12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministrator de firmă, judecat pentru trafic de influență

Administrator de firmă, judecat pentru trafic de influență

Firma Marchin Trans SRL deține două depozite de fier vechi, dar și unul de materiale de construcție și o stație de beton
Firma Marchin Trans SRL deține două depozite de fier vechi, dar și unul de materiale de construcție și o stație de beton

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe administratorul unei firme din Slatina, acuzat că a cerut unui bărbat 50.000 de euro pentru a-l scăpa de un dosar penal întocmit de procurorii DIICOT Craiova.

Administratorul Marchin Trans SRL Slatina, firmă care deține două depozite de fier vechi în Olt și Ilfov, Marian Lazăr, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova de comiterea infracțiunii de trafic de influență, după ce ar fi cerut unei persoane suma de 50.000 de euro pentru a mitui un procuror DIICOT Craiova. Procurorii DNA au comunicat ieri că au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Marian Lazăr.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pe 11 ianuarie 2013, după mai multe discuții, „inculpatul Lazăr Marian a pretins de la un martor denunţător suma de 50.000 de euro, susţinând că are influenţă asupra unei persoane importante din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. În schimbul remiterii sumei de mai sus, inculpatul a promis că poate obţine pentru martorul denunţător, inculpat într-un dosar penal al acelei unităţi de parchet, o soluţie favorabilă de netrimitere în judecată“. Lazăr a primit de la denunțător suma de 10.000 de euro, iar în aceeași zi i-a transmis că i-a dat deja persoanei „importante“ cei 50.000 de euro, urmând ca diferența de 40.000 de euro să o recupereze mai târziu.
Procurorii mai spun că, ulterior, între inculpat și denunțător au avut loc mai multe întâlniri, ocazii cu care Lazăr a susținut că, în schimbul mitei, procurorul DIICOT va dispune o soluţie de netrimitere în judecată. În urma acestor întâlniri, între februarie – aprilie 2013, același Marian Lazăr ar fi primit de la denunţător, în mai multe tranşe, suma de 33.000 de euro.
La jumătatea lunii iunie 2013, bărbatul care apucase să îi dea lui Lazăr suma totală de 43.000 de euro, a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT Craiova pentru mai multe infracțiuni, printre care și constituirea unui grup infracțional organizat. Văzând că a fost păcălit, bărbatul a hotărât să-l denunțe pe Lazăr, cercetările în acest caz de corupție fiind preluate de procurorii DNA. Săptămâna acesta, după încheierea cercetărilor, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Marian Lazăr pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Pentru recuperarea banilor primiți de Lazăr de la denunțător, anchetatorii au pus sechestru pe un imobil al acestuia. Dosarul penal a fost trimis magistraților de la Tribunalul Olt.

Percheziții la Marchin Trans SRL

În august 2011, procurorii DIICOT Craiova, însoțiți de ofițerii de la combaterea criminalității organizate, descindeau la punctele de lucru ale SC Marchin SRL Slatina, fiind vizaţi membrii unui grup infracţional suspectaţi de comiterea unor infracţiuni economice. Cercetările fuseseră începute de anchetatori în iulie, când poliţiştii BCCO Craiova, cu sprijinul colegilor de la Operaţiuni Speciale, au depistat în trafic, pe DE 70 Piteşti – Slatina, la intrarea în Slatina, trei tiruri aparţinând SC Marchin SRL, care efectuau transport de mărfuri având documentele de însoţire falsificate. În urma cercetărilor s-a stabilit că Marian Lazăr, administrator al SC Marchin SRL, împreună cu doi angajaţi ai săi, Daniel Maxim şi Marinel  Scoabă, în perioada mai – iulie 2011, au tăiat şi valorificat mai multe conducte metalice care făceau parte din sistemul de alimentare cu apă a municipiului Slatina, conducte aflate în patrimoniul Consiliului Local Slatina şi care se aflau în conservare. Verificările oamenilor legii au scos la iveală faptul că cei trei au comis infracţiunile împreună cu doi angajaţi ai Primăriei Slatina, Gheorghe Băltăreţu şi Marius Boştină, ambii inspectori ai Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat (DADPP). Cei doi funcţionari au fost acuzaţi că l-au ajutat pe Marian Lazăr să taie conductele sistemului de alimentare cu apă. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, în perioada 2010-2011, SC Marchin SRL Slatina a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC Ana Imep SA Piteşti, iar Dumitru Lazăr, directorul financiar al societăţii din Piteşti, Dumitru Cîrjan şi Cornelia Muscurel, subinginer, respectiv inginer la aceeaşi firmă, au fost acuzaţi că şi-au încălcat cu bună ştiinţă atribuţiile de serviciu. Cei trei ar fi favorizat ieşirea din patrimoniul societăţii a unor importante cantităţi de deşeuri metalice, cauzând în acest fel un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei. În acest caz, anchetatorii fac cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS