moment vom muta muncitorii la Oncologie. Vom face primul pas, asta însemnând că începem cu igienizarea“, a spus dr. Fănuță.

Clinica are nevoie de lift și sistem de semnalizare

Clinica de Oncologie are nevoie însă de foarte multe îmbunătățiri pentru a putea rămâne în viață. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu spune că, din 2005, s-au făcut tot felul de promisiuni, dar că nici una nu s-a concretizat.
„Eu nu mai cred în promisiuni, având în vedere că din 1997 locul acesta nu a mai fost reabilitat. Știu că acum vor începe niște lucrări, iar asta este bine. Orice mână de ajutor este binevenită“, a spus dr. Florinel Bădulescu.
Acum se va schimba tocăria și vor fi renovați și zugrăviți pereții. În clinică este foarte mare nevoie și de un lift pentru că bolnavii grav sunt foarte greu de deplasat. De asemenea, saloanele ar trebui dotate cu semnalizare pentru asistente. „Este nevoie de aceste lucruri, având în vedere că la noi în clinică ajung de obicei bolnavii din întreaga regiune, aflați în stare gravă. Dacă ar exista acest sistem de semnalizare, pacientul ar apăsa pe un buton și asistenta ar putea ajunge imediat la el. Un astfel de sistem ar fi mai util în condițiile în care în clinică avem o asistentă la două etaje, care face față cu greu numărului de bolnavi“, a spus șeful clinicii.

„Le dăm rețete pacienților să le cumpere din farmacii“

Repararea instalațiilor electrice este altă problemă a secției ce așteaptă să fie rezolvată. La fel și bateriile dușurilor și chiuvetelor. „Sunt vechi toate și trebuie schimbate. Becurile se ard repede. Iar bateriile se strică și ele pentru că sunt folosite des, vin atâția bolnavi aici. Le-am mai tot schimbat noi, medicii, atunci când s-au stricat“, a spus prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.
Pentru tratarea bolnavilor de cancer, clinica are nevoie și de un accelerator liniar, un aparat folosit în tratarea tumorilor maligne, pe care Ministerul Sănătății a promis că îl trimite în curând. În plus, lipsesc și anumite medicamente necesare bolnavilor. „Se mai întâmplă să se facă licitații publice cu firme care nu pot să aducă medicamentele de care este nevoie. De exemplu, nu am mai primit niște săruri de platină de o lună și ajungem în situația în care le dăm rețete pacienților ca să le cumpere din farmacii“, a spus șeful Clinicii de Oncologie.

„Pereții îi mai zugrăvești, dar doctorii buni nu se găsesc așa ușor“

Pe lângă toate aceste probleme, Clinica de Oncologie se confruntă cu deficitul de medici. Foarte mulți doctori preferă să lucreze în privat, având în vedere salariile mai mari și condițiile de lucru. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu consideră că lipsa specialiștilor este problema cea mai arzătoare. „Pereții îi mai zugrăvești, dar doctorii buni nu se găsesc așa ușor. Este mare nevoie de oameni calificați, de doctori care să lucreze bine cu pacienții. Din păcate, sunt greu de găsit pentru că majoritatea fug la privat“.
Trei medici trebuie să trateze bolnavii de cancer care sunt internați în clinica din Craiova, deși, în mod normal, ar trebui să fie șapte. Conducerea spitalului a scos la concurs patru posturi, dintre care două pentru rezidenți, tocmai pentru a le oferi acestora posibilitatea să rămână pe post și după terminarea rezidențiatului. Concursul pentru aceste posturi urmează să se susțină în aproximativ o lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS