12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a lansat asociația constructorilor din Oltenia

S-a lansat asociația constructorilor din Oltenia

Conducerea „Construct Cluster Oltenia“ explică avantajele acestei forme asociative
Conducerea „Construct Cluster Oltenia“ explică avantajele acestei forme asociative

Clusterul are ca membri 19 firme, cu o cifră cumulată de afaceri de peste 30 de milioane de euro

Centrul Multi­funcți­onal Craiova (CMC) a găzduit ieri conferința de lansare a proiectului Creșterea economică și dezvoltarea partenerială a clusterului „Construct Cluster Oltenia“, care are o finanțare de aproape 900.000 de lei (200.000 de euro), cea mai mare parte a fondurilor provenind de la UE. Asociația „Construct Cluster Oltenia“ reunește 21 de membri, printre aceștia regăsindu-se Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Universitatea din Craiova – Facultatea de Mecanică și 19 firme care activează în domeniul construcțiilor și în sectoarele adiacente.
În 2013, cifra de afaceri cumulată a firmelor din cluster a fost de 145 de milioane de lei (32,7 milioane de euro), iar numărul de angajați a fost de peste 900. Membrii apreciază că în 2014 cifra de afaceri va crește cu 5%, iar numărul de angajați – cu 2%. Pe lângă firmele de construcții, din cluster mai fac parte societăți din sectoare adiacente: proiectare, inovare-cercetare, formare și perfecționare profesională, producția și logistica materialelor de construcții.
Printre obiectivele asociației se numără atragerea investițiilor străine în regiune, a fondurilor UE, dezvoltarea mediului local de afaceri prin crearea de centre de afaceri, parcuri industriale și logistice, perfecționarea și specializarea forței de muncă în sectorul construcțiilor și în domeniile conexe.

Clustere pe agricultură și construcții

Președintele asociației, Marian Petcu (Recon SA), a spus că experiența acumulată în ultimii ani a dus la crearea clusterului. „S-a încercat inițial constituirea unui cluster pe fundamentul ARACO – asociația constructorilor din România, care are o sucursală la Craiova. Între timp, lucrurile au evoluat, s-a acumulat mai multă experiență în privința clusterelor și s-au clarificat unele lucruri privind scopul lor. Conceptul de cluster a căpătat popularitate și se vorbește de el în mai multe domenii de activitate“, a spus Petcu.
„Acest cluster este un pas foarte important pentru un domeniu emergent, cum este domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții. Am remarcat că în tânăra economie românească nu există acest apetit pentru crearea structurilor asociative. Nu se stimulează suficient crearea acestor asociații profesionale, asociații patronale, iar acum vorbim de poli de competitivitate și de clustere.
Scopul unui cluster este de a crea o strategie de dezvoltare pentru un anumit domeniu, pe o anumită arie geografică. În perioada 2014-2020, vor veni fonduri dedicate pentru a sprijini entitățile de tip cluster și polii de competitivitate“, a afirmat, la rândul său, Marilena Bogheanu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia.
Până acum, în Oltenia s-au constituit doi poli de competitivitate („Automotive Sud-Vest Oltenia“ și „Turism Oltenia – Inovare și Tradiții în Turism – TurOlt și InoTT“) și două clustere („Construct Cluster Oltenia“ și „Agropro Oltenia Cluster“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS