16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermoficarea, afară din bloc

Termoficarea, afară din bloc

Craiovenii cu centrale nu mai vor conductele Termo în bloc
Craiovenii cu centrale nu mai vor conductele Termo în bloc

Unii craioveni vor să scoată cu tot dinadinsul din apartamentele lor conductele Termoficării. Este vorba de acei proprietari din blocurile în care au mai rămas unu-două apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, restul locuinţelor având altă sursă de încălzire.

Este şi cazul unui craiovean care a trimis un e-mail pe adresa GdS, în care întreba care este calea legală „de a scoate ţevile din apartament pentru a nu mai plăti căldura“?
Iată care este problema: „Pe scurt, locuiesc într-un bloc-turn din Craioviţa şi pe coloană suntem zece apartamente. Din zece existente, nouă suntem debranşaţi, având centrale de apartament, iar cel de-al zecelea (stă şi la etajul zece) refuză să se debranşeze având şi datorii destul de mari la întreţinere. Întrebarea mea este: există cale legală de a scoate ţevile din apartamente pentru a nu mai plăti căldura pe părţile comune? Care ar fi paşii de urmat? Celelalte trei coloane de pe scară şi-au scos deja ţevile“.
În Craiova, există blocuri care au renunţat definitiv la sistemul centralizat de încălzire şi prin urmare la întreaga instalaţie din bloc, adică ţevile care le tranzitau apartamentele, casa scării şi conductele din subsol. Sunt blocuri din Asociaţia de Proprietari Siloz-Înfrăţirii, Asociaţia nr. 23 Calea Bucureşti, Asociaţia de proprietari nr. 16 1 Mai.

Au vrut confort, au vrut centrală

Cum şi din ce cauză au renunţat proprietarii din blocul arondat Asociaţiei Siloz-Înfrăţirii la conductele de termoficare ne-a explicat administratorul asociaţiei.
„Avem un bloc de 20 de apartamente cu două scări. Este al doilea an când funcționăm debranșați de la sistemul de termoficare, proprietarii s-au debranșat și de la apă, adică şi-au individualizat consumul. Au optat pentru centrale de apartament din cauza apei calde, apa ajungea la blocul respectiv cu greu, după 40 de minute, timp în care consumau apă rece pe care o plăteau la preţ de caldă. Proprietarii au vrut să aibă un confort și au început să se debranșeze treptat. Cei rămași s-au pomenit în situația în care nu aveau apă caldă, iar căldura era costisitoare. Valoarea căldurii pe părțile comune depășea uneori căldura individuală. Anul acesta s-a vândut și apartamentul care erau ultimul nedebranșat, iar noul proprietar a fost de acord să se debranşeze. Debranșările s-a făcut în condițiile legale. Aşteptăm ca Termo să întrerupă total conductele. Le vom scoate şi pe cele din bloc și ajungem la confortul dorit de proprietari“, a spus Marin Sorescu, administratorul Asociaţiei de Proprietari Siloz – Înfrăţirii. Acesta a spus că sistemul este făcut în așa fel, încât debranşarea întregului bloc nu se poate face decât după debranşarea ultimului apartament. Ar mai fi o condiţie impusă de asociaţie şi furnizorul de căldură, SC Termo Craiova SRL: apartamentul debranșat să nu aibă datorii.

Dezechilibrul sistemului şi facturile mari i-au împins la debranşare

În cazul Asociaţiei de Proprietari nr. 23 Calea Bucureşti, dezechilibrul sistemului de încălzire şi facturile costisitoare pe care le plăteau unii proprietari la căldură au dus la debranşarea totală a blocurilor.
„Sunt blocuri care s-au debranșat total de la sistemul centralizat de încălzire. Sunt blocurile de pe Calea Bucureşti. Și la momentul când proprietarii s-au mutat au putut opta pentru centrale, iar cei care erau în sistemul de încălzire al oraşului s-au debranșat și ei. Un motiv sunt facturile mari la căldură. Poate alții nu ar fi renunțat la sistemul centralizat, pentru că este un sistem încă viabil, dar în blocurile în care sunt mai multe surse de încălzire se creează un dezechilibru pe scara de bloc şi cei rămaşi pe Termo au facturi mai mari. De cealaltă parte, cei cu centrale nu mai vor să plătească pentru căldura pe părţile comune şi conductele care le traversează apartamentele“, a afirmat Andrei Corzanu, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr. 23 Calea Bucureşti.

Centraliştii îi presează să se debranşeze

În Asociaţia de Proprietari A.I. Cuza alta este situaţia. Sunt blocuri în care majoritatea proprietarilor au ales alt sistem de încălzire decât cel centralizat. Acum încearcă să-i determine pe cei rămaşi pe termoficare să opteze şi ei pentru altă sursă de căldură decât agentul termic pentru a se desprinde în acest mod de Termo.
„Avem parţial blocuri debranşate de la termoficare. Acolo vor fi probleme cu facturile la iarnă şi ar fi bine să se debranșeze toți. Acolo unde au mai rămas cinci-șase apartamente asta este finalitatea. De exemplu, în blocul 18 B, unde din 30 de apartamente mai sunt branșate doar șase. Cu siguranță cei rămași pe acest sistem vor plăti mai mult, ceilalți, cu centrale, vor participa cu o cotă parte la căldura pe părțile comune.
Prin urmare, vor fi nemulţumiţi de ambele părţi. Așadar, astfel de blocuri ar renunța și și-ar găsi orice altă sursă de încălzire. Nu este făcută echilibrarea și instalația ar și putea ceda“, a spus Eroş Hristache, președintele Asociației A.I. Cuza din Craiova.
În concluzie, scoaterea conductelor de termoficare dintr-un bloc se poate face doar după ce şi ultimul apartament din condominiul respectiv s-a debranşat. Însă, una dintre condiţiile primirii acceptului din partea asociaţiei şi SC Termo SRL Craiova pentru debranşare este ca proprietarul să nu aibă datorii la întreţinere.

Omenia, ultima soluție

Dacă proprietarul care a rămas legat de sistemul centralizat de încălzire al oraşului nu are posibilitatea financiară să-şi monteze o centrală de apartament, ar mai fi o soluţie.
„Dând dovadă de omenie, vecinii din blocul în cauză pot pune mână de la mână şi să-i acorde vecinului un împrumut pentru a suporta costurile instalării centralei. În cazul de faţă nu ştiu dacă aceştia ar prelua şi datoriile celui rău-platnic. Prin urmare, vor suporta în continuare costul căldurii pe părţile comune, fiindcă sistemul de distribuire al căldurii într-un condominiu este pe verticală“, a explicat Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, Craiova, 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS